25 juli 2018 17975 bekeken

Uitgebloeide bloemen wegknippen?

In juli en augustus kan je de uitgebloeide bloemen wegknippen uit je rozenstruik, tenminste wanneer de gecultiveerde roos een doorbloeier is. De meeste moderne rozen zijn doorbloeiers en wil je daar optimaal van profiteren, dan kan je een handje helpen. Het voordeel is tweeledig, de rozenstruik toont na het uitknippen alleen mooie bloemen en de herbloei nieuwe bloemen wordt gestimuleerd, meestal na 6 weken bloeien er al nieuwe rozen. Na eind augustus of na begin september heeft het geen zin meer, want de groei en bloei wordt dan minder en de planten gaan zich voorbereiden op de herfst en winter.

Periode groei, bloei en vrucht

De gewone cyclus van de bloei wordt geactiveerd door gezond blad, vorming van bloemknoppen, bloemen, uitgebloeide bloemen, groei rozenbottels en het op de grond vallen van de bottels. Dat kan je respecteren en het resultaat is een natuurlijke ontwikkeling van de struik met gevarieerd beeld: knoppen, bloemen, uitgebloeide bloemen en bottels. De rustige manier van natuurlijk tuinieren en de natuur niet proberen te verbeteren. Sommige rozen hebben de eigenschap dat de uitgebloeide bloemen er redelijk snel afvallen en nauwelijks bottels maken, zoals bij de Rosa ‘So Pretty’ van Meilland uit Frankrijk 2010 in deze fotoserie. Het wegknippen is dan eigenlijk niet nodig, de plant regelt het zelf. Ook 3 foto’s van Rosa ‘Pomponella’ van W. Kordes’ Söhne uit Duitsland 2005 die wel wat hulp kan gebruiken, dus tijdig uitgebloeide bloemen wegknippen.

Moderne ‘doorbloeiende’ rozen

Wil je meer uit je moderne rozenstruik halen is het wegknippen van uitgebloeide bloemen een beproefde manier om snellere aanwas van nieuwe knoppen en bloemen te bewerkstelligen, meestal ontstaat er na circa 6 weken via een nieuwe tak met bladeren, de knop(pen) en de bloemen of direct al een nieuwe bloemknop uit een bladoksel. Hoe en waar je de uitgebloeide bloemen of bottels wegknipt is bijzaak, het idee van snellere herbloei lukt altijd.

Waar knip je de uitgebloeide bloemen weg

Er zijn verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van de roos, een grootbloemige roos, een trosroos of een combinatie van die twee. Wanneer je weet hoe een roos op zijn steel groeit is het eenvoudig, je bootst de natuur goed na en knipt de uitgebloeide bloem af waar hij/zij zichzelf zou ‘afbreken’ of wat later als gesteelde rozenbottel, aan de onderzijde steel. Maar je kan ook een effectievere- of elegantere manier toepassen.

Afknippen boven het eerste gezonde 5-blad

De effectievere manier houdt in dat je niet aan het eind van de bloemsteel knipt, maar boven het eerstvolgende lagere gezonde 5-blad, soms ook bij het iets hogere 3-blad. Het is ook afhankelijk van de gezondheid van de bladeren, de voedingsproducenten voor de nieuwe groei. En soms is ook de vorm van de hele struik een aspect dat meetelt bij het wegknippen dat al iets wegheeft van snoeien, een soort vormsnoei. Deze snede wordt snel gemaskeerd door nieuw blad.

Boven het gezonde 5-blad de uitgebloeide bloem wegknippen. Rosa Pomponella.

Waar knippen?

Bij zuivere grootbloemige rozen is dat vrij snel duidelijk waar je de tak inkort, boven het gezonde 5-blad. Bij trosrozen is dat leuker, want wat doe je met de combinatie frisse bloem, uitgebloeide bloemen of knoppen in één tros? Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele ‘tros’ weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder. Zie de voorbeelden van ‘snoei’ bij de Rosa ‘Pomponella’. Zet de nog bloeiende bloemen van zo’n tros in een vaasje of kommetje en daar heb je dan dagen plezier van.

Op bijgaande tekening het principe van de mogelijkheden bij de roze trosroos Rosa ‘Leonardo da Vinci’, op de tekening nog niet uitgebloeid. De tekening laat een kleine tros zien en die is net in bloei gekomen in 3 stadia.

  • A – Net onder de bloem – geeft een ‘kroon’ met lange bloemstelen die verdrogen en later afvallen
  • B – Onderzijde bloemsteel – geeft een ‘kroon’ van korte bloemstelen die verdrogen en afvallen
  • C – Circa 1 cm boven een gezond 5-blad – een nieuwe tak loopt vanaf de bladoksel uit.

Rosa Leonardo da Vinci en hoe je uitgebloeide bloemen kan wegknippen

Recht of schuin afknippen?

Het maakt niet zoveel uit. Wat het makkelijkst is, schuin of recht. De logische achtergrond is daarbij dat bij een rechte snede de ‘wond’ van de tak het kleinst is, dus het beste. Gebruik een schone en scherpe snoeischaar. Wanneer je veel uitgebloeide bloemen wegknipt is een speciale snoeischaar waaraan de bloemsteel blijft klemmen een uitkomst, b.v. een Felco 100. Je hebt dan slechts één hand nodig bij het knippen.
Voor het onderhoud van een gewone snoeischaar zie Onderhoud snoeischaar

Snoeien en voeding

Na het snoeien verwacht je groei, en dan is voeding zeker een aandachtspunt. Afhankelijk van wanneer er eerder is ‘bemest’, kan het bevordelijk zijn om wat (vloeibare) mest aan de grond toe te vertrouwen, de groei moet uit de bladeren maar ook van onderuit komen. Maak eerst de grond goed vochtig en dien dan de vloeibare voeding toe.

Water geven bij voortdurende warmte en droogte

Wanneer je rozen water gaat geven doe het dan in de vroege ochtend. Geef de droge grond met tussenpozen water op de grond en zodanig dat het water ook echt richting onderste wortels kan komen en houd in de gaten dat rozen beter gedijen in droge grond dan in natte grond, dus niet elke dag water geven.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Rozenfestival Lottum van 10 t/m 13 augustus 2018
Volgende Najaarsbijeenkomst Boskoop op 22 september 2018

You might also like

Uitslag 57e Int. Rozenconcours Den Haag 13 juli 2017

Op 13 juli was het 57e Internationale Rozenconcours in het Westbroekpark in Den Haag. Vele genodigden verzamelden zich in het restaurant van Madurodam om kennis te maken met elkaar en oude

PR activiteit voor nieuwe leden

Om de ledenwerving eenvoudig te maken is een brochure gemaakt met een “Welkom bij de Nederlandse Rozenvereniging”. De vereniging wordt hierin voorgesteld met de onderwerpen: Rozenbulletin, website en verenigingsactiviteiten. Met

Dag van de Roos Westbroekpark Den Haag 16 juli 2017

Na de rozenkeuring op donderdag 13 juli door een internationale jury, worden de prijzen door het gemeentebestuur van Den Haag uitgeloofd aan de winnaars. Dan volgt op zondag de Dag