25 juli 2018 28287 bekeken

Uitgebloeide bloemen wegknippen?

In juli en augustus kan je de uitgebloeide bloemen wegknippen uit je rozenstruik, tenminste wanneer de gecultiveerde roos een doorbloeier is. De meeste moderne rozen zijn doorbloeiers en wil je daar optimaal van profiteren, dan kan je een handje helpen. Het voordeel is tweeledig, de rozenstruik toont na het uitknippen alleen mooie bloemen en de herbloei nieuwe bloemen wordt gestimuleerd, meestal na 6 weken bloeien er al nieuwe rozen. Na eind augustus of na begin september heeft het geen zin meer, want de groei en bloei wordt dan minder en de planten gaan zich voorbereiden op de herfst en winter.

Periode groei, bloei en vrucht

De gewone cyclus van de bloei wordt geactiveerd door gezond blad, vorming van bloemknoppen, bloemen, uitgebloeide bloemen, groei rozenbottels en het op de grond vallen van de bottels. Dat kan je respecteren en het resultaat is een natuurlijke ontwikkeling van de struik met gevarieerd beeld: knoppen, bloemen, uitgebloeide bloemen en bottels. De rustige manier van natuurlijk tuinieren en de natuur niet proberen te verbeteren. Sommige rozen hebben de eigenschap dat de uitgebloeide bloemen er redelijk snel afvallen en nauwelijks bottels maken, zoals bij de Rosa ‘So Pretty’ van Meilland uit Frankrijk 2010 in deze fotoserie. Het wegknippen is dan eigenlijk niet nodig, de plant regelt het zelf. Ook 3 foto’s van Rosa ‘Pomponella’ van W. Kordes’ Söhne uit Duitsland 2005 die wel wat hulp kan gebruiken, dus tijdig uitgebloeide bloemen wegknippen.

Moderne ‘doorbloeiende’ rozen

Wil je meer uit je moderne rozenstruik halen is het wegknippen van uitgebloeide bloemen een beproefde manier om snellere aanwas van nieuwe knoppen en bloemen te bewerkstelligen, meestal ontstaat er na circa 6 weken via een nieuwe tak met bladeren, de knop(pen) en de bloemen of direct al een nieuwe bloemknop uit een bladoksel. Hoe en waar je de uitgebloeide bloemen of bottels wegknipt is bijzaak, het idee van snellere herbloei lukt altijd.

Waar knip je de uitgebloeide bloemen weg

Er zijn verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van de roos, een grootbloemige roos, een trosroos of een combinatie van die twee. Wanneer je weet hoe een roos op zijn steel groeit is het eenvoudig, je bootst de natuur goed na en knipt de uitgebloeide bloem af waar hij/zij zichzelf zou ‘afbreken’ of wat later als gesteelde rozenbottel, aan de onderzijde steel. Maar je kan ook een effectievere- of elegantere manier toepassen.

Afknippen boven het eerste gezonde 5-blad

De effectievere manier houdt in dat je niet aan het eind van de bloemsteel knipt, maar boven het eerstvolgende lagere gezonde 5-blad, soms ook bij het iets hogere 3-blad. Het is ook afhankelijk van de gezondheid van de bladeren, de voedingsproducenten voor de nieuwe groei. En soms is ook de vorm van de hele struik een aspect dat meetelt bij het wegknippen dat al iets wegheeft van snoeien, een soort vormsnoei. Deze snede wordt snel gemaskeerd door nieuw blad.

Boven het gezonde 5-blad de uitgebloeide bloem wegknippen. Rosa Pomponella.

Waar knippen?

Bij zuivere grootbloemige rozen is dat vrij snel duidelijk waar je de tak inkort, boven het gezonde 5-blad. Bij trosrozen is dat leuker, want wat doe je met de combinatie frisse bloem, uitgebloeide bloemen of knoppen in één tros? Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele ‘tros’ weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder. Zie de voorbeelden van ‘snoei’ bij de Rosa ‘Pomponella’. Zet de nog bloeiende bloemen van zo’n tros in een vaasje of kommetje en daar heb je dan dagen plezier van.

Op bijgaande tekening het principe van de mogelijkheden bij de roze trosroos Rosa ‘Leonardo da Vinci’, op de tekening nog niet uitgebloeid. De tekening laat een kleine tros zien en die is net in bloei gekomen in 3 stadia.

  • A – Net onder de bloem – geeft een ‘kroon’ met lange bloemstelen die verdrogen en later afvallen
  • B – Onderzijde bloemsteel – geeft een ‘kroon’ van korte bloemstelen die verdrogen en afvallen
  • C – Circa 1 cm boven een gezond 5-blad – een nieuwe tak loopt vanaf de bladoksel uit.

Rosa Leonardo da Vinci en hoe je uitgebloeide bloemen kan wegknippen

Recht of schuin afknippen?

Het maakt niet zoveel uit. Wat het makkelijkst is, schuin of recht. De logische achtergrond is daarbij dat bij een rechte snede de ‘wond’ van de tak het kleinst is, dus het beste. Gebruik een schone en scherpe snoeischaar. Wanneer je veel uitgebloeide bloemen wegknipt is een speciale snoeischaar waaraan de bloemsteel blijft klemmen een uitkomst, b.v. een Felco 100. Je hebt dan slechts één hand nodig bij het knippen.
Voor het onderhoud van een gewone snoeischaar zie Onderhoud snoeischaar

Snoeien en voeding

Na het snoeien verwacht je groei, en dan is voeding zeker een aandachtspunt. Afhankelijk van wanneer er eerder is ‘bemest’, kan het bevordelijk zijn om wat (vloeibare) mest aan de grond toe te vertrouwen, de groei moet uit de bladeren maar ook van onderuit komen. Maak eerst de grond goed vochtig en dien dan de vloeibare voeding toe.

Water geven bij voortdurende warmte en droogte

Wanneer je rozen water gaat geven doe het dan in de vroege ochtend. Geef de droge grond met tussenpozen water op de grond en zodanig dat het water ook echt richting onderste wortels kan komen en houd in de gaten dat rozen beter gedijen in droge grond dan in natte grond, dus niet elke dag water geven.

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Workshops rozen snoeien 2018
Volgende Rozen water geven tijdens zomerwarmte

Dit vind je wellicht interessant

Workshops rozen snoeien 2018

In de maand maart kunt u bij verschillende rozenkwekers en rozentuinen een cursus, workshop of demonstratie bijwonen. Schrijf u tijdig in want het aantal deelnemers is beperkt, afhankelijk van de

Jaarcyclus rozen verzorgen vanaf oktober

Heel vroeg in dit jaar 2020 waren de meeste rozen erg actief, vanaf half mei al flink wat bloei en een enkeling bloeide al eind april. Tot en met vrijdag

Excursie ‘s Gravenmoer en Den Hout 5 sept 2020

De commissie Binnenlandse reizen heeft een excursie georganiseerd op zaterdag 5 september 2020. Een bezoek aan twee grote tuinen ten noorden van Breda. Deelnemers konden zich tot 28 augustus j.l.