Excursie vrijdag 31 mei naar de Veluwe

510 510 mensen hebben dit evenement bekeken.

De Excursiecommissie Binnenland nodigt u uit om deel te nemen aan de excursie op vrijdag 31 mei 2024. We gaan naar de Veluwe en bezoeken twee mooie tuinen: Tuin Polhuis in Ermelo en Landgoed ‘De Jonge Stee’ in Vierhouten. We besluiten de dag bij Kwekerij Eetbaargoed in Vaassen.

Tuinhuis Polskamp in Ermelo

We worden vanaf 10 uur ontvangen door onze gastvrouw Aartje en Johan met koffie /thee en iets lekkers bij Tuin Polhuis in Ermelo. Tuin Polhuis is een mooie, zeer verzorgde tuin van zo’n 3500 m2 bij de woonboerderij met vaste plantenborders op kleur rond het gazon en de vijver. Voor liefhebbers zijn er ook planten te koop. Met name is er een ruime keus uit potplanten en salvia’s.

Impressie van Tuin Polhuis

Landgoed ‘De Jonge Stee in Vierhouten

Rond de middag arriveren we bij Carla Kuijpers, een gewaardeerd lid van de Nederlandse Rozenvereniging. We mogen een bezoek brengen aan haar landgoed en Carla verzorgt ook de lunch voor ons. Het landgoed beslaat vijf hectaren en bestaat voor de helft uit weiland, omzoomd door een meidoornhaag, knip- en scheerheggen en hakhoutbosjes met inheemse planten (meidoorn, sleedoorn, wilde roos, Spaanse aak etc.).

Landschapsbeheer Gelderland heeft een landschapsplan gemaakt rekening houdend met het zogenaamde enk landschap. Inmiddels heeft na 15 jaar de herinrichting vorm gekregen. Langs het hele terrein stroomt een beek die al op kaarten uit ca 1800 voorkomt. Op het terrein staat de boerderij, een Rijksmonument uit 1819.

Verder staan er een grote landbouwschuur, twee hooibergen, paardenstallen, twee vakantiehuizen, een bakhuisje, een kippenhok en een atelier. Alle ruimten zijn tijdens uw bezoek vrij te bezichtigen.

Er is een rozentuin, twee bloemenweiden, een boomgaard met dertig hoogstambomen met oude appel- en peren rassen waarvan sommigen teruggaan tot 1890. Er is een wilde tuin, een moestuin, een zwemvijver, een rijbaan en verschillende borders op kleur. In een voormalig weiland is onlangs een groot aantal borders aangelegd. Het is de bedoeling dat je daar op termijn een wandeling kunt maken door tussen de borders te ‘zigzaggen’.

Afgelopen herfst is een klein ‘voedselbos’ aangeplant met onder meer een aardbeiboom, een olijf met zoete gele besjes en andere soorten eetbare planten, vrucht- en nootdragende bomen. In alle borders staan rozen. De rozentuin heeft gele, roze, rode, abrikooskleurige en witte perken. In totaal staan er op ‘De Jonge Stee’ ruim 650 rozen in 166 variëteiten!!

Het terrein is omzoomd met ruim honderd jaar oude eiken, elzen en beuken. Door de eeuwenoude gebouwen, bomen en hagen straalt het terrein rust uit. Kom heerlijk genieten en ontspannen.

Kwekerij Eetbaargoed, Vaassen

Rond 14.45 vertrekken we naar Vaassen. Naar de kleinschalige kwekerij van Arjan en Esther Mekelenkamp.

Zij zijn uit liefhebberij en hobby begonnen met het kweken van eetbare planten, struiken en bomen. Inmiddels hebben ze een ruim aanbod op hun kwekerij ‘Eetbaargoed’.

We kunnen ook planten kopen maar alleen contant, dus geen mogelijkheid tot pinnen.

Aanmelding en kosten:

De kosten voor deze dag zijn € 27 p.p. Geef bij opgave het aantal personen door, eventuele dieetwensen en graag ook uw lidnummer.

Aanmelding voor deze excursie kan tot uiterlijk tot 27 mei 2024 bij Hennie Droste ( hgjm.droste@gmail.com) of via een SMS /What’sapp bericht op tel: 06-51440030), dus niet bij het secretariaat!!

U kunt het bedrag overmaken op rekeningnummer NL90 INGB 001345245 t.n.v. de Nederlandse Rozenvereniging o.v.v. Excursie Veluwe en uw lidnummer.

In verband met het reserveren van de lunch is uw aanmelding pas definitief na ontvangst van uw betaling.

Adressen:

Tuin Polhuis:   Zeeweg 144, 3853 LN Ermelo

(A28 afslag Strand Horst, voorbij selfservice tankstation rechtsaf en einde weg links en meteen links eerste boerderij).

www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/tuin-polhuis/

Landgoed ‘De Jonge Stee’:  Plaggeweg 26, 8076 PM Vierhouten

www.dejongestee.nl

​​​​​​​Kwekerij Eetbaargoed:  Elburgerweg 118, 8171RJ Vaassen.

www.eetbaargoed.nl/

31 mei 2024 om 10:00