17 juli 2018 2240 bekeken

Dag van de Roos Westbroekpark 15 juli 2018

Op de aansluitende zondag 15 juli, na het 58e Internationaal Rozenconcours Den Haag wordt de Dag van de Roos georganiseerd in het Westbroekpark Den Haag. Een sfeervol en rustig evenement waarbij de prijswinnaars van 12 juli een speciaal bordje bij de rozen krijgen zodat die makkelijk te vinden zijn.
Een markt voor liefhebbers van tuinen of kamerplanten met een plantendokter en kramen van onder anderen de Nederlandse Rozenvereniging met een ruime bezetting met natuurlijk Sara en Lineke, Belle Epoque Rozenkwekerij met een opvallend sortiment rozen / voedingsstoffen én Groei & Bloei.

Nog eens rustig in dit grote Rosarium gelopen en verschillende rozen met prijzen bekeken en klassiekers die zich al bewezen hebben. In het Paviljoenhof de Rosa ‘Mira Red’ van Marco Braun uit Nederland in vak 216 met Zilver bekroond en even verder de Gouden trosroos Rosa ‘Balou’ van Noach, Duitsland in vak 239.
In 2017 kreeg de Rosa ‘Hansestadt’ de Gouden prijs en hoewel deze roos en het hele vak er prachtig bijstond en wederom gekeurd werd, deze keer geen prijs.

Goud voor de leiroos Rosa ‘Florentina’ van Kordes, Duitsland in vak 801 en in dit Patiohof.

Goud voor Rosa 'Florentina'

De opvallende Rosa ‘Heidetraum Plus’ van Noach, Duitsland, had in 2017 de prijs De Gouden Roos van Den Haag 2017 gewonnen.

Gemarkeerd met een gouden bordje stond De Posthoorn Publieksprijs te stralen met een net uitkomende roos met vele knoppen, Rosa ‘Roter Korsar’ van Kordes, ooit uitgekomen in 2004 in vak 511. In het Achterhof De Gouden Roos van Den Haag 2018, de lei- of klimroos Rosa ‘Groei & Bloei’ van Marco Braun, Nederland 2014 in vak 659 met het bekronende bord er bij en de vlag van Den Haag. Deze prestigieuze prijs voor de eregalerij van Marco Braun. Gewonnen in ‘zijn’ Westbroekpark.

Met een dubbele prijs bloeide en straalde de Rosa ‘Gräfin Diana’ van Kordes uit 2014 in het Achterhof vak 619 met de Geurprijs 2018 én het Brons voor deze grootbloemige roos.

Twee rozen uit de vorige eeuw

Twee opvallende rozen licht ik uit het grote assortiment van dit Rosarium Westbroekpark, de Rosa ‘Nostalgie’ en de Rosa ‘Anneke Doorenbos’.
De Rosa ‘Nostalgie’ is een creatie van Tantau, Duitsland uit 1995. Een goed geurende roos, cremewit met kersrood met stevig groen blad. Smaken verschillen, maar deze roos heeft de vernieuwingen in dit rosarium nog steeds overleefd en dat is op zich al een prestatie. Vier foto’s in de fotogalerij.

S.G.A. Doorenbos was in 1948 grondlegger van het Westbroekpark

Het Rosarium zelf werd door tuinarchitect H. van der Wusten ontworpen en de huidige rozentuin werd aangelegd in 1961 met 300 vakken in het Westbroekpark, dat in 1948 werd aangelegd door S.G.A. Doorenbos (1891-1980), directeur der Gemeenteplantsoenen Den Haag van 1927 tot aan zijn pensionering in 1957. Links na de ingang van het Rosarium kan je even bij hem en haar stilstaan, bij de Rosa ‘Anneke Doorenbos’, gekweekt door Simon Doorenbos zelf met de naam van zijn dochter. Een prachtroos die laag groeit, met zilverroze bloemen, een creatie uit 1956 die verwijst naar hem, grondlegger van het Westbroekpark. Deze ‘Anneke Doorenbos’ groeide in 1961 ook bij de eerste collectie rozen (150 soorten) die was geplant voor de éérste expositie, en deze klassieke roos is nog steeds te koop.

Rosa Anneke Doorenbos

Simon Doorenbos als rozenkweker

Dendroloog Simon Doorenbos hield zich decennia lang bezig met het kruisen van rozen. Zijn aandacht ging uit naar de inheemse Duinroos – Rosa spinosissima, synoniem Rosa pimpinellifolia. Zijn hobby leverde een bijzondere collectie op met witte, roze, rode, paarse en gele bloemen. De rozen bloeien in mei en zijn zeer winterhard. In het Arboretum Belmonte te Wageningen staat de Doorenboscollectie en er is een rode roos met zijn naam, Rosa ‘Simon Doorenbos’, deze kruising is in 1955 gemaakt. Bijgaand een foto van een paarse roos uit de Doorenboscollectie.

Paarse roos uit de Doorenboscollectie in het Belmonte Arboretum Wageningen

In het Rosarium Westbroekpark Den Haag 2018 vindt u rozen uit 11 landen en de rozentuin is dagelijks open. Hierbij een overzicht van het sortiment per land.

Landen-overzicht-WBPDH-2018

Klik op achterstaande link om de Inventarislijst van het Rosarium in te zien.
Met het programma Adobe Reader kunt u ook zoeken naar rozen Inventarislijst Rosarium Westbroekpark 2018

Het komende rozenevenement is het Rozenfestival Lottum van 10 t/m 13 augustus 2018, zie Rozenfestival Lottum.

Verslag en foto’s Hans Homburg

Vorige 58e Internationaal Rozenconcours Den Haag 12 juli 2018
Volgende Rozenfestival Lottum van 10 t/m 13 augustus 2018

You might also like

Historische Tuin Aalsmeer 17 augustus 2018

Parel van Aalsmeer Deze mooie titel draagt de rode kasroos Rosa ‘Parel van Aalsmeer’ die is gekweekt door H.A. Verschuren Jr. en bloeit in één van de 2 kassen waar

Rimpelroos al in bloei op 26 april 2017

Een enkele rozensoort staat al in knop in de koude grond in het Rosarium Vondelpark zoals de R. ‘Marie Pavie’ en de ‘Gruss an Aachen’, de relatief lage heesterrozen met

Bloemstillevens door Kees Mirande

Bloemstillevens ontstaan door de samenhang van bloemenkeus, vaas of pot, ondergrond en achtergrond. Het kan spontaan zijn ontstaan en heeft een plaats gekregen in huis of het bloemstilleven is bewust