29 juli 2017 3306 bekeken

Franse charme uit Roseraie de l’Haÿ

In de zuidrand van het Rosarium Vondelpark staat een grote rozenstruik die al jaren neerkijkt op de vertroetelde rozen in het aanliggende zeshoekige perk met Sally Holmes. Aan de oude stam kan je zien dat er wel eens flink gesnoeid is. Bemesting, uitgebloeide bloemen wegknippen of andere nuttige aandacht is aan deze roos voorbij gegaan. Zij groeit op in het gezelschap van veel brandnetels en kornoelje in de ruige en verwilderde schaduwrand van dit Amsterdams rosarium. In de overgang rozentuin naar het landschappelijke parkdeel waar alles bijna vanzelf groeit en bloeit, vroeg deze roos weinig aandacht.

Totdat ik op 21 juli j.l. een rondwandeling door de rozentuin maakte met Piet Bakker, waarbij ook de rozen in de rand werden bekeken. In de veronderstelling dat in deze rand vooral wilde rozen moesten staan, bleek dat niet het geval te zijn. Die staan er wel, maar ook verschillende gecultiveerde rozen, waarvan ik nu één Franse creatie voorstel: Roseraie de l’Haÿ.

De ‘dubbelbloemige’ Roseraie de l’Haÿ heeft blad-kenmerken van de in het wild groeiende enkelbloemige Rosa rugosa. De roos is gekweekt door Jules Gravereaux in 1901 en vernoemd naar het rosarium dat circa 10 km ten zuiden van het centrum van Parijs ligt. Goed bekeken, was ik snel overtuigd, dit is een prachtige roos met een bijzonder kleurenpalet: karmijnrood, roze tot paars. Vanuit het schilderspalet kan je het ook omschrijven als een naar paars zwemende rode kleur met kraplak-roze. Bovendien een opvallend sterk geurende bloem. Een bijna zorgeloze roos die vele maanden doorbloeit. Na de bloei groeit het kleine onderstandig vruchtbeginsel uit tot een grote rode bottel van circa 2,5 cm in omvang en geschikt om jam van te maken.
De bijgaande 18 foto’s zijn gemaakt op 22, 26 en 27 juli 2017 bij zonlicht en in de schaduw en geven het beeld van knop, bloem tot bottel.

Deze roos uit 1901 is nog leverbaar door de vakhandel en iets bijzonders om een plek te geven in een tuin. In de rosaria van Winschoten, Westbroekpark en Boskoop heb ik deze roos niet gezien.

De kweker / veredelaar

Jules Léopold Gravereaux (1844-1916) was een kweker van rozen en een bekende verzamelaar, onderzoeker, schrijver en een groot filantroop. Vanaf 1892 woonde hij in L’Haÿ, net ten zuiden van Parijs. Hij legde zich eerst toe op de fotografie en vanaf 1894 op het kweken van rozen, ook voor de productie van parfum. Hij ontwikkelde een wetenschappelijke benadering voor het ontwerpen van een rozentuin die het verhaal van de roos vertelt. In 1899 ontwierp de grote landschapsarchitect Edouard André voor hem een ​​echt rosarium dat snel internationale reputatie kreeg. Vanwege het succes van dit rosarium werd in 1914 de plaatsnaam gewijzigd in L’Haÿ-les-Roses. De naam van het rosarium is later gewijzigd in Roseraie du Val-de-Marne.

Terug naar het heden in de plaats L’Haÿ-les-Roses

Deze plaats ligt in het departement Val-de-Marne, regio Île-de-France, circa 10 km ten zuiden van Parijs. In het hart van de stad ligt een park van 13 ha met een rosarium van 1,5 ha. Daar groeien volgens de website van de plaats meer dan 11.000 rozen in bijna 2.900 rassen en variëteiten. Dit rosarium herbergt een van de belangrijkste collectie van oude rozen ter wereld. Deze tuin is geaccrediteerd als ‘Conservatoire des Collections Végétales Spécialisées’ (Conservatorium van Gespecialiseerde Plantkundige Collecties) en ingeschreven in het register van Historische Monumenten. In de periode 2009-2011 is het imposante ‘rozenscherm’ en de grote ‘dome’ gerestaureerd en sinds 2011 heeft het rosarium ook het label ‘Jardin remarquable’ (opmerkelijke tuin). De rozen zijn bijeengebracht in 13 collecties, naar hun oorsprong, hun geschiedenis en hun variëteiten.

Informatie over het Rosarium van L’Haÿ-les-Roses

De website van dit rosarium met het actuele programma met rozenkeuring, schilderen en de historische achtergrond www.roseraie.valdemarne.fr

Historische documenten en schilderijen staan op de website Musée de la Rose te Val-de-Marne

Informatie over de restauratie van het rosarium staat op www.fondation-patrimoine.org
De entree voor dit rosarium bedraagt € 3,10. Kinderen van 5 tot 15 en ouder dan 60 betalen € 1,55.

Roseraie du Val-de-Marne
1, rue Albert Watel
94240 L’Haÿ-les-Roses

Verslag en foto’s Hans Homburg

Vorige Najaarsbijeenkomst Landgoed Huis Doorn 23 september 2017
Volgende Uitslag 57e Int. Rozenconcours Den Haag 13 juli 2017

You might also like

Rozenstillevens geschilderd door Kees Mirande

Snij rozen uit uw tuin en schik ze in een vaas, juskom, melkkan of lampetkan.Kees Mirande heeft deze 2 creaties op treffende wijze met olieverf op linnen vastgelegd. Hans Homburg

Grote temperatuursverschillen in februari 2021

De koelste en warmste temperatuur in februari 20121 met waarden van -15 tot +15 graden Celsius en in beide gevallen genieten in de buitenlucht. Terwijl de planten voor een dikke

Verslag tentoonstelling ‘De Rozenkoningin’ 17 augustus 2017

Op donderdag 17 augustus 2017 de tentoonstelling aquarellen van Geertruida Gorter – ten Cate Hoedemaker bekeken in het Museum Bussemakerhuis in Borne. Het laatst overgebleven fabrikeurshuis in Overijssel. Jan Bussemaker