Verslag excursie Roparu Rozen

Verslag excursie Roparu Rozen

Bedrijfsbezoek aan Roparu Rozen in Wanssum

Op de warmste dag van het jaar, 4 juli 2015, toog een groep van 20 enthousiaste rozenliefhebbers naar midden Limburg, temperatuur 37 graden Celsius en in de stilstaande auto’s ± 10° hoger.

Alvorens tot het verslag over te gaan wil ik toch wat adrenaline van me afschrijven.
Gisteren raasde een tornado 400 m. voor onze boerderij langs. Behoorlijk angstaanjagend en na 10 minuten was het weer windstil. Ik ben naar mijn buren gereden en trof daar ontredderde mensen aan en een desolaat aanzicht. Vanwege de enorme wind was mijn buurman door de schuur naar zijn aangebouwde woning gelopen en 5 sec. later raasde de schuur in elkaar. De zoon was in een op het erf staande kantine binnengevlucht. Het geheel werd opgezogen en 10 m. verder weer neergekwakt. Wonder boven wonder geen schrammetje opgelopen. De 60 jaar oude bomen zijn 5 m. boven de grond als luciferhoutjes afgeknapt en soms in zijn geheel omgewaaid, zodat je tegen het gehele wortelstelsel aankeek. De spanten van de schuur zijn ook finaal doormidden en het pannendak ligt overal over het erf verspreid. Zo zie je maar de natuur gaat echt zijn eigen gang. We hebben dat ondervonden tijdens de onderwaterzetting in 1945, toen niets bestand was tegen het watergeweld en nu een razende tornado.

Nu ter zake
Onder de bezielende leiding van Koosje van der Giessen hebben we het bedrijf Roparu bezocht, gerund door de drie broers van Wijnhoven. Het is een bedrijf dat zich bezig houdt met de productie van uitsluitend licentierassen die vrijwel alle het predicaat TOProos of het ADR predicaat hebben. Na een welkomstwoord van Patrick van Wijnhoven en na het nuttigen van de welbekende Limburgse vlaai met bijbehorende drankjes, kregen we een rondleiding door het bedrijf met uitleg over de specifieke machines die bij de landwerkzaamheden gebruikt worden.

Roparu Bedrijf%20(11)

Daarna gingen we landwaarts. Wel even wennen vanuit de koele schuren naar de verzengende hitte, hoewel, als je waar mogelijk de schaduw opzocht was het goed te doen. De bedrijfsvoering ziet er globaal als volgt uit. Men stelt een meerjarenplan op, op basis van pachtovereenkomsten met akkerbouwers voor de vruchtwisseling en verdeelt dat in segmenten van ± 10 hectares en er moet een mogelijkheid zijn voor beregening. Het jaar voor de teelt van onderstammen vindt een biologische grondontsmetting plaats middels de teelt van Tagetus, in de volksmond afrikaantjes.

Wij waren getuige van het oculeren. De onderstammen waren aan de takken en wortels reeds ingekort zodat er een compactere wortelpruik gestimuleerd wordt die geschikter is om op te potten. Oculeren is zwaar en intensief specialistisch werk. Er waren talrijke personen tijdens ons bezoek in de zengende hitte bezig, de gehele dag krom staand oculeren, dat is echt topsport. Dit moet zo laag als mogelijk gebeuren om ‘lange nekken’ te voorkomen. Enkelen van ons deden ook een poging.

Roparu foto%20(5)

Het volgende bezoek was aan de rozenvelden waar ± 700.000 rozen gedeeltelijk in bloei stonden. Voor de liefhebber een prachtig schouwspel om al die licentie rassen van hoog niveau te zien bloeien. We zagen rozen van het Nederlandse bedrijf Interplant, maar ook rozen van veel buitenlandse topveredelaars zoals Tantau, Kordes, Meilland en vele anderen. Vanwege de hitte gingen we weer tamelijk snel weer terug naar de schuren om afscheid te nemen van deze zeer gastvrije familie onder het genot van een drankje en afscheidswoordje. Deze sector maakt zware tijden mee en kampt met overproductie. Meer dan 100.000 stuks potrozen werden dan ook vernietigd om nog meer overproductie te voorkomen. De drie broers en hun echtgenotes hebben allen een bijbaan en zullen wel overleven, degenen die dat niet hebben bevinden zich in zwaar weer.

De dag werd afgesloten aan oevers van de Maas met een gezellige lunch. Al met al een leerzame en gezellige excursie die de lange reis meer dan waard was. Met dank aan de drie broers en Koosje ging een ieder om 15.30 uur weer huiswaarts.

Dick Schenk

Previous Nazomerbijeenkomst zaterdag 5 september 2015
Next Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst 23 januari 2016

You might also like

Rozenreis – Loire Frankrijk op 2 t/m 6 juni 2019

Reis mee naar prachtige rozentuinen in Frankrijk. De Nederlandse Rozenvereniging heeft een exclusieve busreis samengesteld naar het gebied in de omgeving van Loire in Frankrijk. Wegdromen in prachtige rozentuinen en

Franse rozen van Meilland

In het Rozenbulletin van juli 2018 schreef Rogier Willeghems een artikel met de titel: De Meilland Dynastie. Voor liefhebbers en kenners is de naam Meilland uit Frankrijk een begrip. Voluit

Excursie tuinen Oldenzaal en Delden op 26 mei 2018

U heeft vast al genoten van het mooie weer. De rozenknoppen staan op springen. Dat gaan we ook bekijken in de tuin van Mieke en Hennie Droste, Kasteel Twickel en