28 oktober 2018 3595 bekeken

Herfst in de rozentuin

Dankzij de goede zomer hebben de meeste rozen het goed gedaan dit jaar. Goede doorgroei na augustus na enkele regenbuien en ook herhaalde uitbundige bloei. Dat is zo eind oktober nog prima merkbaar met krachtige bloei. 

Hoe komen uw rozen de winter door

Zoals bij veel planten komen ook de rozen over een poosje in rust. De bladeren vallen, de takken kaal en als het meezit zijn er nog rozenbottels die hun sierwaarde hebben en voedsel zijn voor de vogels. In de fotogalerij ziet u de rode bottels van de scharlakenrood bloeiende Rosa ‘Rote Hannover’, een product van boom- en rozenkweker Boot & Co / gekweekt door Jan Kees Kraan uit Nederland. Verder de Rosa ‘André Brichet’ die nu ruim 1,5 meter hoog is gegroeid met prachtige bloemen. Een kwaliteitsproduct uit Melle België.
Genoemd naar de echtgenoot van Helga Brichet die jaren voorzitter (WFRS President) is geweest van de World Federation of Rose Societies (1997-2000).

Verder een foto van de uitgegraven Rosa ‘Astrid Lindgren’. Deze roos heeft het vier jaar niet goed gedaan in de aanwezige grond en dat is te zien aan de oppervlakkige beworteling met haarwortels.
Zet de fotogalerij stil met de pijltjes links-bovenin. Klik op de foto voor een vergroting

In werkelijkheid gebeurt er nog wel wat in de rozentakken, de voorbereiding van nieuwe knoppen is al ingezet en in de laatste fase richting winter wordt er nog heel rustig gewerkt aan de vorming van haarwortels en takknoppen voordat de winter echt haar intrede doet. Bomen doen hetzelfde, de knoppen zijn al zichtbaar. De herfst duurt overigens nog tot en met 22 december. Ik merk dat de bladluizen dit najaar ook of weer actief zijn geworden, enkele rozen hebben plotseling een hele grote familie bij een knopsteel en de bladeren. Als voorbeeld een foto van de theehybride Rosa ‘Alexander’. In een grote rozentuin zoals in het Vondelpark, laten we de bladluizen rustig gaan; wanneer je tien rozen in je eigen tuin hebt is het handiger om ze ‘weg te jagen’ met een straal koud water.

Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunnen we gelukkig veel aan de natuur zelf overlaten en in het voorjaar de groei met nieuwe bladeren en bloemen weer aanschouwen.

Aandachtpunten verzorging rozen in de herfst richting winter

U kunt de natuur, uw gecultiveerde rozen, ook een beetje helpen om er uit te halen wat er in zit, en dat is soms meer dan u verwacht. Het gaat dan om de volgende punten: ondergronds en bovengronds:

 1. Zorg dat uw grond van goede kwaliteit is of wordt;
 2. Zorg dat de wortels en vooral haarwortels goed kunnen functioneren;
 3. Geef de grond wat bijvoeding ten gunste van de roos om de winter goed door te komen;
 4. Verwijder beschimmelde bladeren van de grond en/of ook de toplaag van de grond;
 5. Vul de grond aan met goede of humusrijke grond;
 6. Bescherm de roos door deze ‘aan te aarden’ of ‘aan te heuvelen’ tegen de winterkou;
 7. Snoei te lange takken van een theehybride of floribunda terug tot circa 1 meter boven de grond, dit voorkomt afbreken bij harde wind of bij sneeuwval. Het echt terugsnoeien van de floribunda’s en theehybriden wordt vanaf half maart gedaan, na de vorstperiode.
 • Ad 1. Goede tuingrond aanbrengen en doormengen met de onderliggende laag, doe voorzichtig met oppervlakkige haarwortels van de roos. Na de bladeren van de roos, zijn de haarwortels de belangrijkste voedingsorganen van de plant. Van december t/m maart ontbreken de bladeren, de voedingsstoffen met het vocht worden alleen opgenomen en verwerkt door de haarwortels.
 • Ad 2. Om de wortels en de haarwortels een groeiimpuls en een kwaliteitsimpuls te geven kunt u dit overlaten aan de juiste schimmels die u in de grond brengt. Met een puntige stok van circa 2 cm dik prikt u rondom de roos 5 gaten in de grond tot ca. 20 cm diep en strooi daar korrels in met mycorrhiza schimmels (één flinke eetlepel is voldoende voor één plant) en duw de gaten daarna dicht. Deze korrels worden ook gebruikt bij nieuwe aanplant. Raadpleeg uw rozenleverancier of de vakhandel voor het juiste product.
 • Ad 3. De plant verzorgt het voedseltransport (suikers en andere stoffen) in de winterperiode alleen via de haarwortels die vocht opnemen uit de grond; fotosynthese, de voeding via de bladeren ligt stil. De stof kalium is nu bij uitstek de werkzame stof die de wateropname met voedingsstoffen naar alle takdelen en toekomstige knoppen verzorgt. Hoewel de sapstromen nagenoeg stil komen te liggen in de winter, is het wel van belang dat het vocht in de plant niet bevriest. De stof kalium zorgt daarvoor. Het wordt ook wel het ‘afharden’ van de plant genoemd om de winter door te komen.
 • In de handel zijn hiervoor verschillende meststoffen te koop, met een extra verhouding kalium bij zo’n meststof, zoals bijvoorbeeld DCM VIVIKALI NK 2-20 (2% stikstof en 20% kalium). Gebruik de  aanbevolen hoeveelheid, want extra kalium werkt beslist niet beter. De plant neemt het teveel wel op en kan hierdoor beschadigen. De korrels oplossen in warm water en zo toedienen is ook een optie. Anders de korrels op de grond strooien en in de grond mengen met een drietand-cultivator. Het activeren kunt u doen met een plantengieter of regen bestellen.
 • Ad 4. Het is normaal dat de rozenbladeren van de takken vallen, al dan niet met een herfstkleur, zie de bijgaande foto. Samen met dit verschijnsel kunnen de bladeren zijn bezocht door schimmels die zich voeden met het groen en de bladeren en deze nogal kunnen verzwakken. Schimmels overleven de winter gewoon en kunnen in het voorjaar wederom gezonde bladeren bezoeken. Dit kan (voor een deel) voorkomen worden door oude beschimmelde bladeren te verwijderen of zelfs inclusief met een laagje grond.
 • Ad 5. De grond moet voldoende hoog blijven, deze kan ook in een jaar iets inklinken of verdichten. Een laagje goede tuingrond aanbrengen en gelijktijdig de plant aanaarden in november is raadzaam. Als extra verzorging kunt u nog boomschorssnippers op de grond aanbrengen. Deze geven een mooie en luchtige afwerking. Gebruik hiervoor de juiste kwaliteit, de z.g. Franse houtschors-snippers, vooral of uitsluitend van naaldbomen, die hebben nauwelijks last van rotten of schimmelen.
 • Ad 6. Het aanaarden van de takken van de struik is best nuttig. Beschermt de struik tegen bevriezen, prettig voor de afwatering en nuttig om de extra grond in het voorjaar over de overige grond te harken.

De foto’s in de fotogalerij hierboven geven enkele voorbeelden van herfstbladeren al dan niet aangetast door schimmels, rozenbottels, verwaterde rozen door regen, een uitgegraven roos met slechte of oppervlakkige beworteling (haarwortels) en nog een sterk bloeiende polyantha, de Rosa ‘The Fairy’, gefotografeerd op zaterdag 27 oktober 2018.

Klik op de foto voor een vergroting

3538-20181027 | Rosa 'The Fairy' nog in volle bloei

Onderhoud tuingereedschap

TIP. Het najaar is ook het moment dat u uw tuingereedschap even schoonmaakt en opbergt. Vooral een snoeischaar heeft groen-aanslag of roest en is waarschijnlijk niet meer scherp. Binnen een half uur kan dat worden opgelost, zie de aanwijzingen.
Het ligt voor de hand, maar tap water uit buitenkranen af en leeg plantengieters. Zelfs ijzeren plantengieters barsten door het ijs uit elkaar.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Reeds verschenen Rozenbulletins lezen
Volgende Rose Hall of Fame 1976 - 2015

Dit vind je wellicht interessant

Rozengroei en extra aandacht nu

De groeimaand april laat zelfs al bloeiende rozen zien en het aantal bloemknoppen stijgt met de dag bij het zonnige en soms frisse lenteweer waarvan ook bladluizen profiteren. Extra aandacht

Rozen voor bijen – Rosen Tantau – video’s

In het voorjaar 2019 heeft Rosen Tantau, een 110-jarige firma in het noorden van Duitsland nabij Hamburg, enkele nieuwe video’s gemaakt over hun rozen. Niet alleen het gezoem van bijen

World Rose News december 2020

Deze week ontvingen we het laatste nieuws van de World Federation of Rose Societies. Hans Homburg Met de onderwerpen rozenkeuringen geschreven door Marga Verwer, nieuws over Miss Kitty’s Rose Garden