6 september 2020 614 bekeken

Tuinverslag 5 september 2020

Gisteren hebben we twee tuinen bezocht. Met veel bloeiende planten op deze zonnige nazomerdag. Tuinplanten en ook rozen, bomen, ornamenten en kunst.

Hans Homburg

Gastvrij ontvangen worden, uitleg over de tuinen en passie uitdragen, rondwandelen in tuinkamers en landschappelijke natuur. Werken, creëren, genieten en ontspannen in een mooie omgeving, dat hebben we meegekregen. Delen van inzicht en uitvoering, een gecultiveerd stukje aarde voor dier en mens. In beide tuinen veel insecten en vlinders.

De Tuynkamer

De Tuynkamer in ‘s Gravenmoer was uitgegroeid van rozentuin tot een thematuin met een uitgebreid sortiment planten en zo’n 20 rassen rozen. Het ijzeren rozenprieel met klassiek zitje en smeedijzeren kroonluchter was iets bijzonders en als je goed luisterde hoorde je heel zachtjes muziek.
Een kleine solist met dwarsfluit sierde het prieel. Oude ornamenten in de kleurrijke tuynkamers met veel rozen. Een Goudiep met zaailing, een oudere Berk en een Sierpeer om slechts drie bomen te noemen. Tot mijn genoegen ook een helderrode of oranjerode roos met de naam Rosa ‘Amsterdam’. In 1972 geïntroduceerd door de Nederlandse veredelaar Ted Verschuren, waarschijnlijk in relatie tot de Floriade in het Amstelpark te Amsterdam 1972. Als Amsterdammer een herkenbare ervaring. Ook een mooi en sfeervol ingerichte ‘oranjerie’ in de tuin.

Het rozenprieel in De Tuynkamer – ‘s Gravenmoer
De Tuynkamer – ‘s Gravenmoer

Tuinen De Verwondering

De Tuinen De Verwondering zijn ruim van opzet met intieme delen om extra te kunnen genieten van rust, planten en bomen. Veel soorten grassen, herfstbloeiers en thematuinen met prachtige paden, hoogteverschillen, open delen en waterpartijen met vissen en een ruimte om tot rust te komen tussen echte engelen en oosterse beelden. Appel- en Perenbomen en een veld met grote Kersenbomen die in het voorjaar prachtig bloeien. Klassieke beelden en eigentijdse kunst. Fluweelbomen, Duivelswandelstokken en jonge Levensbomen. Een ronde opstelling van een kronkelende Blauweregen, nu met wat nabloei en vruchten. Een Chinese blauweregen zoals deze waarvan de takken linksom draaien in tegenstelling tot de Japanse blauweregen die rechtsom draait. Een prachtstruik van de Rimpelroos – Rosa rugosa bij een oud kippenhok die nog bloeide inclusief veel grote rode bottels. En dan het jonge Berkenbos met deze elegante bomen met de naam Himalaya-berk – Betula utilis ‘Doorenbos’, witte torso’s van vrouwen in een omlijsting van kleurige Hortensia’s en de kerk van Den Hout in de verte. Vlakbij een Gewone walnoot met verse noten op de grond.
Een atelier in een voormalige paardenstal met werk van Arjen van Dijk.

Berkenbos – Tuinen De Verwondering
Kersenbomen – Tuinen De Verwondering – Den Hout

Tuinen De Verwondering op Instagram

Tuinen De Verwondering vindt u ook op Instagram met sfeervolle foto’s door de seizoenen heen www.instagram.com/tuinen_de_verwondering


Samen met de lunch in de herberg ‘t Klosterke in Den Hout was het een geslaagde excursie.
Dank aan Peter en Anne Marie van Woensel van De Tuynkamer en Arjan en Geertje van Dijk van de Tuinen De Verwondering. We hebben mooie herinneringen van hen meegekregen.
Ook dank aan Ria de Vrind van onze commissie binnenlandse excursies, die deze dag heeft georganiseerd.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Klik op de pijlen links bovenaan in de foto van de fotogalerij om ze rustig te bekijken. Klik op de foto voor een vergroting.

P.S. I

De naam Doorenbos van die mooie slanke en witte Berken refereert naar de dendroloog Simon Doorenbos, ooit directeur Gemeenteplantsoenen Den Haag van 1927 t/m 1957, die het Westbroekpark in 1948 heeft aangelegd.
In 1961 werd in dat park een omvangrijke rozentuin aangelegd door tuinarchitect H. van der Wusten. Ook was Doorenbos rozenveredelaar en heeft prachtige wilde rozenhybrides ontwikkeld en ook gecultiveerde rozen zoals de Rosa ‘Anneke Doorenbos’ uit 1957, genoemd naar zijn dochter en die groeit nog steeds in het Rosarium Westbroekpark, links van de ingang.
E.e.a. te lezen en te zien in het verslag Dag van de Roos Westbroekpark 15 juli 2018

P.S. II

Zaterdag 26 september 2020 – Najaarsbijeenkomst in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn.
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 23 p.p.. U kunt zich aanmelden tot 19 september 2020.

Vorige Excursie 's Gravenmoer en Den Hout 5 sept 2020
Volgende Najaarsbijeenkomst 26 sept 2020 in Doorn

You might also like

Excursie Rosarium Vondelpark Amsterdam op 21 juni 2017

Op woensdag 21 juni 2017 organiseert de vereniging een bezoek aan het Rosarium Vondelpark te Amsterdam met een korte rondwandeling door het park onder leiding van Gon en Hans Homburg. Verzamelpunt

Excursies 6 en 13 juni 2020 naar Brummen en Zutphen

Zoals eerder al aangegeven zijn we vanwege de corona-maatregelen gehouden aan maximaal 29 deelnemers op 6 juni. We hanteren daarbij de volgorde van aanmelding. Op basis van het aantal aanmeldingen

Wetenschappelijk rozen veredelen en ALV 7-3-2020

Rozen kweken of veredelen wordt al ruwweg 200 jaar als vak beoefend in veel landen en je zou denken dat de grens en de mogelijkheden zijn bereikt om iets bijzonders