10 januari 2021 336 bekeken

Digitale Nieuwjaarsreceptie 10-01-2021

Het nieuwe jaar is begonnen. Kerstversiering opgeruimd en optimistisch naar wat komen gaat en wat we er zelf van gaan maken. Dit jaar géén Nieuwjaarsbijeenkomst maar thuisblijven of even wandelen en terugkijken naar het afgelopen jaar. Denkend aan de leden of familieleden die heengingen, herinneringen aan de mooie momenten die er natuurlijk ook zijn geweest, de verenigingsbijeenkomsten en nu kijken wat we in 2021 kunnen doen.

Hans Homburg

Het nieuwe Rozenbulletin is onderweg

Het Rozenbulletin van januari wordt komende week bezorgd en de redactie heeft er veel werk van gemaakt. Veel leesplezier!

Afgekoelde rozen in uw tuin

Met rond de nul graden Celsius en in Zuid-Limburg sneeuw gaan we richting koele periode. De huidige kleurige knoppen die zich nog wilden ontplooien gaan het niet meer redden. Deze dagen toch nog open bloemen en ook goed gekleurd blad aan sommige struiken. Zelfs jonge takken met bladluizen in onze tuin en uitlopende bladknoppen. Je zou al wat ‘al te lang is’ willen terugsnoeien, maar hiermee echt wachten tot de kans op vorst in maart is verdwenen. De kans dat het nog echt koud gaat worden komende maanden is erg groot dit jaar.
Als je al iets wilt doen in de tuin, denk dan aan de vogels.

Nieuwe rozen planten

Tot december kon u nog nieuwe rozenstruiken planten, de eerst mogelijke periode is vanaf de tweede helft maart als de vorstperiode achter ons ligt.
U kunt zich al oriënteren of en welke nieuwe roos u kiest voor het komende seizoen of hoe u uw rozen wilt gaan snoeien.

Rozen in een winterboeket

Na de Kerst- en Nieuwjaarsperiode met dennen- of spar-Kerstversiering is het een uitdaging om te schakelen naar een mooi boeket rozen in huis in combinatie met andere bloemen. Voor het goede gevoel richting lente en de warme kleuren. Vanochtend een wandeling gemaakt met Gon in het Rembrandtpark in Amsterdam, het was op enkele plekken superglad ijzel, en op de terugweg via het Surinameplein een boeket rode en witte rozen gekocht met gipskruid bij de zonnige bloemenstal van Jan Bloem, “onbetwist de boeket specialist” van Amsterdam. Hij had ook takken van de Japanse sierkwee staan in bloei, deze hoort ook bij de rozenfamilie en is erg decoratief in een vaas.
Heel tevreden met ons boeket rozen en een foto met Gon in de zon.

Toch bloemen in de wintertuin

Aan het eind van het jaar hadden wij winterharde violen ontdekt en die bloeien nu geweldig mooi. Daarnaast komen de geplante bloembollen, de Stinzenplanten, al een beetje omhoog en sommige sneeuwklokjes bloeien al, dus de aansluiting naar het bloei- of rozenseizoen is er al.

Gestekte rozen

De grote verrassing wordt het sortiment stekken in pot. Hier en daar zie ik al kleine knoppen en sommigen zien er schijnbaar levenloos uit. Aan te bevelen om die potjes buiten op een beschutte plek te zetten en ze misschien iets af te dekken. Kan het verschil maken van net niet of net wel gaan groeien.

Rozen tekenen en schilderen

De winter is bij uitstek de periode om creatief bezig te zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld tekenen en schilderen. Dat heeft even stilgelegen, maar ik verheug me al op de start over een week en heb al ideeën in relatie tot het onderwerp: rozen. Misschien zijn er leden die ook schilderen, dan is het leuk om uw werk eens te delen.


Vorig jaar deed ik mee aan een tentoonstelling in Museum De Zwarte Tulp in Lisse en zou daar een workshop aquarel geven, even een witte duinroos schilderen, maar dat werd afgelast vanwege dat besmettelijke virus. Voor mensen die met aquarel schilderen willen beginnen had ik een folder gemaakt voor die workshop met aanwijzigingen en tips, geïnteresseerden kunnen die folder bekijken via deze link
Workshop aquarel 2020
Wanneer u met plakkaatverf of olieverf schildert of dat wilt gaan doen, kijk even naar het artikel “Rozen in Den Haag” voor inspiratie. Schilderijen in het Mauritshuis en het Rosarium Westbroekpark op 9 juni 2018. Rozen in Den Haag 9 juni 2018
Of loop zelf rond in het Mauritshuis in Den Haag met een virtuele tour door het museum via de link www.mauritshuis.nl

Determineren van houtige gewassen in de winter

Vorig jaar heb ik een bijzonder boek aangeschaft. Houtige gewassen herkennen in de winter met de titel “Gehölzbestimmung im Winter”, geschreven en geïllustreerd door Bernd Schulz. Met 1.500 aquarellen van knoppen en twijgen en 400 tekeningen omvat het boek 360 pagina’s.
Het is de 3de herziene uitgave uit 2020. De 1ste uitgave was van 1999. Een Duitstalig wetenschappelijke uitgave en hierin is natuurlijk ook de familie Rosaseae aanwezig met een collectie geschilderde rozentakken, bottels, knoppen en stekels. Ter informatie het titelblad. ISBN 978-3-8186-1138-5
Via de uitgeverij kunt u 27 pagina’s bekijken via “Blick ins Buch”
www.ulmer.de


Wilde rozen (Rosa L.) van Nederland

In het kader van de wilde flora op het gebied van wilde rozen wederom even aandacht voor het wetenschappelijke boekje
De wilde rozen (Rosa L.) van Nederland“.
Het tijdschrift GORTERIA van het NCB Naturalis (sectie Nationaal Herbarium Nederland / Stichting FLORON. 11 mei 2011.
Geschreven door Piet (P.A.) Bakker, Bert (N.C.M.) Maes en Hans (J.D.) Kruijer. 172 pagina’s met 2 aquarellen op de voor- en achterkaft van Anita Walsmit Sachs (heb ik les van genoten en ook de originele aquarellen gezien).
Het boek behandelt wilde rozen met als onderwerpen de cultuurhistorie, morfologie, genetische aspecten, ecologie en de beschrijving van de geslachten.
Ga naar de site van Ecologisch Adviesbureau Maes, daar is deze uitgave te downloaden en hier staat ook een uitgebreid overzicht van publicaties over inheemse bomen en struiken, waaronder ook rozen.
De link direct naar de downloadpagina ecologisch adviesbureau Maes
In augustus 2018 heb ik een artikel geschreven over de Duinroos

Samen naar evenementen of helaas toch uitstellen

Het mooiste is toch om samen naar evenementen te gaan en de evenementencommissie heeft best een mooi programma opgezet inclusief een buitenlandse reis. Kunt u lezen in het Rozenbulletin van januari 2021. Met de veiligheid voorop en afhankelijk van de omstandigheden op dat moment.
Het is bijna gebruikelijk om te schrijven: “heb geduld en blijf gezond”.


Een droevig bericht

Tekst en afbeeldingen Hans Homburg

Vorige World Rose News december 2020
Volgende Snijrozen

You might also like

Bloei wilde rozen in april 2019

Dit voorjaar is het merkbaar dat ‘de natuur’ eerder tot ontplooiing komt met bladeren en bloesem in relatie tot de houtige gewassen ten opzichte van vorig jaar. Wilde planten en

Excursie tuinen Oldenzaal en Delden op 26 mei 2018

U heeft vast al genoten van het mooie weer. De rozenknoppen staan op springen. Dat gaan we ook bekijken in de tuin van Mieke en Hennie Droste, Kasteel Twickel en

Nieuwjaarsbijeenkomst za 13 januari 2018 in Museum MORE te Gorssel

De Nieuwjaarsbijeenkomst is traditiegetrouw dé bijeenkomst om elkaar te spreken, een mooi rozenjaar toe te wensen en het laatste nieuws te horen voor 2018. Op zaterdag 13 januari 2018 vanaf