7 augustus 2018 11246 bekeken

Rozen water geven tijdens zomerwarmte

Vanaf eind juni 2018 tot heden hebben we te maken met aanhoudende warmte en droogte in het land. Vandaag, dinsdag 7 augustus, de heetste dag met 32 graden Celsius in de schaduw en in de zon circa 10 graden hoger. Er worden warmte- en droogte records gehaald en dat is in de natuur ook merkbaar. Deze neemt zelf maatregelen voor overleven of …
Heerlijk weer overigens, maar hoe komen we er zelf doorheen en hoe reageren bomen, heesters, vaste planten, dieren, vogels en onze dierbare rozen op de hittegolf? Het is vooral tijdig en rustig reageren, geen paniek en de weersvoorspelling in de gaten houden en daarop anticiperen. Beter iets te weinig water geven dan te veel aan uw rozen, afhankelijk van uw plaatselijke omstandigheden, want uitzonderingen bevestigen ook hier deze regel.

Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood. Rozen zijn gelukkig volhouders maar kunnen best een beetje geholpen worden om deze hittegolf prettig en gezond door te komen. Dat kan.

Hitteplan voor rozen

Het grondoppervlak droogt uit door verdamping en de grondwaterstand wordt lager. Vooral het laatste is niet prettig voor de voeding van onze rozen, de haarwortels drogen uit en de groei en bloei wordt belemmerd. Bladeren verdrogen en voeden de plant niet meer omdat de fotosynthese onvoldoende werkt. De doorgroei komt stil te liggen in afwachting van betere omstandigheden.

Extra water in de grond

Ga bedachtzaam om met water geven en ga geen water verspillen. Iedere dag even met de tuinslang sproeien is af te raden omdat alleen het oppervlak vochtig wordt, en dit water verdampt helaas snel. Dat voegt weinig toe aan het in stand houden van uw rozen. Geef in deze extreme hete en droge periode met tussenpozen een grote hoeveelheid water, zodanig dat het ook echt de grond indringt tot zeker 30-40 cm diep, daar waar de (haar)wortels zitten. Een eerste laag water rustig laten zinken en na een kwartier weer een flinke hoeveelheid en misschien nog een herhaling en het is voor dagen genoeg, als of er een aanhoudende regenbui was gevallen. Volg de natuur en geef bij voorkeur water in de vroege ochtend wanneer de voedingsstromen in de plant in beweging gaan komen en niet wanneer de plant in rust komt in de avond.

Extra voeding

In combinatie met het water geven is rozenvoeding geven één enkele keer per maand een welkome of noodzakelijke aanvulling voor het gezond houden van uw rozen. Gemiddeld is het zo dat de bloemen zelf sterker zijn dan de bladeren. Aan het blad herken je de gezondheidstoestand van uw roos. Bij donkere nerven en licht bladgroen herken je het gebrek aan voedingsstoffen, zie hieronder de bladeren op de foto met Rosa ‘Sally Holmes’.
Klik op de foto voor vergroting

Eigenlijk wat aan de late kant zo’n constatering, maar geef uw plant gewoon wat vloeibare voeding, dat werkt het best en houdt de aanbevolen dosering van de fabrikant aan.
Geef voeding in combinatie met water geven, als regen ontbreekt. Zoals hierboven beschreven, eerst de grond goed vochtig maken met 2x water geven en bij de 3e keer water geven mét vloeibare rozenvoeding, dan dringen de voedingsstoffen ook beter door richting de onderste haarwortels van de plant.
Verwacht niet direct wonderen van voeding geven, het is een middel dat langzaam werkt, tenminste als u een voedingsmiddel gebruikt op organische grondslag dat wel even tijd nodig heeft om opgenomen te worden door de plant. Het is ook vooruit zien en een plannetje te maken hoe en wanneer u uw rozen voedt, dat voorkomt meestal tussentijdse ‘ondervoeding’.

Afwerking grond bij hitte

Ga de grond niet ‘netjes’ of los maken met bijvoorbeeld een cultivator bij deze hittegolf. Wanneer je de grond zou openwerken bevorder je de verdamping van water en dat is niet handig. Voor de ‘beluchting’ van de grond is het ‘cultiveren’ met een drietand cultivator best goed, maar dus niet in alle gevallen, zeker niet bij aanhoudend droog weer.

Extra grond

Om de verdamping van water in extra droge grond te beperken of de stralingswarmte op het bodemoppervlak iets te temperen, kan je ook een dun laagje humusrijke grond aanbrengen. Het beschermt de grond en geeft in relatie tot het water geven ook wat voeding aan het bodemleven.

Hoe reageren rozen op de hitte?

Rozen reageren heel verschillend op hitte en is afhankelijk van de soort. Open bloemen hebben het makkelijker dan dubbel gevulde bloemen. Hieronder een foto van Rosa ‘Jacky’s Favorite’ in de lichtroze kleur en richting nabloei (rechts) worden ze bijna wit bij deze hoge temperatuur. Tijdens het 58e Rozenconcours in Den Haag op 12 juli 2018 heb ik nog kort gesproken met de persoon naar wie deze roos is genoemd ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum, werkzaam als veredelaar, bij het Rijksstation voor Sierplantenteelt-Departement voor Plantengenetica en -veredeling in Melle, België: Jacky Van Gampelaere.
Klik op de foto voor vergroting

In de ochtend soms ook nog dauwdruppels op de bloemen ter verkoeling, zoals op de foto met Rosa ‘Nuage Parfum’. De originele fluweel-dieprode bloemkleuren worden soms vaal, de bloei is kort en de kleur van de nabloei is soms verrassend afwijkend. Soms verbranden bloemen echt of krijgen donkere randen. Ach, het is een verschijnsel dat overgaat bij nieuwe bloei in een betere periode, gewoon tijdig wegknippen. Ook de doorgroei en herbloei blijft gemiddeld achter bij dit warme en droge weer. Grote kans op een mooie bloei tijdens de nazomer en de herfst dit jaar van uw dierbare rozen!

Teks en foto’s Hans Homburg

Vorige Uitgebloeide bloemen wegknippen?
Volgende Rozen en de hittegolf

Dit vind je wellicht interessant

Rozen planten vanaf maart

We hebben dit jaar al een paar milde en regenachtige weken gehad en rozen reageren hierop. Eerder dan vorig jaar zijn de eerste nieuwe knoppen al in ontwikkeling, het uitbotten

Romeinse rozen en kunstgeschiedenis

Gelijktijdig met het publiceren van het artikel Bloemstillevens van Kees Mirande kreeg ik de vraag per e-mail of het mogelijk was om het artikel ‘Bloemstillevens van Hollandse en Vlaamse meesters’

Uitgebloeide bloemen wegknippen in augustus?

Moderne tuinrozen hebben de eigenschap meegekregen van herbloei of zijn ‘doorbloeiend’. De periode tussen een uitgebloeide bloem en wanneer een volgende bloem zich ontwikkelt en gaat bloeien, kan verschillen per