Romeinse rozen en kunstgeschiedenis
3 februari 2021 805 bekeken

Romeinse rozen en kunstgeschiedenis

Gelijktijdig met het publiceren van het artikel Bloemstillevens van Kees Mirande kreeg ik de vraag per e-mail of het mogelijk was om het artikel ‘Bloemstillevens van Hollandse en Vlaamse meesters’ uit het Rozenbulletin oktober 2014 op te sturen aan de auteur.

Hans Homburg

De volgende dag kon ik het artikel opsturen en later kwam het idee om in relatie tot het aspect ‘Bloemstillevens’ aandacht aan dit artikel te schenken. Dat doe ik graag.
In aanvulling hierop ook een artikel dat in het Rozenbulletin van april 2012 werd afgedrukt met de titel ‘Romeinse rozen en de verbeelding daarvan door Lawrence Alma Tadema’, eveneens geschreven door kunsthistorica Tjitske Brolsma.

Archief / showmap met Rozenbulletins vanaf 1972

Ook weer een aanleiding om het Archief op de site aan te vullen met ontbrekende Rozenbulletins. Nieuw is nu de hele jaargang 46 van 2014 met 4 nummers en het nummer 159 van april 2012. Tijdens het scannen heb ik weer prachtige artikelen gelezen van ons redactieteam.
Naast deze 2 uitgelichte artikelen voor liefhebbers van rozen en kunsthistorie is het best interessant om eens een Rozenbulletin uit het archief te lezen, veel exemplaren zijn beschikbaar als pdf, zie de pagina Archief


Rozenbulletin 159 van april 2012

Romeinse rozen en de verbeelding daarvan door de Friese kunstschilder Lawrence Alma Tadema geschreven door Tjitske Brolsma. Daarnaast een artikel (7 pagina’s) van Ien Hempenius over het internationale familiebedrijf Interplant Roses over tuinrozen, veredelen en snijrozen en een uitleg van Mariette Edelman over ADR rozenkeuringen en nieuwe rozen.


Rozenbulletin 169 van oktober 2014

Bloemstillevens van Hollandse en Vlaamse meesters, een beschouwing op 4 pagina’s door Tjitske Brolsma. Verder in dit blad het Geluksgevoel uit de Bulgaarse rozenvallei door Kees Mirande, een artikel over Rosa rugosa rozen en cultivars van Marnix Bakker, Moderne lage klimrozen van Ien Hempenius en een heldere uitleg van Monique Nuijten over de keuringen in het Westbroekpark te Den Haag.
De uitslag van 3 prijzen: Gouden roos, Publieksprijs en Geurprijs in het Westbroekpark in Den Haag met een foto-overzicht door Els de Krijger en een introductie van het bedrijf Roparu Rozen door Patrick Wijnhoven.


Een relatie met de Rozentuin ‘Auguste-Victoria Garten’

Tijdens de Najaarsbijeenkomst 23-09-2017 bezochten we het Landgoed Huis Doorn waar Tjitske en Jalco Brolsma veel gedaan hebben deze rozentuin in stand te houden en te verbeteren, zie het verslag Najaarsbijeenkomst landgoed Huis Doorn op 23-09-2017


Een welkom aan de lezers die in januari én 2 februari lid zijn geworden

Veel rozen lopen al weer uit en lid zijn van de vereniging geeft inspiratie deze maand om uw huis te sieren met rozen en in de loop van maart kunt u uw tuin of balkon weer in orde maken voor het nieuwe groei en bloei seizoen.

Lid worden van de Nederlandse Rozenvereniging

Nog geen lid van de vereniging? Graag nodigen wij lezers uit om lid te worden van de vereniging en dat kan via de pagina
Kennis maken en Lidmaatschap aanvragen

Tekst Hans Homburg

Vorige Bloemstillevens
Volgende Besneeuwde rozentuinen?

Dit vind je wellicht interessant

Workshops rozen snoeien 2018

In de maand maart kunt u bij verschillende rozenkwekers en rozentuinen een cursus, workshop of demonstratie bijwonen. Schrijf u tijdig in want het aantal deelnemers is beperkt, afhankelijk van de

Fortune’s Five Colour

Voor meer informatie, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2768.5

Echte meeldauw en nu?

Het komt niet vaak voor, echte meeldauw op rozen, maar het gebeurt soms wel. Kleine of grotere witte vlekken op de wat jongere bladeren of knoppen, gevolgd door vervorming van