Lottum

Lottum

Rozendorp – Noord Limburg

Rozenpracht in Rozendorp Lottum

Rozendorp Lottum

In Rozendorp Lottum en directe omgeving worden jaarlijks ongeveer 20 miljoen struikrozen gekweekt. Dit staat gelijk aan 70% van de Nederlandse productie; met recht wordt Lottum dan ook het rozendorp van Nederland genoemd. Als de miljoenen rozen in en rondom Lottum weer prachtig in bloei staan, is Rozendorp Lottum meer dan een bezoek waard. Niet alleen het bekende rozenfestival trekt de bezoekers naar Lottum. Vele rozenliefhebbers, fietsers en dagjesmensen weten de weg naar het rozendorp van Nederland te vinden. De Rozenhof (Rozentuin, Rozenkenniscentrum en toeristeninformatie), het Rosarium Lottum, rozendelicatessen in een mooie rozentuin aan de Maas, drie tuincentra gespecialiseerd in rozen met geurende rozentuinen, een prachtige kijktuin met vele rozen, natuurlijk de prachtig bloeiende en geurende rozenvelden van de vele Lottumse rozenkwekers en de rozenfietsroute die langs al dit moois voert, maken een bezoek meer dan waard!

Rosarium De Rozenhof Lottum

In het centrum van Lottum, vlak bij het marktplein waar gratis parkeergelegenheid is, ligt ‘De Rozenhof’. U vindt hier een unieke combinatie van Rozentuin, Rozenkenniscentrum. De rozenteelt in al haar facetten komt tot leven in de Rozentuin en het Rozenkenniscentrum van De Rozenhof Lottum. Bezoekers aan het Rozenkenniscentrum kunnen zich alle informatie verschaffen over rozen, Excellence- en ADR-rozen, de verzorging en de geschiedenis van rozen, het tweejaarlijks Rozenfestival en Rozendorp Lottum.

Bovendien zijn er Groepsrondleidingen en Rozenarrangementen mogelijk (reservering noodzakelijk) vanaf 4 personen. Zie www.rozendorp.nl.

De voornaamste doelstellingen van de Rozenhof zijn vooral het promoten van de Roos, met name de gezonde duurzame roos en het promoten van Rozendorp Lottum als het Rozendorp van Nederland. Het promoten van en het verzorgen van educatie over het beste product onder de rozen, een gezond, onderhoudsvriendelijk, milieuvriendelijk duurzaam product. Het bekendmaken van het bestaan van vele sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die steeds minder ziektegevoelig zijn en die zonder inzet  van chemische middelen een goed resultaat kunnen geven in tuinen, plantsoenen, terrassen en balkons. Door educatie aan onder meer het “groene” onderwijs, consumenten en toeristen, plantsoendiensten en tuinarchitecten/hoveniers kennis te verspreiden over de schoonheid, duurzaamheid en eenvoudige onderhoudsmogelijkheden van de roos. Deze educatie en informatie-verstrekking vindt plaats vanuit de Rozentuin, het RozenKennisCentrum en Toeristeninformatie.
De Rozentuin, met een oppervlakte van 6000 m2 met 4000 rozen en 230 variëteiten, is de enige plaats in Nederland waar nagenoeg alle rozen met het Europese predicaat ‘Excellence-roos’ en die met het Duitse predicaat ‘ADR-Rose’ rozen bij elkaar staan. Verder ligt in de Rozentuin een Excellence-keuringstuin. De rozen die hier staan worden 3 jaar lang volgens zware criteria beoordeeld of ze voor het predicaat ‘Excellence Rose’ in aanmerking komen. In de Rozentuin worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

Speciale activiteiten in de rozentuin van De Rozenhof

Elke bezoeker kan zijn of haar favoriete Roos kiezen.
Eind juni wordt jaarlijks gedurende 8 dagen de Potrozenshow gehouden in de rozentuin.
Vanaf eind augustus t/m 31 oktober wordt jaarlijks Kunst in De Rozenhof georganiseerd.
Onderhoud van de Rozentuin, bezetting van het Rozenkenniscentrum etc. is allemaal vrijwilligerswerk. Toegang tot de Rozenhof Lottum is gratis. Wel wordt een eventuele vrijwillige bijdrage voor de instandhouding op prijs gesteld.

Het Rozenkenniscentrum is van 30 april t/m 31 oktober dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De rozentuin is gedurende het hele jaar doorlopend geopend. De Rozenhof is rolstoelvriendelijk.

Voor meer informatie kunt u op de volgende link klikken: Rozendorp.