23 juni 2018 2212 bekeken

Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark 1958 op 1 juli 2018

Op zondag 1 juli 2018 van 10:30 tot 16:30 uur wordt het 60-jarig jubileum van het huidige Rosarium Vondelpark 1958 gevierd. Er staan die dag verschillende informatiekramen. De Nederlandse Rozenvereniging is aanwezig en andere organisaties die actief zijn in het Vondelpark én een uitgebreide stand van Belle Epoque Rozenkwekerij, de specialist van moderne, ouderwetse en zeldzame rozen uit Aalsmeer.

Update: 10 juli 2018 met een verslag jubileumfeest van 1 juli 2018

De feestelijkheden starten met een wandeling vanaf ca. 10:45 uur met het straatorkest Toeters en Bellen vanaf de kiosk Vondelpark Informatie Punt nabij de ingang Van Baerlestraat en de route door het park komt uit in de rozentuin. Hier wordt om circa 11:00 uur een concert gegeven door dit orkest als aftrap van de feestelijkheden. Er is een Educatieve Rozenmarkt die deels gericht is voor rozenliefhebbers met een daktuin, balkon of geveltuin en deels voor mensen met een tuin. De hele dag kunt u de rozentuin met 60 verschillende soorten rozen bekijken, vragen stellen of met een rondleiding meelopen en er zijn ook activiteiten voor kinderen. Het programma van 1 juli staat op de pagina van vondelpark.com/rosarium-60-jaar

Het eerste rosarium in het Vondelpark werd al in 1936 geopend

Op de huidige plek van dit rosarium werd in 1936 de eerste Rozententoonstelling Kleurenpracht II geopend. Het initiatief om hier in het Amsterdamse Vondelpark een rozentuin aan te leggen werd al ondernomen in 1914-1915 door voorzitter Jhr. J.L. Mock van de Vereniging ter bevordering der Rozenteelt ‘Nos Jungunt Rosae’, maar de aanleg kwam toen niet tot stand. In de zomer van 1935 kwam het Comité ‘Practisch Werken’ met een nieuw plan om een rozententoonstelling aan te leggen na een succesvolle rhododendron- en azaliatentoonstelling in 1935 en er werd aan de Vereniging ‘Nos Jungunt Rosae’ gevraagd om samen te werken om in het Vondelpark een grote rozententoonstelling aan te leggen. De vereniging ‘Nos Jungunt Rosae’ had onder anderen de doelstelling om in Nederland openbare rozentuinen aan te leggen en de uitnodiging werd enthousiast aanvaard. Samen met de particuliere eigenaar van het Vondelpark, de ‘Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark te Amsterdam’, het Comité ‘Practisch Werken’, de Vereniging ‘Nos Jungunt Rosae’ en de ‘Amsterdamse Kring van Beeldhouwers’ werd in korte tijd de grootste rozententoonstelling van Nederland ingericht met medewerking van veel rozenkwekers die voor dit doel hun rozen schonken aan de organisatie. Het ontwerp werd gemaakt door F.J. Abbing, tuinarchitect en ondervoorzitter van ‘Nos Jungunt Rosae’ en tuinbouwkundige Jello Jongsma van het Comité ‘Practisch Werken te Amsterdam’.

De rozenkwekers die in 1936 rozen schonken

J. Abbing & Zonen, Zeist
N.V. Rozenkwekerij Hollandia v.h. G.A.H. Buisman & Zonen, Heerde
G. Koenders van Dijk, Lottum
J.C. Damsté, Arnhem
G.U. Diddens, Heerde
J.H. Faassen-Hekkens, Tegelen (L.)
Felix & Dijkhuis, Boskoop
André Gielen, Venlo
Gratama’s Koninklijke Rozenkwekerij, Hoogeveen
Jos Jonkers & Zonen, Lottum
Peter Lambert, Trier (Duitsland)
M. Leenders & Co., Steijl / Tegelen (L.)
N.V. Gebr. Leenders, Steijl / Tegelen (L.)
N.V. Koninklijke Kwekerij Moerheim, v/h B. Ruijs, Dedemsvaart
G.A. van Rossum N.V., Naarden
G. de Ruiter, Hazerswoude
G.J. Schokkenkamp, Deventer
A.J.M. van Sonsbeeck, Heino (O.)
N.V. L. Stassen-Junior, Hillegom
Jean Timmermans & Zonen, Herten bij Roermond
Jos. Timmermans, Herten bij Roermond
N.V. Rozenkwekerijen v/h H.A. Verschuren, Haps (N.B.)
Jac. Verschuren-Pechtold, Haps (N.B.)
W. Verschuren, Oeffelt (N.B.)
Fa. D. van Wilgen, Boskoop.

Er werd iets moois aangelegd met particulier initiatief om verschillende doelen te steunen. Werk geven aan 70 jeugdige werklozen, inkomsten uit de entree innen, een prachtige expositie creëren en een prachtige rozentuin voor de stad maken. De tentoonstelling die op 18 juli 1936 werd geopend trok meer dan 50.000 betalende bezoekers en eind augustus werd de rozententoonstelling gratis toegankelijk. Er werd ook een prachtige catalogus uitgegeven waarin alle 144 rozenperken beschreven stonden. Bijna 20 jaar heeft deze rozentuin hier gelegen.

Op 6 oktober 1953 werd het particuliere Vondelpark voor een symbolisch bedrag van 1 gulden verkocht aan de Gemeente Amsterdam. Er moest veel onderhoud worden uitgevoerd en als onderdeel van de grote renovatie van het park is ook het Rosarium vernieuwd naar het ontwerp van tuinarchitect Egbert Mos die toen bij de gemeente werkte. In 1958 werd het nieuwe Rosarium met zijn 6-hoekige perken en omhaagd door ligusterstruiken geopend en vele jaren onderhouden. Vanaf 10 jaar geleden is daar de klad in gekomen omdat er weinig interesse was vanuit de gemeente om deze rozentuin goed te onderhouden. Deskundig personeel ging met pensioen of kreeg ander werk en er werd geen geld beschikbaar gesteld voor het onderhoud en de vernieuwing van het assortiment. Wat eens met zorg was opgebouwd werd een onderhoudsprobleem voor de gemeente. Heel veel andere planten werden in de perken geplant zoals blauwe druifjes, zeer veel tulpen, zonnebloemen, hyacinten en onkruiden beleefden goede tijden. In 1996 werd het gehele Vondelpark aangemeld en opgenomen als rijksmonument, maar ondanks dat werd het Rosarium helaas niet meer goed onderhouden.

In april 2014 nam de Stichting Hart voor het Vondelpark het initiatief om de rozentuin op te knappen met medewerking van vrijwilligers. In samenwerking met een rozenkweker is de renovatie van het Rosarium ter hand genomen en we zijn nu in het 5e jaar bezig om er een nette rozentuin van te maken en zijn blij dat het 60-jarig jubileum van deze rozentuin op waardige manier gevierd kan worden.

Heel veel bezoekers en toeristen genieten er van, ook dankzij particulieren en bedrijven die zo’n rozenperk sponseren voor vijf jaar zodat we een gezonde basis hebben voor aankoop van rozen en overige onderhoudsmiddelen.

Het Rosarium Vondelpark in 2018

Doel van het werk in de rozentuin is om er een mooi geheel van te maken ieder seizoen en elk jaar wordt de rozencollectie voor een klein deel vernieuwd of vervangen. Dit jaar hebben we 5 perken, waarin 150 planten staan, voorzien van nieuwe rozen met de namen Rosa ‘Alexander’, ‘Heidefeuer’, Margaret Merril’, ‘André le Nôtre’ en ‘Sally Holmes’.
Er zijn circa 40 vrijwilligers aangesloten bij ons om te helpen in de rozentuin waar we bijna dagelijks werken met circa 5 à 12 mensen per ochtend zodat we al het onderhoud vrij eenvoudig kunnen uitvoeren zoals het planten, snoeien, bemesten, uitgebloeide bloemen wegknippen, schoffelen, wieden en cultiveren.
De 63 rozenperken omvatten een oppervlak van 1.450 m2, er staan circa 9.000 gecultiveerde rozenstruiken en de hele rozentuin is circa 6.000 m2 in omvang. In de randen staan ook verschillende wilde rozen.
Een rozentuin die met plezier wordt onderhouden door veel vrijwilligers.
Kom eens langs en geniet van deze openbare rozentuin in het landschappelijk aangelegd Vondelpark in Amsterdam, ooit tussen 1864 en 1878 door het gouden Haarlemse koppel tuinarchitecten Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher ontworpen en aangelegd.

De plattegrond van het Rosarium Vondelpark met rozennaamlijst 2018

Tekst Hans Homburg

Vorige Rozen in Den Haag 9 juni 2018
Volgende De Gouden Roos van Den Haag 2018 - Groei & Bloei

You might also like

Najaarsbijeenkomst Landgoed Huis Doorn 23 september 2017

We hebben dit jaar prachtige excursies gehad zoals naar het Belmonte Arboretum, het rosarium in het Vondelpark Amsterdam en niet te vergeten de 2-daagse excursie in augustus naar onder andere

Romeinse rozen en kunstgeschiedenis

Gelijktijdig met het publiceren van het artikel Bloemstillevens van Kees Mirande kreeg ik de vraag per e-mail of het mogelijk was om het artikel ‘Bloemstillevens van Hollandse en Vlaamse meesters’

Bloemstillevens door Kees Mirande

Bloemstillevens ontstaan door de samenhang van bloemenkeus, vaas of pot, ondergrond en achtergrond. Het kan spontaan zijn ontstaan en heeft een plaats gekregen in huis of het bloemstilleven is bewust