17 augustus 2018 4633 bekeken

Rozen en de hittegolf

Hoe zijn rozen de hittegolf doorgekomen?

De warmte en hitte vanaf eind juni t/m 7 augustus 2018 was een nieuwe ervaring, ook voor tuinrozen. Wanneer je in deze periode niets extra’s hebt gedaan aan verzorging of bescherming, dan zagen je rozen er waarschijnlijk niet zo best uit. Zes weken hittegolf.

Grootste bedreiging en de reactie van rozen?

Het ligt voor de hand, een tekort aan water diep in de grond en dan speelt het een rol of de planten al langer in de grond stonden of net in dit voorjaar waren geplant. Goede grond en tijdige bemesting hebben zeker meegeholpen om deze hete periode te overbruggen.

Rozen moeten zonnig staan, maar de directe en langdurige stralingswarmte waren voor de bloemen een beproeving. Zij verdroogden met zelfs verbrandingsverschijnsel, het was net even te veel, afhankelijk van de bloemvorm. Tijdelijk een kortere bloeiperiode en verschoten bloemkleuren.
Roze bloemen hadden de neiging om wit-roze te beginnen en ook de bloei en nabloei was in kleur niet optimaal tenzij je van oud-roze houdt. Alle voeding was nodig voor het overleven van de gehele plant en dan hoef je niet zo mooi te zijn en nu het gemiddeld minder warm is, komen ook de echte kleuren terug. Bij een roos zoals de Rosa ‘Niccolo Paganini’ van Meilland, Frankrijk 1990 was dat duidelijk. Verbleekt uit de knop terwijl deze stevige bloem puur donkerrood is met fluwelig of satijn oppervlak in goede doen. De kleur is gelukkig weer terug in deze topper. Een ander voorbeeld van de kleur rood. Rosa ‘Heidefeuer’ van Noack Rosen uit Duitsland 1986. Donkerrood, nu echt minder fel, maar de kleur komt langzaam terug, nu bijna volgens afspraak. Uit eigen land de Rosa ‘Stromboli’, ooit gekweekt door Jan Leenders uit Tegelen in 1970. Echt rood onder normale omstandigheden maar roze in de hitte de afgelopen periode, de kleur-transformatie is nog gaande. Op enkele foto’s de overgangsfase van oud-roze naar rood aan dezelfde plant.

En wilde rozen?

Nog even een knipoog naar de rozen die hier in het ‘wild’ voorkomen, de gewone rozen dus of ook wel ‘wilde rozen’ genoemd in tegenstelling tot de ‘gecultiveerde rozen’. Wilde rozen in het Vondelpark hebben geen noemenswaardig probleem getoond tijdens de hitte, gewoon prachtige bloemen nu half augustus, zoals op de foto de Rosa rugosa Thunb. – Rimpelroos of Japanse bottelroos, die bloeit van begin mei t/m september, nu samen met veel grote bottels. Is een natuurlijke cultivar. Er zijn Rimpelrozen met de bloemkleuren roze, rood, purper en wit. Deze soort is in 1784 beschreven door de Zweedse botanicus Thunberg – in zijn Flora japonica, en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië maar ingeburgerd in Europa en Noord-Amerika.
Bron: De wilde rozen (Rosa L.) van Nederland, een uitgave van Piet (P.A.) Bakker, Bert (N.C.M.) Maes & Hans (J.D.) Kruijer, Gorteria 35 – 2011. Liefhebbers van cultuurhistorisch groen raad ik aan te kijken op de website van Ecologisch Adviesbureau Maes – www.ecologischadviesbureaumaes.nl
Naar het overzicht: Info Inheemse bomen en struiken.

Tips voor bescherming bij hitte

  1. Geef tijdig en geregeld voeding en gedoseerd water op de grond, voor diep in de grond.
  2. Zorg dat het vocht in de grond blijft en niet te snel verdampt. Een toplaag humusrijke grond aanbrengen of een mulchlaagje van houtsnippers of boomschors.
  3. Niet met water sproeien over de rozen, echt voorbehouden aan het regenbuitje of incidenteel de nabootsing ervan.

In het ergste geval is uw roos uitgeput

Het is niet leuk, maar wanneer je roos of rozen al wat zwak waren, dan is een hittegolf het duwtje de verkeerde kant op en eindigt de groei, ook rozen hebben niet het eeuwige leven. Tijd om over herstel en vernieuwing na te denken.

Nieuwe rozen planten: vanaf oktober

Met respect voor onze mooie rozen van vóór de hittegolf, eens komt de tijd voor nieuw leven en de mooiste periode om rozen in de volle grond te planten is vanaf oktober tot en met begin december, tot ruim vóór de vorst. Voldoende tijd om een (aangepast) plan te maken voor je tuin.

Met een nieuwe sterke plant in de juiste grond, goede voeding en een middel om wortelgroei te stimuleren, overwinteren en wortelen de rozen rustig een beetje in het najaar, komen tot rust en pakken het groeien in het voorjaar weer op en kan je weer genieten van je rozen richting een nieuwe groei- en bloeiperiode.

Welke roos aanschaffen?

Er is heel veel keus en als je de verschillende rozen de afgelopen tijd (of jaren) in de gaten hebt gehouden kan dat meehelpen om rozen van je smaak aan te schaffen. Via de vakhandel of een goed tuincentrum kom je er zeker uit en laat je ook adviseren. Loop vooraf eens een openbaar rosarium in zoals in de plaatsen Den Haag, Winschoten, Utrecht, Amsterdam of Lottum. Of een botanische tuin, andere tuinen of wandel in straten met klimrozen, dan krijg je een beeld hoe het de afgelopen periode is gegaan. De prijswinnaars van brons t/m goud van de Internationale keuring in Den Haag Westbroekpark van 12 juli 2018 kunnen meehelpen je keus te maken. Voor het Rosarium Vondelpark was dit de showtuin waar we een keus hebben gemaakt voor aanplant van nieuwe rozen.
Zie het overzicht activiteiten in het Rozenbulletin / website of schrijf je in voor de Najaarsbijeenkomst Boskoop op zaterdag 22 september 2018.

Je uitgeputte rozen redden?

Ach, het is soms de moeite waard. Een overpeinzing voor het najaar en de herfst. Graaf ze eventueel uit de bestaande grond, kijk hoe de beworteling is en als er nog hoop is plant je ze met nieuwe grond met wortelactivator in een pot, snoei de uitgedroogde wortels en bovengrondse takken terug en met de moed der wanhoop en met intensive care word je weer blij als het lukt. De kwekerijen in Engeland hebben daar een mooie naam, nursery. Daar gaat het om, verzorging. Geduld hierbij is een schone zaak, in april rozenvoeding geven en de kans dat je slaagt is redelijk groot is mijn ervaring want ook een slapende roos is sterk. Een paar jaar geleden ging het slecht met onze Nicollo Paganini, vermoeid en uitgespeeld en nu bloeit hij weer als de beste.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Rozen water geven tijdens zomerwarmte
Volgende Duinroos

Dit vind je wellicht interessant

Herbloei rozen tot eind oktober

Om de herbloei van de moderne trosrozen te stimuleren in deze fase van het jaar moeten de planten nog wel even geholpen worden. Eigenlijk hebben de planten maar weinig hulp

Snijrozen

Goed beschouwd is deze titel gewaagd, want de echte rozen zijn wilde rozen en de gekweekte tuinrozen die door weer, wind en zon tot ontplooiing komen en zeker een half

Fortune’s Five Colour

Voor meer informatie, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2768.5