Snoeischaar onderhoud

Een snoeischaar moet aan 2 dingen voldoen; scherp zijn en soepel knippen. Het onderhoud is eigenlijk eenvoudig en afhankelijk van het gebruik, maar ná elk gebruik is het handig om het ‘mes’ en het ‘aambeeld’ te ontdoen van plantensap en andere ongerechtigheden en een beetje olie is welkom tegen het ‘roesten’.

De snoeischaar heeft het niet makkelijk: grond, zand, nattigheid en plantensap tasten de werking aan en op 2 aspecten vraagt hij een beetje onderhoud: scherp houden en smeren. In het bijna dagelijks gebruik is dat meestal even schoonvegen en een druppel olie.
Daarna wordt het ‘mes’ wel eens bot of gehavend en scharniert hij stroef.
Felco 2 snoeischaar - 06115-20160908

Reinigen

ARS Blade Cleaner - 1131-20170111Voordat het mes scherp wordt gemaakt met een wetsteen, is het handig om het ‘mes’ eerst schoon te maken. Dat kan met een koperborstel, schuurmatje Scotch-Brite plus Cif of schuurlinnen. U kunt ook een lux en sterk middel gebruiken: ARS Blade Cleaner met vernevelaar, die het ‘mes’ in 4 minuten prachtig schoonmaakt zonder schuren. De ‘cleaner’ en plantensap met water afspoelen en de hele snoeischaar direct goed droog maken, want wanneer er langer dan 5 minuten water op het ‘mes’ en ‘aambeeld’ achterblijft, verschijnt er ‘roestaanslag’ en dat moet voorkomen worden. Daarna het mes en aambeeld met één druppeltje olie insmeren of een beetje vet.

Scharnierend ‘mes’

De snoeischaar is in feite een scharnierend ‘mes’ met een soort komvormig ‘aambeeld’. Het enige wat moet worden gescherpt is het dunne mes, aan 2 kanten. Aan de buitenkant is de snijhoek circa 23 graden en ongeveer 1,5 mm breed, de andere kant heeft een scherpe snijhoek van 5 graden en heel smal. Deze laatste hoek zorg ervoor dat het scherpe deel van het ‘mes’ makkelijk langs het ‘aambeeld’ schuift en hiermee zijn scherpte behoud. Hij knipt dus niet als een gewone schaar, waar de snijkanten tegen elkaar schuiven.
Zie de tekening van het mes en het aambeeld.

Wetten of slijpen met een wetsteen

Snoeischaar snijhoeken Mes AambeeldEen snoeischaar slijpen is een gebruikelijke term, maar echt slijpen met behulp van een slijpmachine is niet altijd nodig. Het scherp maken doe je met een wetsteen of met een ‘wet-ijzer’ die diamand-coating heeft en iets beter werkt dan een klassieke wetsteen.
Leg de schaar op een stevige ondergrond, zoek de juiste hoek op het ‘mes’ voor het wetten, eerst het brede deel, houdt de wetsteen stevig vast en maak een vlakke heen-en-weer beweging bijna haaks op de snijkant langs de hele snijkant totdat het snijvlak glimt en ‘schoon’ is. Voorkom het ‘kantelen’ van de wetsteen.
Daarna kan de binnenkant van het ‘mes’ gewet worden op circa 5 graden, zodanig dat er een maximale scherpe snijkant ontstaat; vlijmscherp dus.
Bij de wet-beweging de grootste druk uitoefenen van snijkant naar de dikke kant van het ‘mes’ en dan rustig terug, en heen weer wat druk uitoefenen. Voeg een beetje water toe. Op deze manier van wetten, met de heen-en-weer beweging ontstaat er een vlakke snijkant. Vanaf fabriek is die iets hol.
Bij de Felco snoeischaar vindt u de onderhoudsinstructie aan de binnenkant van de verpakking.

Het mes slijpen met een handslijpmachine

Wanneer de snede van het mes beschadigd is dan is slijpen nodig. Een elektrische slijpmachine is hiervoor niet zo geschikt omdat het mes dan te heet wordt en daardoor kan het mes ‘zacht’ worden waardoor het niet hard en scherp blijft. Een ouderwetse handslijpmachine met slinger is hiervoor ideaal. Zie de foto hiernaast. Er ontstaat bovendien een ideale ‘holle’ snede van circa 23 graden. De andere kant van het mes wordt met een wetsteen op 5 graden gewet en ‘bramen’ worden met de wetsteen verwijderd en het mes is weer als nieuw en superscherp.

Praktische tip: maak de scherpe punt van het mes ‘bot’ met de wetsteen als veiligheidsmaatregel. Deze doet niet mee met het snoeien, maar hierdoor wordt een onvoorziene ‘persoonlijke beschadiging’ voorkomen.

Het aambeeld

Het aambeeld hoeft niet geslepen te worden. Maak het roestvrij en zorg dat eventuele scherpe beschadigingen worden weg-gewet. Aan de mes-zijde is het zelfs iets schuin om te zorgen dat het mes er makkelijk langs kan. Die schuine kant kan iets gewet worden als afwerking.

Snoeischaar uit elkaar nemen, reinigen, smeren en monteren

Er zijn verschillende merken snoeischaren die goed snoeien. De meeste zijn te onderhouden door schoonmaken en vragen periodiek een klein druppeltje olie op het draaipunt of hebben een Teflon coating die prima werkt tegen roest en als ‘smeerlaagje’. De bijna zorgeloze snoeischaar.

Snoeischaar Felco 2 onderhouden

Snoeischaar demonteren - 06116-20160908Omdat de Felco snoeischaar een goede reputatie heeft, hier even uitleg hoe dat onderhoud werkt. Het mechaniek ziet er niet echt uitdagend uit om dit eens los te maken… terwijl het zo ontworpen is dat deze ‘ingrijpende operatie’ in 20 minuten gedaan kan worden; inclusief wetten of slijpen van het ‘mes’ en volledig onderhoud.

Demonteren en monteren

Haal eerst de bufferveer van de snoeischaar; indrukken en weghalen. Met het meegeleverde sleuteltje één borg-boutje losdraaien, (of een ringsleutel 8 mm gebruiken) de getande borglip is dan los en de getande stelmoer kan met de stelsleutel of met de hand worden losgedraaid; de snoeischaar kan helemaal uit elkaar worden genomen. Haal ook het ‘mes’ los, want daaronder moet het ook schoongemaakt worden. Alles schoon en droog maken, met het juiste vet (Felco 990) alles spaarzaam insmeren en in omgekeerde volgorde monteren. De getande stelmoer met de hand of met de stelsleutel aandraaien, de getande borglip in samenhang in de juiste positie vastzette en controleren of de schaar lekker scharniert zonder bufferveer en ‘nastellen’. Tot slot het boutje goed vastdraaien met de stelsleutel of ringsleutel 8 mm. De bufferveer (licht ingevet of met dunne olie insmeren) plaatsen en de snoeischaar is weer klaar voor gebruik.
Het beste is om een poosje geen olie te gebruiken voor de scharnierpunten, dan blijft het vet beter werken (ook vuil afstoten).

Geef de borgpal of veiligheids-tand op het scharnierpunt een druppeltje olie zodat deze makkelijk vergrendeld en ontgrendeld kan worden.

Hoe u het beste kunt snoeien staat op de pagina Verzorging van rozen

Snoeischaar gedemonteerd - 06119-20160908 Snoeischaar gedemonteerd - 06130-20160908 Snoeischaar-mes - 06131-20160908 Wetsteen en schuurmiddelen - 06134-20160908 Snoeischaar ingevet - 06140-20160908 Snoeischaar - 06142-20160908 Rosa 'Eliza' gesnoeid - 4157-20150330

Tekst en foto’s Hans Homburg

11 januari 2017 en update 12 maart 2017 (na schoonspoelen de snoeischaar direct droog maken) en 23 november 2019 met handslijpmachine aanvulling.