26 februari 2021 391 bekeken

Grote temperatuursverschillen in februari 2021

De koelste en warmste temperatuur in februari 20121 met waarden van -15 tot +15 graden Celsius en in beide gevallen genieten in de buitenlucht. Terwijl de planten voor een dikke week verdwenen onder de sneeuw lijkt het afgelopen week meer lente dan winter. Genieten van de bloei van de Krokussen, Narcissen, Sneeuwklokjes, Violen, Sterhyacinten, opkomende Tulpenbladeren, Gele kornoelje en de uitlopende bladknoppen van de rozen.

Hans Homburg

Na de oproep om sneeuwfoto’s op te sturen blijkt het alleen in Doorn en Amsterdam gesneeuwd te hebben… Met dank aan de inzenders!

In dit bericht nog koele en sfeervolle sneeuwfoto’s uit de openbare rozentuinen van Doorn en Amsterdam. Sommige rozen hebben wel een beetje ‘geleden’ van het pak sneeuw, maar het jonge blad is in aantocht, met de herinnering hoe dat jaarlijks hoort te gaan. Groei van bladknoppen én de jonge blaadjes, een lust voor het oog.

De komende weken hoeven we weinig te doen aan de rozenstruiken dan alleen de ontwikkeling volgen, want dankzij de voeding in de bodem en wat vochtigheid acteren de rozen als wilde planten, op tijd groeien en toekomstige bloei mogelijk maken. Laat de regie bij de planten en stoor ze niet te vroeg, dus elke vorm van snoeien uitstellen tot half maart. Dat het weer koeler wordt mét wat nachtvorst erbij is de realiteit. Rozenstruiken kunnen grote schommelingen van temperatuur opvangen, mits ze hiervoor de nodige (tak) ruimte krijgen.

Zo eind februari is het genieten van de bloeiende Stinzenplanten en ook wilde planten. In onze tuin de eerste bloesem van de Prunus ‘Accolade’. Sommige rozen hadden nog ontwikkelde knoppen die nu al aardige bloei geven, zoals de sterke Rosa ‘Stadt Rom’.

Rozen snoeien en voeding geven

Rond half maart is standaard de tijd om uw rozen te snoeien, na de vorstperiode. Tenminste, áls u wilt snoeien. Houdt de weersverwachting in de gaten, want maart roert zijn staart, zeker in deze grillige periode, wie weet misschien eind maart nog sneeuw.
In relatie met het al dan niet snoeien is het gewenst dat de rozen wat voeding krijgen. Gebruik organische voeding met bijvoorbeeld de verhouding NPK 7-7-5 plus toevoegingen waaronder Mycorrhiza-schimmels. Als voorbeeld Rozen-AZ van ECOstyle, maar er zijn ook andere producten die onze rozen prima kunnen voeden.
Volg de gebruiksaanwijzing van het gekochte product. Liever iets minder voeding geven en daarna ‘bijvoeden’ als het nodig is. De samenstelling van dit voornoemde voedingsproduct is ook geschikt voor Hortensia’s en andere planten.

Tekst Hans Homburg

Vorige Voor jou
Volgende Nieuwe Britse roos Captain Tom

You might also like

Wilde rozen in het Beatrixpark 1961

Het Beatrixpark in Amsterdam werd geopend in 1938 als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan. Toen circa 7 ha in omvang. Een overzicht van beplanting uit 1961 van de heer C.W.F.

Voor jou

Mooie sneeuw de afgelopen dagen en een frisse winter, dat maakt de lente binnenkort nog mooier. Valentijnsdag en dromen van geluk, mooie rozen en een gezonde toekomst. Het rood van

PR activiteiten bij evenementen 2018

Graag brengen we onder uw aandacht dat de Nederlandse Rozenvereniging aanwezig is op verschillende evenementen in het land. Het overzicht voor de komende periode vindt u hier onder. De PR