25 januari 2021 546 bekeken

Snijrozen

Goed beschouwd is deze titel gewaagd, want de echte rozen zijn wilde rozen en de gekweekte tuinrozen die door weer, wind en zon tot ontplooiing komen en zeker een half jaar bloeien en dat jaren lang volhouden. Goed gekozen soorten verspreiden hun verfijnde rozengeur.
In de winter is er gelukkig een alternatief, de bijna perfecte snijroos of kasroos, opgekweekt in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Europa, ook in Nederland, waarmee je best goed de winter mee door kan komen. Rozen in de vaas!

Hans Homburg

Snijrozen horen erbij

Wanneer je als rozenkweker of rozenbedrijf het hele jaar een breed sortiment rozen wilt aanbieden, dan is het onderdeel snijroos of kasroos onlosmakelijk verbonden bij de bedrijfsvoering. De omzet in deze bedrijfstak vanuit klimaatkassen is vele malen groter en constanter dan de verkoop van alleen tuinrozen. Bijzondere momenten in het leven gaan vergezeld met rozen en dat zal ook weer merkbaar zijn met de komende Valentijnsdag op 14 februari.
Deze snij- of kasrozen hebben de Engelse benamingen van: ‘cut roses’, ‘single roses’ en ‘spray roses’.

Kwaliteit snijrozen

Het behoeft geen betoog dat de kwaliteit van rozen voor de vaas gewoon hoog is en krijgen vaak de garantie mee dat het boeket gemiddeld 10 à 14 dagen in goede conditie blijft. Mits ‘vers’ gekocht, want het vervoer onder de juiste condities is niet eenvoudig. Er wordt een lange weg afgelegd tussen rozenkas en uw tafel. Het boeket tussentijds wat ‘opfrissen’ door inkorten, koel wegzetten, vers water geven en wat bekend poeder toevoegen helpt, met 14 dagen is het over, tenzij u durft te stekken.

Uitstraling rozen

Dankzij de zorg in kassen om een mooie roos te maken zijn vorm en kleur tot in de perfectie mogelijk, het zijn echt de showrozen uit de familie. Het internationaal sortiment is waarschijnlijk vele malen groter dan die van tuinrozen. Het kweken in kassen is niet nieuw, want een mooi voorbeeld van zo’n oude rozenkas is te zien in de Historische Tuin te Aalsmeer.
Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 19-10-2019 hebben we die kassen gezien, ooit werd daarin met ruwe kolen gestookt, een maximaal contrast met de moderne mega rozenkwekerijen in Zuid Amerika, Afrika of in andere warme landen.
Zie het verslag op de pagina Historische Tuin Aalsmeer 19-10-2019 of lees het artikel Historische Tuin Aalsmeer 17 augustus 2018

Rozenkas in de Historische Tuin Aalsmeer 19-10-2019

International Floriculture Trade Fair

Deze internationale vakbeurs voor bloemrijke planten geeft veel aandacht voor het kweken en verhandelen, natuurlijk ook van rozen. Wordt jaarlijks gehouden deze Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen begin november, behalve dan in 2020.
Op uitnodiging in 2019 heb ik deze expo bezocht en het was overweldigend. Vooral het onderwerp rozen voor de vaas en het boeket, al was er ook aandacht voor potrozen en tuinrozen. Veel bekende grote bedrijven waren hier aanwezig zoals De Ruiter Innovations, Interplant Roses, Jan Spek Rozen, Kordes Roses, NIRP International, Meilland, Roses Forever en Rosen Tantau om enkele bekende bedrijven te noemen. Bezoek de site van de organisator en bekijk via de knop Photo Impression wat daar te zien was.

Tentoonstellen en jureren rozen

De World Federation of Rose Societies WFRS heeft na het 50-jarig bestaan in 2018 een boek uitgegeven omtrent de internationale principes van tentoonstellen en jureren van rozen.
Naast de bekende kwaliteitskeurmerken van Excellence Roses (NED) en ADR (D) voor tuinrozen heeft de WFRS dit boek uitgegeven voor verschillende soorten rozen, maar een belangrijk deel gaat over snijrozen.
De titel: “International Principles of Exhibiting & Judging Roses – An Illustrated Approach by Luis T. Desamero.
152 pagina’s in formaat ca. A5. ISBN 978-1-5272-3029-3
Bijgaand hieronder de voor- en achterzijde van het boek en de inhoudsopgaaf.

Tekst Hans Homburg, afbeeldingen diverse exposanten

Vorige World Rose News december 2020
Volgende Wilde rozen in het Beatrixpark 1961

Dit vind je wellicht interessant

World Rose News december 2020

Deze week ontvingen we het laatste nieuws van de World Federation of Rose Societies. Hans Homburg Met de onderwerpen rozenkeuringen geschreven door Marga Verwer, nieuws over Miss Kitty’s Rose Garden

Bloemstillevens

Begin deze maand vroeg ik of er leden waren die hun schilderwerk met ons wilde delen. Hierbij een eerste expositie van 3 bloemstillevens in olieverf op linnen van Kees Mirande.

Leer vakkundig rozen snoeien – maart 2019

Start uw rozenseizoen op een klassieke manier. Bekijk uw rozenstruiken goed en ga snoeien. Wilt u weten hoe? Volg dan een snoeicursus, workshop of instructiedag in Nederland of België. Rozen