Rozenbottels in Aalsmeer 17 augustus 2018

Rozenbottels in de Historische Tuin Aalsmeer

Aanpassing – 7 oktober 2018 : tekst in foto’s van Rosa Villosa | Bottelroos, hadden abusievelijk de naam Rosa arvensis | Bosroos gekregen, gecorrigeerd, inclusief andere aanpassingen.
Buiten de twee kassen V en W met de kasrozen groeien 142 buitenrozen in de Historische Tuin Aalsmeer en daarvan is een deel een wilde roos uit het binnen- of buitenland, de originele soort of een hybride. Vijf rozen op de foto gezet waarvan 2 in de bloei van de soort Rosa rugosa.

In de kas hangt het overzicht buitenrozen op drie A4-tjes met daarop de wilde rozen en de gecultiveerde rozen die buiten staan. Aangevuld met een wit volgnummer voor het aantal. Laatste versie 10-09-2018 – onderaan de typering ‘Botanische Rozen’ doorgestreept.
Klik op de afbeelding voor vergroting

Lijst buitenrozen Historische Tuin Aalsmeer wijziging 10-09-2018

In dit artikel gaat het over wilde rozen die in Nederland in de natuur voorkomen of als een natuurlijke- of gekweekte kruising door het leven gaan en nu vooral bottels tonen.

Rozenbottels in de Historische Tuin Aalsmeer

Wilde rozen bloeien bijna altijd één keer per jaar, tussen april en juli. Enkele soorten zijn van nature doorbloeiers die tot september kunnen bloeien. Vanaf juli worden de bottels gevormd die soms tot het volgend voorjaar aan de plant blijven en dan op de grond vallen.

Vijf soorten in het overzicht op de foto’s:

  1. Rosa rugosa (met witte bloem) | Rimpelroos
  2. Rosa rugosa (met rode bloem) | Rimpelroos
  3. Rosa rubiginosa | Egelantier
  4. Rosa multiflora | Veelbloemige roos
  5. Rosa villosa | Bottelroos (tot 6 oktober stond bij deze 5 afbeeldingen abusievelijk Rosa arvensis | Bosroos. Dank aan Piet Bakker.)

Wilde rozen zijn gemiddeld niet eenvoudig te herkennen of te determineren. Er zijn 26 rozensoorten die in Nederland in de natuur voorkomen, van oorsprong inheems en niet-inheemse planten. Aan de struikvorm, takken en stekels, bladvorm, bladstructuur, bladkleur, bloemen en bottels, kan je zien om welke wilde roos het gaat. In de praktijk is het nog best lastig om er achter te komen, omdat er ook natuurlijke hybriden voorkomen.

Drie soorten wilde rozen die het meest voorkomen in Nederland

  1. Rosa spinosissima | Duinroos – Bloemen zijn wit, soms lichtroze of roze en een uniek kenmerk is dat de bloemen alleenstaand aan de tak zitten. Bloeit in mei en juni en soms van augustus tot oktober. De 5 kelkbladen staan na de bloei omhoog en vallen niet af. Deelbladeren zijn zeven-, negen- of soms elftallig, rondachtig of eivormig, donkergroen en klein. Takken zwartbruin met dicht bij elkaar staande dunne rechte stekels van verschillende hoogte. Bottels zijn bolvormig, soms iets afgeplat, licht glanzend paarszwart, soms aan de onderkant bezet met korte klieren of stekels met vijf verdroogde naar boven samengevouwen kelkbladeren, de paarszwarte steel is soms verdikt en beklierd of bestekeld.
  2. Rosa canina | Hondsroos – Bloemen zachtroze aan de buitenkant tot wit naar binnen toe of wit. Bloeit in juni en juli. Deelbladeren 5-7 tallig, langwerpig eirond, groen blauwachtig weinig glanzend. Groene of roodachtige takken met gekromde stekels. Bottels ovaal flesvormig in de kleur oranjerood zonder klieren;
  3. Rosa rugosa | Rimpelroos – Bloemen zijn groot, tot circa 12 cm in diameter, paarsrood, roze of wit. Bloeit van april tot september. Deelbladeren zijn rimpelig met verdiept liggende nerven, zijn vijf- tot negentallig, licht- en donkergroen met glans. Takken zijn groen tot bruin of grijs en hebben veel ongelijke spitse dunne stekels. Bottels zijn groot tot 3,0 cm in diameter, glad en afhangend, iets afgeplat, oranjerood met een kroontje van opgerichte kelkbladen.

Bronnen: De wilde rozen (Rosa L.) van Nederland, Piet (P.A.) Bakker, Bert (N.C.M.) Maes & Hans (J.D.) Kruijer, Gorteria 35 – 2011. Liefhebbers van cultuurhistorisch groen raad ik aan te kijken op de website van Ecologisch Adviesbureau Maes – www.ecologischadviesbureaumaes.nl – Naar het overzicht: Info Inheemse bomen en struiken, daar kunt u het boekje over wilde rozen downloaden.
Een uitstekende website inclusief wilde rozen: Wilde planten van Nederland met het adres: wilde-planten.nl
Eigen waarnemingen (bijgewerkt op 23-08-2018 + correctie naam in foto’s op 7 oktober 2018 van Rosa arvensis in Rosa villosa).

Tekst en foto’s Hans Homburg – correcties door Piet Bakker.

Naar het verslag over de kasrozen in de Historische Tuin Aalsmeer

Previous Historische Tuin Aalsmeer 17 augustus 2018
Next Duinroos

You might also like

Najaarsbijeenkomst Aalsmeer 19-10-2019

Graag verwelkomen we u bij de Najaarsbijeenkomst in Aalsmeer op zaterdag 19 oktober 2019 en vragen we u tijdig in te schrijven. Op zaterdag 19 oktober 2019 sluiten we het

Verslag uitreiking Gouden Roos van Den Haag 13 juli 2019

De uitreiking van de Gouden Roos van Den Haag is traditiegetrouw het toppunt en afsluiting van het Rozenconcours in het Rosarium Westbroekpark. Martin Vissers uit België ontving dit jaar deze

De PR van de Rozenvereniging is overal

Ook dit jaar zijn we weer op diverse plekken aanwezig Ans de Mirande, was in Amsterdam bij open tuinen dagen in de Grachtengordel Marga was dit weekend, bij het rozenfestival