7 juli 2019 1387 bekeken

Rozentuin in Trompenburg Tuinen & Arboretum 2019

Koningin der Bloemen en Koningin van de nacht.

Rozentuin

In deze Rotterdamse botanische tuin ligt bijna onopvallend een vierkante rozentuin met twee smalle binnencirkel-paadjes en kruispaadjes van een enkele tegel, 30 cm breed.  Er bloeit een klassieke collectie rozen in deze tuin en die dragen de namen: ‘The Fairy’, ‘Amber Nectar’, ‘Schneewittchen’, ’Christal Fairy’, Lovely Fairy’, ‘Peter Pan’ en ‘Eternal Flame’ (rood) om er enkele te noemen en in het midden een hardstenen zuil. Rondom de zuil met zonnewijzer bloeit Sedum aizoon. Ook groeien hier kleine- en grotere cipressen die er waarschijnlijk vóór of bij de aanleg van de rozentuin (1928) al stonden.

De rozentuin ligt redelijk dicht bij de ingang en door de vele bomen en heesters in de omgeving heb je kans dat je de rozentuin zo maar voorbij loopt als je niet goed oplet. Toch is het een rozentuin om even, of wat langer, bij stil te staan en er van te genieten. Zo’n oude rozentuin is best lastig te onderhouden, maar het ziet er verzorgd uit. Foto’s in het overzicht zijn van 4 april, 6 juni en 4 juli 2019.

Zonnewijzer en gedenkplaquette in de rozentuin

Wanneer je als bezoeker zonder voorkennis deze hardstenen zuil in de rozentuin ziet staan, dan heb je waarschijnlijk niet door dat dit een bijzondere zonnewijzer is. Eigenlijk mis je op het eerste gezicht zelfs een zonnewijzer of vaas. Aan de rand van de komvormige bovenzijde liggen de cijfers 9, 12 en 3 met punten voor de uren 8, 10, 11, 1, 2, en 4 met een dunne ronde metalen pen die met zijn schaduw de tijd aangeeft op de rand. De koperen of bronzen herinneringsplaat aan deze zuil draagt een eenvoudige tekst, alsof hier twee vrijwilligers, Dick en Riet van Hoey Smith, worden herdacht voor het werk wat ze hier 40 jaar deden.

In werkelijkheid is het een eervolle familie-waardering aan hen die dit arboretum vanaf 1939 in familietraditie vanuit het redersgeslacht Van Hoey Smith met passie hebben vormgegeven, onderhouden en vanaf 1958 voor een deel hebben opengesteld en later het gehele arboretum voor het publiek.

De rozentuin dateert uit 1928 en die heeft naar alle waarschijnlijkheid verschillende renovaties ondergaan. In 1998 werd een plaquette bevestigd aan de zonnewijzer of deze zonnewijzer werd met plaquette in het hart van de rozentuin geplaatst, met de tekst:
1958-1998 ter herinnering aan de buitengewone inzet van Dick en Riet van Hoey Smith.

Een korte historische achtergrond (Wikipedia)

In 1859 vestigde James Smith (1824-1894) zich op de buitenplaats Zomerlust, die in 1820 gebouwd was. Hij voegde Trompenburg aan zijn bezit toe, evenals enkele stukken weiland en tuinderijen. Het centrale deel van Trompenburg werd in 1820 als park aangelegd. Rond 1870 werd het westelijke gedeelte aangelegd volgens een ontwerp van de tuinarchitecten Jan David Zocher en diens zoon Louis Paul Zocher.

Omstreeks 1900 liet de reder William Smith (1849-1918) het oostelijke deel langs de randen met iepen beplanten. Die moesten na het uitbreken van de iepenziekte in 1928 allemaal gerooid worden.

Pas toen James van Hoey Smith (1891-1965) het beheer overnam werd daadwerkelijk met het verzamelen van bijzondere bomen en struiken begonnen. Hij benutte de ruimte die vrijkwam door het kappen van de 400 zieke iepen in 1928 om een arboretum aan te leggen. Hij liet daarin ook een naaldbomentuin, een rozentuin, een goudvissenvijver en een heidetuin aanleggen.

Vanaf 1939 ging Dick van Hoey Smith (1921-2010) zich met het beheer van het arboretum bemoeien. Hij ontwikkelde zich tot dendroloog. Onder zijn leiding groeide het arboretum uit tot een internationaal gewaardeerd instituut. Dat leidde er onder andere toe dat Trompenburg in 1983 door ‘International Dendrology Society’ de ‘Conservation Plaquette’ kreeg toegekend.
Daarnaast een herinneringsplaat voor tuinbaas W.E. Blaas die in 1920 in dienst trad bij “Trompenburg”. Voor hem geplant op 4 oktober 1960, deze nu statige watercipres | Metasequoia glyptostroboides.

 
Klik op de foto voor een vergroting

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Als rozenliefhebber ben ik deze kleine rozentuin gaan waarderen, maar er is in Trompenburg Tuinen & Arboretum veel meer te zien, het is een voorbeeldige wandeltuin met een prachtige collectie bomen, heesters, planten en ook een kas met cactussen die regelmatig bloeien. Op 4 juli j.l. kon ik bijvoorbeeld in de avond een bloeiende cactus bewonderen, de Koningin van de nacht | Selenicereus grandiflorus, die slechts één nacht bloeit en een diameter heeft van ca. 25 cm. Verder staan er ook verschillende rozen in het park op onverwachtte plekken zoals de Rosa ‘Petite de Hollande’ en de klimroos ‘Flammentanz’ van Kordes 1955. Verrassend om die rozen ook buiten de rozentuin tegen te komen.

Uit de brochure lees ik: ”Trompenburg Tuinen & Arboretum is dé groene parel van de stad Rotterdam. Deze voormalige buitenplaats (8 ha) herbergt een prachtige collectie oude bomen, meer dan 700 verschillende rhododendrons, de Nationale Hosta Collectie, meer dan 100 soorten hulst en nog duizenden andere planten. In 2018 is het Voedselbos de Overtuin geopend.”

Wat helaas ontbreekt in de brochures, plattegrond en op de website is de vermelding van deze rozentuin. Zelfs het woord roos of rozen is onvindbaar in de publicaties terwijl daar toch ook een bescheiden monument staat voor Dick en Riet van Hoey Smith. Een aandachtspunt voor het jaarprogramma 2020.

Trompenburg heeft een uitnodigend entreegebouw (1996) naar het ontwerp van architect W. M. (Mels) Crouwel. Er zijn veel natuurproducten en boeken te koop, een gezellige natuurwinkel waar je ook thee, koffie en fris kan bestellen met wat lekkers erbij en achter in de tuin is een prachtig theehuis.

Adres en meer informatie

Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam

www.trompenburg.nl

Er is een ruime parkeerplaats (betaald parkeren) voor auto’s en de bereikbaarheid met de tramlijnen 21, 24 en 7 is prima, halte Woudenstein nabij het voetbalstadion Excelsior en in de buurt van de Erasmus Universiteit.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Opening rozenseizoen Rosarium Vondelpark 22 juni 2019
Volgende Tuinen van leden in juni 2019

You might also like

60e Int. Rozenconcours Den Haag 2020 geannuleerd

Als gevolg van de landelijke coronavoorschriften is het 60e Internationaal Rozenconcours in het Westbroekpark te Den Haag dat was gepland op 4 juli 2020 GEANNULEERD. Het park met het grote

Groeten uit… Amsterdam 3 september 2019

Een korte impressie uit het Rosarium Vondelpark Amsterdam op een dinsdag namiddag op 3 september omstreeks 17:30 uur met zon. Relax-time én denkend aan het komende rozenseizoen! Vooral van de

Verslag uitreiking Gouden Roos van Den Haag 13 juli 2019

De uitreiking van de Gouden Roos van Den Haag is traditiegetrouw het toppunt en afsluiting van het Rozenconcours in het Rosarium Westbroekpark. Martin Vissers uit België ontving dit jaar deze