3 augustus 2019 2647 bekeken

Uitgebloeide bloemen wegknippen in augustus?

Moderne tuinrozen hebben de eigenschap meegekregen van herbloei of zijn ‘doorbloeiend’. De periode tussen een uitgebloeide bloem en wanneer een volgende bloem zich ontwikkelt en gaat bloeien, kan verschillen per ras, maar reken op ongeveer 8 weken. Omdat niet alle bloemen tegelijk bloeien aan een struik, lijkt het soms alsof de struik permanent bloeit, dat is de ideale situatie. Heeft u pech dan is een rozenstruik soms echt voor een periode uitgebloeid en duurt het een poosje richting herbloei.

Rustig laten groeien en bloeien

Dat herbloeien kunt u rustig aan de roos zelf overlaten, het gebeurt op een min of meer natuurlijke wijze. Van een bloem die lang bloeit tot fraaie verkleuring of warrige uitbloei, vorming van een bottel als het meezit, tot en met het afbreken van het steeltje waar de bottel aan vastzit. Ook het ‘rijpen’ van de bottel kost tijd, voeding en energie. Er komt uit een onderliggend bladoksel een nieuwe bladscheut en knopontwikkeling op gang, en een volgende bloei wordt een feit, alles op z’n tijd. 

Niet ingrijpen bij uitgebloeide bloemen én de bottels laten groeien, heeft ook z’n bekoring en nut.

Extra veel bloemen in het seizoen

In aanvulling op de eigenschap van doorbloeien, kan je het de plant ook extra lastig maken, door de ontwikkeling van bottels vormen (het vruchtbeginsel waar de nieuwe plantzaden in zitten) te dwarsbomen, door deze in een vroege fase van uitgebloeide bloem, weg te knippen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van nieuw blad en knoppen op een andere plek sneller geactiveerd zodat er binnen circa 6 weken weer bloemen verschijnen aan dezelfde tak. Hierdoor kan je in één seizoen zelfs drie bloeiperiodes bewerkstelligen.
Bij deze ingreep is het wel belangrijk dat de plant, waar veel van verwacht wordt, ook voldoende voedsel krijgt, want snellere herbloei kost extra energie. Het is dus een corrigerende overlevingsgroei van de plant en wanneer die aanslaat, volgt een actievere herbloei.

Wél ingrijpen door uitgebloeide bloemen en bottels weg te knippen is bewerkelijk, extra voeding is dan gewenst, en dat levert wel een nette struik op en snellere doorbloei.

Hoe en waar wegknippen van uitgebloeide bloemen mét een experiment

De theorie van het wegknippen van uitgebloeide bloemen is als volgt: knip met een goede snoeischaar ruim onder de uitgebloeide bloem de tak af boven het eerste gezonde vijfblad (1 cm boven de  bladoksel) en boven de oksel van dat blad groeit een nieuw blad uit met een bloemknop als het meezit. Zie de afbeelding bij de streep C.

U kunt ook selectiever wegknippen bij B als die bloem is uitgebloeid, maar bij de streep A is dat niet handig en het ziet er niet netjes uit.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Rosa Leonardo da Vinci en hoe je uitgebloeide bloemen kan wegknippen

U kunt ook aan meer aspecten denken voordat u gaat knippen, zoals de gehele vorm van de struik, de hoogte ervan of de netheid met alleen goed bloeiende rozen. Kijk ook naar de algemene gezondheid van de bladeren en gehele vitaliteit van de struik. Nogmaals, het is een kwestie van smaak en stijl. De keus van lekker tijdrovende tuinieren met een top-resultaat óf je kan het ook rustig aan de plant zelf overlaten en alle fasen van bloei en uitbloei bewonderen.

Een ingrijpend experiment

In juli t/m eind augustus kunt u het ook eens pittiger aanpakken, vooral als daar een goede reden voor is. De gehele struik zo’n 7 cm boven de grond kort snoeien zodat er zelfs geen blad meer overblijft, alleen wat stevige en gezonde takken. Vergelijkbaar met de voorjaarssnoei. Heeft u meerdere struiken, dan kunt u hiermee variëren, de ene struik hoger laten, de andere snoeit u kort en na 6 weken kijkt u verbaast en hopelijk tevreden naar het resultaat, een gezonde compacte struik met bloeiende bloemen.

Ook een gezonde roos kan last hebben van schimmels

Deze laatste methode van kort snoeien vanaf juni al, kunt u toepassen wanneer de struik last krijgt van bijvoorbeeld echte meeldauw of sterroetdauw. Schimmelaantastingen die op sommige momenten kunnen optreden en zo kunnen worden opgelost. Het is dan even wennen aan korte struiken, maar na de groei van een ‘bossig’ rozenstruikje met mooie bladeren kunt u zich verheugen op een herboren en bloeiende rozenstruik.

Als voorbeeld laat ik enkele foto’s zien van een echt sterke roos, de Rosa ‘Diamant’ van Kordes uit Duitsland, in 2001 geïntroduceerd en hier in april 2011 geplant in het Vondelpark. Deze eenvoudige puur witte en nette roos kreeg tijdens het Internationale Rozenconcours in Den Haag 2006 een Gouden Medaille. Groeide en bloeide al acht jaar als sterke en gezonde roos in het Rosarium Vondelpark en dan tóch plotseling eind april t/m begin mei echte meeldauw op alle struiken, blad én knoppen. Na een milde sproeibehandeling met water en melk om deze echte meeldauw te laten verdwijnen had dat onvoldoende resultaat en hebben we de struiken ingrijpend laag gesnoeid op 6 juni 2019. Begin juli waren het al mooie bossige struiken, op 16 juli stonden enkele struiken in bloei en op 30 juli lag er een mooi bloeiend perk. Vandaag 3 augustus 2019 foto’s gemaakt hoe het hele perk staat te bloeien.

Foto’s van de situatie op 1 mei (echte meeldauw), 11 juni en 30 juli 2019

1 mei 2019 – Echte meeldauw op alle planten

11 juni 2019 – Alle rozen ‘Diamant’ kort gesnoeid

30 juli 2019 – Rosa ‘Diamant’ in volle bloei

In het openbaar Rosarium Vondelpark kiezen we ervoor om nette perken te tonen en knippen in de meeste gevallen uitgebloeide bloemen weg, afhankelijk van het ras, en of we bij de rozen kunnen komen, want sommige perken zijn ondoordringbaar.

Wegknippen van uitgebloeide bloemen werkt tot ongeveer de laatste week van augustus, daarna wordt herbloei lastiger in de herfst en de planten moeten in rust komen en zich gaan voorbereiden op de winter.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Rozenvereniging Nos Jungunt Rosae 1891-1993
Volgende Voorjaarssnoei

Dit vind je wellicht interessant

Leer vakkundig rozen snoeien – maart 2019

Start uw rozenseizoen op een klassieke manier. Bekijk uw rozenstruiken goed en ga snoeien. Wilt u weten hoe? Volg dan een snoeicursus, workshop of instructiedag in Nederland of België. Rozen

World Rose News september 2020

Deze week ontvingen we het laatste nieuws van de World Federation of Rose Societies met nieuws uit de wereld van rozenliefhebbers. Hans Homburg Een verslag over de internationale rozenkeuringen in

Lady Hillingdon

Voor meer informatie, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3702