27 augustus 2017 4465 bekeken

Herbloei rozen tot eind oktober

Om de herbloei van de moderne trosrozen te stimuleren in deze fase van het jaar moeten de planten nog wel even geholpen worden. Eigenlijk hebben de planten maar weinig hulp nodig, maar of we dan nog kunnen profiteren van een herbloei deze herfst is de vraag. Wanneer we willen profiteren dat er binnenkort nieuwe knoppen worden gemaakt en dat die na circa 6 à 7 weken tot bloei komen, dan is het raadzaam om binnenkort uitgebloeide bloemen en de bottels weg te knippen in combinatie met extra rozenvoeding geven.

Groei overlaten aan de natuur of herbloei stimuleren

Sommige rozen hebben de eigenschap om zelf de uitgebloeide bloemen los te laten na enige tijd, bottels worden dan vrijwel niet gemaakt en de kans van herbloei volgt bijna vanzelf in rustig tempo of niet meer. De meeste soorten rozen maken bottels en daarmee eindigt de bloei aan die tak. De bottels kunnen ook mooi zijn en een sierwaarde geven aan de tuin en/of voedsel zijn voor vogels.

Wanneer we herbloei in het najaar willen bevorderen dan is het effectiever om de start van nieuwe knopvorming nu een impuls te gegeven, bottels komen ook later wel weer. Als de uitgebloeide bloemen en bottels de komende week worden afgeknipt op de plek waar de bloemsteel uit zichzelf zou afbreken of gewoon wat lager net boven een drie-, vijf-, of zevenblad. Doe dit tot en met eind augustus of begin eerste week van september.
Een goed uitgangspunt is dat er voldoende gezond blad aanwezig blijft. Wanneer er geen gezond blad meer aan de steel zit kan je ‘moderne’ trosrozen zelfs nu terugsnoeien tot circa 15 cm boven de grond met de kans op gezonde nieuwe bladvorming en misschien een laatste bloei dit jaar.

Voeding geven voor extra bloei

Bodem- en bladvoeding helpen een gezonde doorontwikkeling van de plant, want de verwachte groei en bloei moet ook gevoed worden. Bladvoeding is alleen nuttig wanneer de bladeren een te lichte kleur hebben en/of donkere nerven tonen ten opzichte van het lichte blad en een snel herstel nodig is in combinatie met grondbemesting. De bladbemesting vernevelen helpt binnen circa 2 weken. Ervaring met het product DCM OLEGA® FER opgedaan, een vloeistof met planteigen ijzercomplex en zeewierextract, verdunt toepassen; het werkt.

Wanneer de verzwakte bladeren donkere vlekjes hebben gekregen zijn ze aangetast door de schimmel sterroetdauw (blackspot), daar is niets meer aan te doen. Na ernstiger aantasting vallen de bladeren op de grond. Deze verwijderen, niet in de composthoop verwerken.

Overleg zonodig met uw kwekerij wat u nodig hebt aan bemesting of verzorging de komende periode of ga af op uw eigen ervaring en houd rekening met het aspect dat het preventief voeding geven beter is voor de gezondheid van de rozen dan achteraf proberen te herstellen.

Bemestingsprobleem

In de rozentuin van het Vondelpark is sprake geweest van een bemestingsprobleem waardoor de gezondheid van de rozen na de eerste bloei sterk terugliep. Te weinig stikstof in de bodem. Eén perk rozen was bijna geheel ‘ontbladerd’ na de aantasting met sterroetdauw. Half juli werden de takken kort gesnoeid en de planten groeien nu weer goed met gezond blad en eerste bloei. Het jonge blad is eveneens preventief behandeld met bladbemesting. Enkele andere perken zijn ook laag gesnoeid. Best even schrikken wanneer het slecht gaat met de rozen en dan iets doen om het voorzichtig te herstellen.

Komende week gaan we nog werken aan het wegknippen van de uitgebloeide bloemen en de bottels en dan laten we de natuur zijn gang gaan.

Bijgaande foto’s zijn genomen in de ochtend op 27 augustus in het Rosarium Vondelpark en geven een beeld van de verschillende klassieke rozen waaronder één bijzondere wilde roos – Rosa fedtschenkoana.

Tekst en foto’s Hans Homburg
27 augustus 2017

Vorige Leer vakkundig rozen snoeien
Volgende Rozen planten in november

Dit vind je wellicht interessant

Jaarcyclus rozen verzorgen vanaf oktober

Heel vroeg in dit jaar 2020 waren de meeste rozen erg actief, vanaf half mei al flink wat bloei en een enkeling bloeide al eind april. Tot en met vrijdag

Leer vakkundig rozen snoeien – maart 2019

Start uw rozenseizoen op een klassieke manier. Bekijk uw rozenstruiken goed en ga snoeien. Wilt u weten hoe? Volg dan een snoeicursus, workshop of instructiedag in Nederland of België. Rozen

Rozenvereniging Nos Jungunt Rosae 1891-1993

Op 10 november 1891 werd de eerste rozenvereniging van Nederland opgericht, de Vereeniging ter bevordering der rozenteelt en kreeg de naam Nos Jungunt Rosae met de betekenis: Ons verenigen de