1 oktober 2020 2220 bekeken

Jaarcyclus rozen verzorgen vanaf oktober

Heel vroeg in dit jaar 2020 waren de meeste rozen erg actief, vanaf half mei al flink wat bloei en een enkeling bloeide al eind april. Tot en met vrijdag 21 augustus j.l. was het nog echt warm en er waren momenten dat de rozen en wij veel zonnewarmte mochten verwerken. Gemiddeld was het een goed jaar voor de rozen. Het nieuwe seizoen start in oktober.

Hans Homburg

Verzorging van moderne rozen is afhankelijk van hoe het weer zich gedraagt en het is raadzaam om in te spelen op de natuurlijke ontwikkeling van de rozen, een beetje helpen en ondersteunen en dat kan gewoon met een beetje water of een kleine dosering met ‘Pokon’.

In de slider staan foto’s van te planten rozenstruiken én het bloeiende resultaat daarvan. Ook een advertentie van Pokon uit 1936 uit een rozencatalogus.

Eigentijds doorbloeiende rozen

Rozen zijn bekend vanwege de doorbloei tot in oktober en als ik tuinen of in een gemeentelijke plantsoen bekijk zie ik best nog mooie bloei en knoppen die de komende 4 weken nog mooi zullen bloeien. Een van de redenen om ook voor rozen te kiezen in een tuin of balkon. Een afwisselende tuin met voorjaarsbloeiers zoals stinzenplanten, zomerbloeiers en herfstbloeiers is een goede keus en mix voor een tuin, maar rozen bloeien met geluk vanaf mei t/m oktober met de schitterendste bloemen, groot of klein.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Rozen zijn vaak een voedingsbron voor bijen, andere insecten en vogels.
Een rozenstruik geeft bovendien ook vele jaren bloei in uw tuin, oprecht een duurzame plantenkeus!

In oktober rozen planten

Vanaf begin oktober worden rozen met kale wortel of in pot aangeboden door kwekers en kunnen dan gelijk in de volle grond geplant worden of in potten voor op het balkon of in de tuin. Wilt u komend voorjaar genieten van rijke rozenbloei dan is de wortelgroei vóór de komende winterperiode een voorsprong ten opzichte van planten in het voorjaar. Gebruik bij het planten weinig of geen echte voedingsstoffen, de plant kan nu het best gestimuleerd worden om haarwortels en wortels aan te maken en dat wordt gestimuleerd door Micorrhiza schimmels die tevens ook de grond verbeteren. In beginsel zijn er dus 3 mogelijkheden voor aankoop; geoculeerde rozen met kale wortels, rozen met eigen kale wortels of rozen in pot (geoculeerd of met eigen wortels).
Lees nog even het artikel over dit onderwerp van Ien Hempenius in het Rozenbulletin van juli 2020 met de titel: “Weer terug naar rozen op eigen wortel?”

Rozen met kale wortels ontvangen per post

Wanneer u rozen met kale wortels ontvangt van uw leverancier is het van belang dat u deze het liefst binnen 2 dagen plant. De periode tussen verzend klaar maken, verzenden en planten moet zo kort mogelijk zijn, maar kan soms een week duren. Uw leverancier haalt ze uit de volle grond, heeft ze tijdelijk ingekuild en maakt ze ‘schoon’, of heeft ze in de koeling liggen, geheel ontdaan van grond. Het verzenden is een kritische fase voor een plant in relatie tot temperatuur en vochtigheid. Eenmaal naar u onderweg begint het willen groeien al, dus na ontvangst snel planten!

Plantenvoeding of bemesting

Onder normale omstandigheden hebben wilde planten geen bemesting nodig, waar ze goed gedijen is de juiste grond voldoende voedzaam en de stofwisseling in de plant regelt de groei en bloei. Soms zijn de groeiomstandigheden voor wilde planten slecht, maar de natuur regelt de groei en bloei als de omstandigheden net voldoende zijn.
Voor gecultiveerde rozen ligt dat anders. Naast goede grond is er meestal wel aanvullende voeding nodig terwijl er ook echt voorbeelden zijn dat alles vanzelf lijkt te gaan.
Niet iedereen heeft dat geluk en voeding geven is eigenlijk nodig om de moderne doorbloeiers in conditie te houden, natuurlijk het liefst met zo min mogelijk voeding.
Voeding kan gegeven worden met korrels of met vloeibare voeding en is van verschillende factoren afhankelijk zoals; spoelt regen de gegeven voeding voor een deel weg of wordt de voeding als gevolg van droogte niet opgenomen.

Wanneer u een roos koopt in potgrond, dan zit daar vaak een component voeding bij, maar hoe lang dat werkt en wat het is dat gegeven ontbreekt meestal, maar 1 of 2 maanden voedselvoorraad is gebruikelijk, daarna bent u aan zet.
Voor een roos met kale wortels is dat duidelijk, er is nog geen voeding.
De basis van goede groei is dus goede grond en gemiddeld 3x per jaar een beetje voeding geven, de voedingsperiode met organische korrels die langzaam verdund met water wordt opgenomen is gemiddeld 2 à 3 maanden.

Een plannetje maken?

Dat klinkt nogal serieus, maar een goede uitvoering voeding geven is de leidraad voor een succesvol jaar groei en rozenbloei. De gezondheid van uw rozen hangt daar vanaf en daarnaast is het goed opletten en zonodig snel bijsturen met voeding of water. Waarschijnlijk koopt u ‘gezonde’ rozen; die gezondheid moet wel in stand worden gehouden. Wordt de gezondheid toch een beetje zorgelijk of iets erger, dan bent u meestal aan de late kant om de plant op te peppen en het allerlaatste redmiddel is dan gewoon laag afsnoeien tot circa 7 à 10 cm boven de grond (doe dit uiterlijk tot half augustus) en na 6 weken heeft u weer mooie struikjes en waarschijnlijk ook met bloemen, want rozen zijn sterk. Even overleggen of praten met uw rozen help ook.

NPK

Even in het kort over de afkorting NPK.
N staat voor stikstof, P voor fosfor en K voor kalium, met een cijfer erbij in procenten, een kleine hoeveelheid dus. Planten bezitten van nature deze stoffen en nog veel meer stoffen, en door middel van bijsturing voelt een plant zich prettig. Bij voedingsproducten staat op de verpakking welke hoeveelheid aanwezig is. In de praktijk zijn er verschillende wegen om een goed resultaat te krijgen en soms is het een gok of koffiedik kijken. Er is niet één methode die perfect is. Luister naar een ervaren kweker, tuinman of tuinvrouw en kijk wat het doet met uw rozen. Liever te weinig voeden dan te veel, zodat je nog positief kan bijsturen, de plant laat het na enige tijd zien. Het ‘oeroude’ voedingsmiddel POKON had die 3 letters NPK al in zich met een andere lettervolgorde met een o er tussenin PoKoN en op de site van pokon.nl vindt u informatie over rozen voeding geven en de beschikbare producten. Een ander bedrijf voor bemesting is DCM, maar er zijn er meer of kwekers die volgens eigen recept iets aanbieden. Wilt u meer weten over het doel en werking van meststoffen kunt u dat lezen op de site www.nutrinorm.nl/nl-nl/meststoffen/hoofdelementen

Rozen planten

Bij het planten van rozen met kale wortel vanaf begin oktober is het aan te bevelen om de ontwikkeling van haarwortels en dunne wortels in de nieuwe grond te bevorderen. Micorrhiza schimmels ‘verpakt’ in korrels spelen hier een rol en de producten hebben namen zoals: Rootgrow, RozenSTART, Symbivit of Myco-Activ. Een eetlepeltje korrels in het plantgat is genoeg voor één plant. Bij Myco-activ zit er nog een basisbemesting bij (NPK 4-3-3).
Zorg ervoor dat bij het planten het oculatiepunt van de plant circa 5 cm onder het grondoppervlak zit, zie onderstaande tekening.

Rozenstruik met kale wortels planten

Een klassieke voedingscyclus

Hieronder een voorbeeld hoe het kan en al jaren wordt toegepast in het Rosarium Vondelpark Amsterdam. Daar groeien 60 soorten rozen met verschillende eigenschappen en totaal bijna 10.000 rozen. Het principe is een basisvoeding op 3 momenten en daarna goed in de gaten houden en bijsturen. Vanwege verschillende leeftijden van rozen en karaktereigenschappen gaat het met bepaalde soorten niet altijd goed en soms zijn rozen gewoon op of hebben ze tijd nodig om aan te slaan in de grond waarin ze staan. Elk jaar maatwerk.

Voorbeeld bemestingsplan – advies DCM

1e bemesting in april – na het snoeien
DCM Ecomix-3 (NPK 12-0-3) + DCM Micromix (NPK 2-0,5-1 met sporenelementen)

2e bemesting eind juni/begin juli
DCM Ecomix-3 (NPK 12-0-3)

3e bemesting in 2e helft september/begin oktober
Het begrip bemesten is hier niet echt op z’n plaats want het is een methode om de plant voor te bereiden op de winter, dus in goede conditie in rust brengen.
DCM Vivikali (NPK 2-0-20)
Bij de 3e bemesting gaat het vooral om het z.g. afharden van de plant voor de winterperiode. Het effect van kalium toevoegen is tweeledig: enerzijds voorkomt kalium als zout in het celvocht bevriezing van dit celvocht. Anderzijds zorgt kalium voor een goede wateropname. Vorstschade ontstaat door het verdrogen van de plant.
Volg de gebruiksaanwijzing van de producten op en doseer zo min mogelijk.

Vinger aan de pols

Aanvullende maatregelen zijn soms nodig afhankelijk van het gedrag van de rozen.

  1. Bij slechte ontwikkeling van blad met opvallend groene nerven en lichtgroen daar omheen. Deze ‘bladarmoede’ kan ‘bijgevoed’ worden met een bladvoeding met een planteigen ijzer-complex met b.v. de naam Olega Fer (3% N – 3% ijzer – 3% zeewierextract). Verdunnen met water in de verhouding 10 ml/1 liter water. Bij beginnende bladarmoede toepassen van lente t/m de zomer. Wanneer bladeren er erg slecht uitzien heeft het geen zin meer. In de herfst hoort het er echt bij dat bladeren, soms verkleurd en gevlekt door sterroetdauw, op de grond dwarrelen.
  2. Wanneer de algemene gezondheid van een roos merkbaar gaat dalen, en dat geldt ook t/m de zomer, dan is dat op te lossen met een snel werkende meststof zoals Fertigreen (NPK 12-10-18 + 20 zwaveltrioxide) en laag gedoseerd (eventueel opgelost in water) toepassen, net genoeg is genoeg en heb even geduld.
  3. Echte meeldauw op blad en knoppen kan bestreden worden door erop te sproeien met een mengsel van magere melk en water in de verhouding 2:3 en soms herhalen. De plant knapt er echt vanop terwijl de meeldauw soms zichtbaar blijft maar niet meer actief is, de witte schimmels verdwijnen met regenwater of kraanwater.
  4. Luizen en rupsen horen bij rozen. Het is bewerkelijk, maar luizen herhaaldelijk wegspuiten met koud water is best effectief en rupsen verplaatsen. Het zijn verschijnselen die beperkt voorkomen en takken met blad wegknippen die zijn opgegeten is de eenvoudigste oplossing.
  5. In de periode juli t/m augustus kunt u uitgebloeide bloemen wegknippen om de herbloei bloemen te stimuleren, daarna niet meer wegknippen, want ook de bottels zijn van sierwaarde en voedsel voor vogels.

Rosarium Vondelpark

Een fotoverslag 2020 over dit rosarium kunt u bekijken op m’n site over het Vondelpark – www.inhetvondelpark.nl/rosarium

Onderhoud tuingereedschap

Bekijk uw snoeischaar eens goed, maak hem schoon en scherp. Voor de veel gebruikte snoeischaar Felco 2 vindt u uitleg hoe dat kan op de pagina onderhoud snoeischaar
Verder is het aan te bevelen om houten handvatten van tuingereedschap te behandelen met gele gekookte lijnolie, b.v. van het merk Aquamarijn. Het is een oud gebruik, en dat spul impregneert het hout waardoor het goed weersbestendig blijft en het ziet er ook nog mooi uit.

Lijst Nederlandse namen van cultuurplanten 2020

Cultuurplanten

Na veel jaren van overleg is een nieuwe lijst ‘Nederlandse namen van cultuurplanten 2020’ een feit en op 28 augustus 2020 vrijgegeven voor publicatie. Specialisten van de Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen stelden de lijst samen.
De lijst met 6.700 Nederlandse namen en uitleg over de totstandkoming is te downloaden van de site Naktuinbouw – www.naktuinbouw.nl/nederlandse-namen-van-cultuurplanten

Lid worden van de Nederlandse Rozenvereniging?

Dat is een goed idee. U ontvangt dan 4x per jaar het Rozenbulletin.
Het lidmaatschap kost € 30 per jaar.
U kunt zich inschrijven via de pagina Lid worden

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Frans Neuman 1961-2020
Volgende World Rose News september 2020

Dit vind je wellicht interessant

Reeds verschenen Rozenbulletins lezen

De reeds verschenen Rozenbulletins kunt u bijna allemaal inzien en lezen vanaf het beeldscherm. Snel te bereiken via de knop rechts op de site > Rozenbulletin Archief Showmap. U komt

Rozen in de herfst 2020

De eerste nachtvorst is al ingetreden gisteren, maar de herfstperiode duurt nog voort tot 22 december. Dit is de periode voor rozen om aan te tonen hoe sterk ze zijn.

Bryan Freidel Pink Tea

Voor meer information, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.865