13 maart 2021 708 bekeken

Spaarzaam omgaan met drinkwater voor uw tuin

Het tuinseizoen komt langzaam dichterbij, tijd om eens na te denken hoe we de planten water gaan geven. Gewoon doen zoals u het altijd heeft gedaan of eens kijken hoe u dit handiger kunt gaan doen. Vooral met het oog op spaarzaam omgaan met drinkwater. Of een aanvulling met opgevangen regenwater. De afgelopen jaren met hittegolven van weken werd het water geven aan planten best een kritische bezigheid, gezien door de ogen van de waterleidingbedrijven.

Hans Homburg

Drinkwater is jarenlang iets vanzelfsprekend geweest. Na het waterverbruik betaalt u de rekening. Gemiddeld voor 2 personen is het verbruik 100 m3 of 100.000 liter/jaar. Per dag is het gemiddelde verbruik van drinkwater per persoon 107 liter. Voor het idee zijn dat 11 emmers water van 10 liter en dat is best veel. Wanneer u circa 4 liter drinkwater gebruikt voor thee, koffie en bereiden van eten, wordt 103 liter drinkwater min of meer ‘weggespoeld’, al is wassen, gebruik wasmachine, toilet en douche zonder meer belangrijk. In dit voorbeeld van gemiddeld waterverbruik komt het water geven in de tuin niet voor.

Waterleidingbedrijven doen hun best om van het consumptie-water echt drinkwater te maken en helaas wordt er dan toch heel veel van ‘weggespoeld’. Best lastig om daar verandering in te brengen, maar u kunt het zelf proberen. Voor het milieu, uw planten en een beetje voor uw portemonnee. Volgens de statistieken zijn de douche, toilet en de wasmachine de grootste waterverbruikers, deze consumeren ongeveer 90 liter van de 107 liter p/p per dag. Wanneer u kijkt waar u zuiniger kunt doen bij deze 3 is de douche een mogelijkheid en dat kan met wat gedoe heel praktisch zijn. Vang eerst het koude water op in een emmer wanneer u de kraan openzet en douche daarna met warm water, denkend aan het milieu, gewoon wat korter. Heel vaak korter geeft direct winst en u legt een waterbuffer aan voor uw planten in de tuin. Eén keer douchen vraagt standaard gemiddeld 65 liter drinkwater.

Een tweede mogelijkheid om water te sparen is wanneer u warm water nodig heeft uit de kraan in de keuken. Vang het eerste koele water op in een 2 liter-maatbeker, minimaal 1 liter, en verzamel dit in een jerrycan voor uw planten of thee en koffie maken. Vaak ongemerkt tap je zo enkele malen drinkwater per dag, kostbaar drinkwater spoelt anders zo ongebruikt het afvoerputje in.

Met een beetje zuinigheid en vlijt kunt u circa 60 liter drinkwater p/p per week handig opvangen voor uw planten, voor 2 personen toch 120 liter per week. Kan net genoeg zijn voor het water geven in uw tuin.

Opvangen regenwater

Een regenton is een voor de hand liggende oplossing. Het kan een uitkomst zijn, elke liter water is welkom en een voorraad van 120 liter biedt perspectief. Met voldoende doorstroming en verbruik een prima oplossing. Toch heb ik het gevoel dat een houten of kunststof regenton veel aandacht vraagt en onderhoud. Wanneer je regenwater opvangt vanaf een dakgoot en regenpijp, heb je geen controle over de kwaliteit van dat regenwater. In het begin van een regenbui is de kwaliteit meestal niet zo best. Bijna alle ‘regentonnen’ zijn bovendien ondoorzichtig om vorming van algen te voorkomen, alles komt in de donkere regenton. De waterkwaliteit inclusief het mee gestroomde organisch materiaal zoals delen van bladeren, verontreinigingen uit de lucht, larven, insecten en vogelpoep veroorzaakt een ongewenste situatie op termijn en zeker bij warm weer. Regelmatig schoonmaken van een regenton en de dakgoot is nodig maar best lastig en gedoe. Naast mijn woning loopt een regenpijp, maar daar kan ik geen gebruik van maken, dus de keus voor mij was makkelijk, opvangen van helder drinkwater. Wat u ook kunt doen is een paar emmers buiten zetten voor het opvangen van regenwater. Ik heb nog oude geëmailleerde emmers en zijn tevens een decoratieve aanvulling in de tuin. Het opgevangen water gaat eventueel gezeefd in de plantengieter.

Verzinkte- en geëmailleerde emmers zijn decoratief, sterk en waaien niet makkelijk weg met harde wind. Opvang regenwater! Verder wat rozen-stekken, een stam van een Haagbeuk, Berberis, Stinzenplanten en bij de muur een aangewaaide Gewone vlier.

Drinkwater voor rozen en andere planten

Vorige maand ben ik begonnen om drinkwater op te vangen voor het gebruik in de tuin. In plaats van een design regenton van 120 liter, heb ik gekozen voor 4 doorzichtige jerrycans van 31 liter inhoud, 4 op een rij in een stevig kastje en alles overzichtelijk onder controle. Jerrycans met grote vulopening van degelijke kwaliteit en geproduceerd in Duitsland bij de firma Hünersdorff www.huenersdorff.de
Van hetzelfde merk 2 emmers van 10,5 liter met een giettuit gekocht waarmee je direct in de jerrycan kunt gieten. Eén jerrycan heb ik uitgevoerd met een kraan voor het vullen van een kleine plantengieter, de andere drie hebben standaard een stop inplaats van een kraan.
De jerrycans staan op een hoogte van 40 cm en met een doorzichtige slang via ‘overhevelen’ kan ik snel een grote plantengieter van 13 liter vullen. Super eenvoudig en dat gaat zeer snel.

Drinkwater opvangen en gebruiken in de tuin. Met overhevelslang en vacuümpompje uit de jerryvan de plantengieter vullen.

Overhevelen met slang en vacuümpompje

De basis voor het overhevelen van water gaat als volgt: doorzichtige PVC slang 13/19 mm in de jerrycan duwen tot de bodem. Slang omhoog houden en aan de slang zuigen met uw mond totdat het water in de hoogste stand komt, snel uw vinger op de slang-opening en net boven de opening van de plantengieter uw vinger weghalen. Het water stroomt dan snel de plantengieter in.

Dat zuigen met de mond aan de slang is voor één keer wel aardig, als u dat vaker moet doen is het minder aangenaam. Daarom heb ik de volgende oplossing bedacht en het voelde als een ‘uitvinding’. Iedereen die wijn drink heeft de oplossing waarschijnlijk in de keukenla liggen, een eenvoudig vacuümpompje met een siliconen afsluitdop dat tevens werkt als ventiel, om geopende wijnflessen vacuüm af te sluiten.
Verder heeft u een stukje koperen waterleidingbuis nodig van 22 mm buitendiameter en 3,5 cm lang. Lijm de slang voor ongeveer de helft in de koperen buis en het ‘systeem’ is gebruiksklaar. Of verzin iets vergelijkbaars met spullen die u hebt liggen. Duw de siliconen dop in de vacuümpompje en de koperen buis over de dop.
Hang de slang in de jerrycan en door het vacuüm-pompen wordt het water tot bovenin de slang gezogen, breng de slang met vacuümpompje richting plantengieter en trek het vacuümpompje met siliconen dop weg en het water stroomt krachtig in de plantengieter.

Kosten hele systeem wateropvang als je klein begint

2 jerrycans à 31 liter 2x € 44,75 = € 89,50
1 emmer met giettuit 1x € 14,50 = € 14,50
1 maatbeker 2 liter € 9,75
1 kraan voor jerrycan € 12,95
1 meter doorzichtige PVC slang 13/19 mm, vacuümpompje en siliconen dop
Totaal circa € 130,00
Als optie heb ik een grote trechter met zeef aangeschaft d=26 cm voor € 22,95.
Deze combinatie kost circa € 150.

Met deze spullen kunt u veel drinkwater sparen en gebruiken, een positieve start van het nieuwe tuinseizoen. Uw planten varen wel bij met een prima kwaliteit drinkwater.

Katalogus Hünersdorff bekijken via www.huenersdorff.de
Voor het gemak geef ik vrijblijvend een firma op waar ik de spullen heb aangeschaft www.jerrycan-winkel.nl

Resumerend drinkwater opvangen voor uw tuin

Door drinkwater op te vangen dat anders ongebruikt wegstroomt in het afvoerputje, geeft gewoon een goed gevoel.
Alle opgevangen liters helpen mee om drinkwater nuttig te gebruiken.
Door bedachtzaam om te gaan met water denk en doe je mee aan een milieu-verbetering, alle kleine beetjes helpen, gewoon verspilling voorkomen.
Per jaar kunt u ongeveer 2.500 liter water p/p méér gebruiken zonder extra verbruik op basis van circa 60 liter drinkwater opvangen in 40 weken en dat is best noemenswaardig.
Vreemd genoeg is drinkwater redelijk geprijsd. De kale prijs van drinkwater per 1 m3 (1.000 liter) varieert in Nederland tussen de € 0,70 en € 1,33. Met alle bijkomende kosten kom je gemiddeld uit op een bedrag van circa € 2,50 voor 1.000 liter incl. alle kosten en btw..
Twee jerrycans vol, 60 liter water, vertegenwoordigd een bedrag van € 0,15. Kosten besparen door zuinig gebruik is dus financieel marginaal, al kan de besparing in het jaarlijks verbruik tussen de 15% en 20% liggen als eerste verandering en daarna structureel bij het volhouden.
Niet het geld, maar het bedachtzaam omgaan met het ‘kostbare drinkwater’ is belangrijk.
Wanneer beginnen? Nu! 🙂

Tuinslang?

De comfortabele tuinslang mag eigenlijk niet ontbreken in dit overzicht, een uitkomst voor efficiënt water geven aan tuinplanten zonder het gezeul met een zware plantengieter. Met deze manier van water geven weet u zeker dat er buiten uw standaard waterverbruik veel extra drinkwater wordt gebruikt. Een combinatie van korter sproeien met de tuinslang en opgevangen water gebruiken kan meehelpen spaarzaam om te gaan met uw drinkwater.

Geef rozen water als het nodig is

Rozen in de volle grond hebben niet zo veel water nodig. Soms is regenwater net voldoende, maar met warme perioden is extra water geven wel zinvol. Geef gemiddeld 2 maal per week een flinke hoeveelheid, afhankelijk van de natuurlijke neerslag, dat is beter dan elke dag een beetje. Geldt ook voor rozen in potten.
Wanneer u uw tuin gaat bemesten, doe dat voor een ‘geplande’ regenbui en niet in een droge periode. Begiet rozen bij voorkeur niet over de hele plant, maar op de grond. Als bladeren te lang vochtig blijven kan dat een gunstig voedingsklimaat zijn voor schimmels. Meestal loopt dat niet zo’n vaart, een regenbui kan ook verkwikkend werken, maar te veel nattigheid voorkomen is beter dan genezen.
Voeding geven met organische meststoffen in het vroege voorjaar (tweede helft maart tot eind april).
Wanneer u korrels of granulaat gebruikt is het praktisch wanneer u dat doet voorafgaand aan een regenbui. Dat stimuleert de oplossing van de werkzame bestanddelen. Deze korrels lossen gedoseerd op in de loop van circa 1,5 tot 2 maanden in combinatie met neerslag en/of water geven. Wilt u sneller resultaat, los de korrels op in warm water en gebruik dit mengsel na afkoeling.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Rozen bestellen via een webshop
Volgende Rozenstillevens geschilderd door Kees Mirande

You might also like

Rozenmaand juni 2020

Gebeurtenissen afgelopen 2,5 maand stonden in het teken van de coronacrisis. Het was een spannende periode en enige verlichting is deze maand gelukkig ingezet. Extra genieten van de rozenmaand juni

Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst 10-01-2020

Op 10 januari waren wij (41 leden van de Nederlandse Rozenvereniging) ter gelegenheid van de Nieuwjaarsbijeenkomst te gast in de oude fabriek van Royal Leerdam Crystal waar we, na de

Mieke Smits – Rozenkoningin Lottum 2018

Rozenkoningin opent rozenseizoen Persbericht 29 april 2018 Mieke Smits is de nieuwe Rozenkoningin. Dat is op zondag 29 april feestelijk onthuld. Zij is vanaf nu het boegbeeld van Rozendorp Lottum,