16 juli 2018 145 Views

58e Internationaal Rozenconcours Den Haag 12 juli 2018

Na de ontvangst in Madurodam events door de gemeente Den Haag vanaf 11:00 uur en daarna de lunch vond het 58e Internationaal Rozenconcours plaats in het Rosarium Westbroekpark van 13:00 tot 15:00 uur bij zonnig weer. Eerst op het proefveld 9 waar circa 150 rozen gekeurd werden en daarna in het gehele rosarium voor circa 60 soorten. De rozen kregen één overall-cijfer van 1 t/m 10 voor de combinatie van bloem, blad, kleur, vorm, geur en groei. Dus voor kwaliteit en vitaliteit op dit moment, een persoonlijke integrale waardering dus.

De kenners waren kritisch en keken ook of het perk als geheel ‘gezond’ was, de roos een noviteit was in het al grote sortiment of naar de gedragingen in deze warmte. Wanneer er geen bloemen waren mocht je maximaal een 6 geven, pijnlijk wanneer z’n roos al prachtig gebloeid heeft.

Ook naar andere rozen gekeken zoals De Gouden Roos van Den Haag 2016 (Sirius) en 2017 (Heidetraum Plus) die beiden prachtig bloeiden. De langdurige warmte heeft echt wel invloed op de rozen zoals verkleuring, snelle verwelking van kroonbladranden en achterblijvende groei. Maar als de regen komt, dan zal het beter gaan.

Het kan dus ook wel eens minder gaan op het verkeerde moment, zoals bij de roze Rosa ‘Mr. Darcy’ die vorig jaar de Geurprijs won. De roos geurde echt fantastisch maar het perk als geheel viel nogal tegen, terwijl het een prachtroos zou moeten zijn.

Vóór het diner werd er op het terras Madurodam nog wat gedronken met lekkere hapjes en Marco Braun ontving van Mireille Steil namens de Luxemburgse rozenvereniging een oorkonde voor zijn roos MYKA en een cadeau in de vorm van een glazen beeldje, zie bijgaande foto.
Mireille Steil is per juli 2018 in Kopenhagen gekozen als presidente West-Europa van de World Federation of Rose Societies.

Oorkonde voor Marco Braun op 12 juli 2018 voor de roos MYKA
Klik op de foto voor vergroting.

Internationaal

Vertegenwoordigers van de overkoepelende vereniging van rozenverenigingen over de hele wereld, de World Federation of Rose Societies, was uiteraard ook vertegenwoordigd in Den Haag.

Marga Verwer was tijdens de 18th World Rose Convention Copenhagen Denmark, die gehouden werd van 28 juni t/m 4 juli 2018, gekozen in de commissie International Rose Trials.

Op onderstaande foto de prijs voor het Rosarium Westbroekpark Den Haag van de World Federation of Rose Societies uit 2006.

Marga Verwer - commissielid International Rose Trials per juli 2018

58e Int. Rozenconcours Den Haag / Rosa Gartenprinzessin Marie-José, Kordes Duitsland 2017

Er werd vastgesteld dat het Rosarium Westbroekpark als geheel (rozentuin, andere planten, heesters en bomen) er prima bijstond met heerlijke schaduwrijke plekken onder de bomen.

Uitslag keuringen

Na het diner in Madurodam volgde de uitslag van de keuringen afdeling C, vele aanbevelingen, de Publieksprijs, Geurprijs en in zekere zin de hoofdprijs, de bekendmaking wie De Gouden Roos van Den Haag 2018 had gewonnen. De presentatie van sprekers en prijswinnaars werd vlotjes door de muzikale Gregor Bak verzorgd die dat met veel plezier deed.
Mevrouw I. Merx en dhr. R. Jansen overhandigden namens het gemeentebestuur van Den Haag de prijzen en certificaten. Drie prijzen beschrijf ik in dit verslag.
De Publieksprijs 2018 werd toegekend aan Rosa ‘Roter Korsar’ van Kordes, Duitsland.

Rosa Roter Korsar van Kordes
De Geurprijs 2018 werd toegekend aan Rosa ‘Gräfin Diana’ van Kordes, Duitsland én het brons voor deze roos in de categorie grootbloemige rozen.
De prijzen werden in ontvangst genomen door Thomas Proll van Kordes Rosen.

Rosa Gräfin Diana van Kordes
De Gouden Roos van Den Haag 2018 werd toegekend aan Rosa ‘Groei & Bloei’ van Marco Braun, Nederland. Wat een mooie dag én avond. Bekroning met De Gouden Roos van Den Haag voor Marco Braun én een unieke opsteker voor het Rosarium Westbroekpark, een soort ‘eigen’ Gouden Roos.

Rosa Groei & Bloei - De Gouden Roos van Den Haag 2018

De Inventarislijst Rosarium Westbroekpark 2018 was ook beschikbaar bij de kiosk, maar waarschijnlijk heeft niet iedereen die gezien.
Hierbij het exemplaar om in te zien. In de pdf in Adobe Acrobat kunt u ook zoeken met cmd-F of andere combinatie Inventarislijst Rosarium Westbroekpark 2018

De uitslag keuringen op voordracht van de Internationale Jury zijn, na keuring op 12 juli 2018, met de door het gemeentebestuur van Den Haag uitgeloofde prijzen zijn als volgt toegekend, volgens de Uitslagenlijst 58e Internationaal Rozenconcours Den Haag 2018

58e Internationaal Rozenconcours Den Haag 12 juli 2018

Meer weten over de achtergrond van het Westbroekpark (1948) en het Rosarium (1961).
Lees het artikel Dag van de Roos op 15 juli 2018

Verslag en foto’s Hans Homburg

Meer informatie over deze keuringsdag in het Rozenbulletin.

Previous De Gouden Roos van Den Haag 2018 - Groei & Bloei
Next Dag van de Roos Westbroekpark 15 juli 2018

Kort verslag excursie HET DEPOT en Belmonte Arboretum 3 juni 2017

Na de koffie met een petit four in het Hof van Wageningen reden we naar het museum HET DEPOT aan de Arboretumlaan 4. Eerst bezochten we het zonnige Arboretum De