30 augustus 2018 21944 bekeken

Echte meeldauw en nu?

Het komt niet vaak voor, echte meeldauw op rozen, maar het gebeurt soms wel. Kleine of grotere witte vlekken op de wat jongere bladeren of knoppen, gevolgd door vervorming van bladeren. Onder normale omstandigheden zweven er sporen door de lucht en je tuinrozen worden bezocht door sporen, bijvoorbeeld die van de echte meeldauwSphaerotheca pannosa. De aanwezigheid op zich hoeft geen probleem te zijn, de sporen komen veelal niet tot kiemen en verdere ontwikkeling op je rozen. Toch een onderwerp om niet alleen van te schrikken, je kan er iets aan doen.

Infectie door echte meeldauw

Onder bepaalde omstandigheden kunnen onze rozenplanten toch tegen hun eigen wil en die van ons als gastheer optreden zodat de sporen van echte meeldauw zich gaan ontkiemen met twee gevolgen. Optisch komt er na enkele uren, meestal in de nacht, op de plant een soort wittig meel te liggen en gelijktijdig wordt op het bladgroen een structuur aangelegd die vrij snel voedingsstoffen uit de plant gaat onttrekken. De plant heeft kennelijk onvoldoende afweerstoffen om de infectie te weerstaan, een onomkeerbaar traject met directe gevolgen voor de fotosynthese, de voedingsfabriek van en voor de plant. De schimmel groeit ten nadele van je roos en dat is niet onze bedoeling.

Voorkom schimmelaantasting

De sporen zweven door de lucht, worden vervoerd door regen of insecten en geven voorkeur aan plekken met schaduw. Doe zoveel mogelijk om te voorkomen dat de schimmel zoals deze echte meeldauw je plant gaat gebruiken om zich te ontwikkelen. Zorg dat je plant gezond is, geef voeding, verzorging en geniet vooral van je rozen. Een gezonde plant is geen goede voedingsbodem voor deze echte meeldauw. De garantie dat echte meeldauw niet op je plant komt is er niet, de sporen zweven in de lucht en die zijn er, de bevattelijkheid is afhankelijk van de combinatie: gezondheid en weerbaarheid van de roos en de weersomstandigheden. Die omstandigheid kan in het voordeel zijn of komen van de schimmel. Eén oorzaak is meestal niet te noemen. Maar vochtigheid in de nacht zonder wind en broeierig overdag kunnen dus meehelpen dat de schimmel zich kan ontwikkelen in combinatie met een onvoldoende gezonde plant. De drie voorwaarden van buitenaf lijken tegenstrijdig, momenteel merk ik dat na de afgelopen hitte en droogte, de nattigheid meewerkt voor de kans op echte meeldauw in combinatie met de toestand van de roos.

Echte meeldauw op de bladeren en nu?

Echte meeldauw

Houdt je planten goed in de gaten en wanneer er echte meeldauw op de bladeren zit, snel handelen. De snelste methode is om alle aangetaste bladeren en andere plantendelen ruim weg te knippen.
Ja, dat is niet leuk, maar wel een direct uit te voeren aanzet om de aanwezigheid van deze schimmel in te dammen, te beperken of weg te nemen. In ieder geval los je de infectie optisch op.

Omdat de ontwikkelde sporen oppervlakkig aanwezig zijn op de plant kan je de schimmels wegvegen, doe het volgende:

  1. gebruik een tissue gedompeld in lauw water;
  2. veeg de witte schimmels van de bovenzijde en onderzijde bladeren en/of knoppen weg;
  3. met een nieuwe tissue herhaal je deze handelingen voor de zekerheid;
  4. tot slot – leg tissues op de grond en de hele plant met lauw water afsproeien met een krachtige nevel;
  5. de plant zo droog mogelijk afdeppen;
  6. alle tissues in de afvalbak werpen.

Het is soms het proberen waard dit extra werk wanneer het lokaal aanwezig is, de roos helpen er bovenop te komen. Na de behandeling tegen deze echte meeldauw je kleding, handen, snoeischaar en ander gereedschap schoonmaken en houden, ook de grond rondom de planten, want echte meeldauw leeft op na de winter, een echte volhouder.

Echte meeldauw behandelen?

Het klinkt mooier dan dat het is. Het is een signaal dat je plant al bevattelijk is. Je kan de kwaal proberen te beperken of te bestrijden, het resultaat blijft een zwakke of verder verzwakte plant. Dat klinkt bijna tegenstrijdig omdat de echte meeldauw zich ook hecht op jong blad en bij knoppen, bij de verjonging van de plant. De beste vorm van behandelen is een preventieve behandeling. Maak je plant gezonder met (vloeibare) voedingsstoffen met de juiste dosering.

Wil je echt gericht iets tegen komende echte meeldauw doen dan zijn daar wel middelen voor. Laatst las ik een oude methode van preventie met een mengsel melk/water 40/60 ééns in de 10 dagen de planten hiermee besproeien. Wanneer je 20 rozen in je tuin hebt staan die wel eens last hebben van echte meeldauw dan kan je het proberen of je kiest een gewasbeschermer met een goede reputatie.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Duinroos
Volgende Reeds verschenen Rozenbulletins lezen

Dit vind je wellicht interessant

Hugo Roller

Voor meer informatie, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.6805

Workshops rozen snoeien 2018

In de maand maart kunt u bij verschillende rozenkwekers en rozentuinen een cursus, workshop of demonstratie bijwonen. Schrijf u tijdig in want het aantal deelnemers is beperkt, afhankelijk van de

Bloemstillevens door Kees Mirande

Bloemstillevens ontstaan door de samenhang van bloemenkeus, vaas of pot, ondergrond en achtergrond. Het kan spontaan zijn ontstaan en heeft een plaats gekregen in huis of het bloemstilleven is bewust