20 oktober 2019 1204 bekeken

Verslag Historische Tuin Aalsmeer 19-10-2019

Een prima dag en de zon liet zich weer zien. Heel fijn wanneer je door deze Historische Tuin Aalsmeer wandelt met rondleiders Cees van Dam en Theo de Groot die met veel passie over de tuin, de geschiedenis en wat er heden ten dage groeit en bloeit vertellen. Anekdotes over de planten en het leven van de kwekers toentertijd en de aspecten over de juiste grond toen én in deze tijd.
Ook aan een echte bloemenveiling meegedaan.

Na de ontvangst met koffie en appelgebak en een welkomstwoord van Dick Schenk werd de groep van 39 personen in tweeën verdeeld en bezochten we de kassen met rozen, zo mooi. Zo zie je rozen zelden, echte kasrozen die gekoesterd worden. Best een verschil met tuinrozen die in weer en wind staan. Echte klassiekers bloeien hier, vanaf de groot bloeiende theehybriden tot aan de polyantha’s, de kleinere trosrozen. En wanneer je van geurende rozen houdt, dan moet je hier geweest zijn, want hier groeien de toppers van weleer, een voorbeeld voor menige moderne tuinroos. Niet in het ‘gelid’ voor maximale opbrengst, maar op een wat lossere manier, met ruimte en variatie in de planten.

Rozen van Nederlandse kwekers zoals Leenders, De Ruiter en H.A. Verschuren, maar ook van de buitenlandse kwekers Kordes, Poulsen, Tantau en Meilland. De rozen die hier nu staan werden ontwikkeld en geleverd in de periode 1896-1940 met een aanvulling daarop richting 60er jaren.

Rosa ‘Oranje Nassau’ van H.A. Verschuren 1939

Hoewel de beste periode van bloei in de kas ook in de zomer is, stonden best veel rassen nog mooi in bloei. Ook in een mooie entourage van kolenkachels, steenkolen, glazen kas, het houtwerk en de gereedschappen. Een nette presentatie van een goed onderhouden oude kas in de huidige tijd dankzij veel vrijwilligers en deskundigen. Deze grote showkassen ademen nu de glorietijd en rust uit van het rozenkweken in deze kas terwijl het vroeger echt aanpoten was om op tijd de rozen ‘op de markt’ te krijgen met transport over water met de punters, naar de veiling of markt.
Een daghandel die heel intensief was en door weer en wind werd getrotseerd in de vroegte en al dan niet op de terugweg via de kroegen weer terug naar de kwekerij. Witte strepen op de zijkanten van de smalle loopplanken over de slootjes markeerden de veilige weg van soms beschonken arbeiders. Prachtig ook de opslag van gebakken rode potten en dat die ook in diggelen kunnen vallen. Pramen en het hozen dat daar bij hoort, houten kisten en het werk om de planten gezond te houden.
Kennis en kunde om het bedrijf van een toekomst te verzekeren en meedoen aan tentoonstellingen voor de reclame en het succes voor de kwekerij. Volharden, groter worden maar ook afhaken, ook in Aalsmeer.

Rond de 30er jaren was het sortiment beperkt en had je toprozen die bekendheid kregen voor de kleur en geur en dat was de motor waarop de handel en kwekers dit vak tot ontwikkeling hebben gebracht in Nederland maar ook daarbuiten. 

De rozen in de fotogalerij (foto’s kunnen vergroot worden door er op te klikken) hebben de namen: Rosa ‘Oranje Nassau’, R. ‘R.M.S. Queen Mary’, R. ‘Jonkheer J.L. Mock’, R. ‘Ellen Poulsen’, R. ‘Golden Rapture’, R. ‘Wilhelm Kordes’ en de Rosa virginiana ‘Harvest Song’.
Over deze laatste roos heeft de bekende heer S.G.A. (Simon) Doorenbos in ons Rozenbulletin iets geschreven in december 1975. Hij noemde deze roos de Virginische roos, maar je komt nu ook de naam Amerikaanse bottelroos tegen.
Lees dit artikel over de wilde rozen en hybriden in het:
Rozenbulletin van december 1975 (PDF)

Daarna een wandeling over het langgerekte tentoonstellingsterrein, een smal centraal pad met aan weerszijde de planten, ook de gecultiveerde rozen en een collectie wilde rozen. In deze herfstzetting tweede helft oktober is dan goed te zien dat er buiten best nog wat bloeit aan de rozenstruiken, maar dat ook begonia’s en vooral dahlia’s in vele kleuren echt in het oog springen.

Met een beetje plantenkennis kan je een prachtige tuin bedenken samen met rozen, die het hele jaar wat moois te bieden heeft, zelfs met bijvoorbeeld ‘stinzenplanten’, die als bolletje in dit najaar geplant kunnen worden tot half december. Zie bijvoorbeeld een specialist op dit gebied De Warandewww.sterkebollen.nl 

Fruitbomen

Het kweken van bomen en fruitbomen was meestal ook aanleiding om andere gewassen te gaan kweken, zoals rozen. In de tuin ook veel appel- en perenbomen. Zag ook een mooie naam van een appelboom, Malus domestica ‘Glorie van Holland’ met enkele appeltjes op de grond.

Naar de veiling

Na de prima verzorgde lunch werd het serieus handelen. In planten wel te verstaan met de veilingmeester Bert Middelkoop, opsteker Ton en assistente Fien, dochter van Bert en met de grote originele veilingklok. Echt iets voor de handelsgeesten in de vereniging en na even oefenen werd het echt gespannen met je vinger aan de knop de ‘vliegensvlugge’ grote wijzer stilzetten op een goede prijs. De combinatie vraag en aanbod met de persoonlijke sturing van veilingmeester Bert die in combinatie van de ‘opsteker’ van de planten (kar met planten onder de klok), samen met Fien, de inkopers aardig konden beïnvloeden en dat was ook nu te merken. Zoals extra aanprijzen van de waar, de exclusieve kleur of verfijnde geur. 

Veilingklok van de Aalsmeerse veiling ‘Bloemenlust’ uit c.a. 1934.
De middelste nummers corresponderen met de knoppen van de kopers.
De cijfers op de buitenrand het bedrag in centen, stuivers of dubbeltjes.
(Vergroot deze afbeelding via de bovenstaande fotogalerij.)

Heel vernuftig merkte je dat de ene helft zaal van rozenliefhebbers heel veel kochten, dat werd opgemerkt door de veilingmeester, waardoor de andere helft zich niet wilde laten kennen en ook, maar dan tegen een te hoge prijs, planten kochten. Om de handel een spelmoment te geven gaf de veilingmeester aan wanneer een plant precies het aangegeven bedrag zou scoren, deze transactie gratis meegenomen kon worden en daaraan wilde iedereen natuurlijk wel meedoen.

Nadat dit gelukt was gingen waarschijnlijk meer mensen bieden op planten die ze met tegenzin wel wilden, maar drukte dan wel eens op een te hoge prijs of veel te laag, en dan ging de transactie niet door… kwekers werken niet graag voor niets. Bert is een man van de echte praktijk en de klok; kijk hier eens rond, het gaat over snijrozen – zuurbier.com/nl/ 

De laatste transactie was iets bijzonders, 2 vrijkaarten voor het het komende International Floriculture Trade Fair in Vijfhuizen 6-8 november.
Zie de site van deze beurs IFTF

Wanneer iemand de klokwijzer precies op de nul zette, die kreeg de kaarten. In de oefensessie had ik enkele keren gedrukt; met kopen maar niet meegedaan, dat meedrukken deed mijn echtgenote Gon wel, deze ene echte keer was het raak en ‘in de roos’ op nummer nul, nummer 32 waar ik zat, de hoofdprijs en ik was de gelukkige! Super geslaagde dag.

Prachtig deze mix van iets willen aankopen tegen een zo gunstig mogelijke prijs, het kan mee- en tegenzitten en de snelheid van handelen en praten van de veilingmeester maakt het buitengewoon spannend en meeslepend. Goed beschouwd zijn het twee werelden, het kwekerswerk in de kas of in de buitenlucht (laten) zwoegen om mooie planten op te laten groeien, en dan het verkopen op de veiling via een enthousiaste veilingmeester en met een genadeloze snelle klok van de waarheid.

Uiteindelijk was iedereen blij, naar huis met prachtige planten en ach de prijs, dat is niet anders, zelf de beslissing genomen en (soms te gretig) op de knop gedrukt. Daarom zijn er ook best wat café’s in Aalsmeer.

Rosa ‘Espresso’

Meer dan de helft van de aanwezigen ging ook met een prachtige roos naar huis die via Jan Spek Rozen uit Boskoop kon worden aangeschaft en dank aan Willem Jan Pepping die dat allemaal georganiseerd en geregeld had.

Dank

Met dank aan de mensen van de Historische Tuin Aalsmeer www.historischetuinaalsmeer.nl en de voortreffelijke catering en namens alle aanwezigen ook dank aan Kitty Karis die dit uitje bedacht en geregeld heeft.

Verslag en foto’s Hans Homburg

Vorige Najaarsbijeenkomst Aalsmeer 19-10-2019
Volgende Verslag tuinen excursie 7 september 2019

You might also like

Een sierraad in uw tuin, betoverende kleur en geur

Na de kleurrijke bloei van bolgewassen in het vroege voorjaar komen de tuinrozen ! In maart begint de voorpret in relatie tot tuinrozen en bij de juiste keus kunnen we

Rozenvereniging Nos Jungunt Rosae 1891-1993

Op 10 november 1891 werd de eerste rozenvereniging van Nederland opgericht, de Vereeniging ter bevordering der rozenteelt en kreeg de naam Nos Jungunt Rosae met de betekenis: Ons verenigen de

Verslag nieuwjaarsbijeenkomst Den Haag 12-01-2019

Op het terrein van het eigentijdse Gemeentemuseum Den Haag troffen circa 30 leden elkaar op de Nieuwjaarsbijeenkomst. Het wandelpad van de museumtoegang tot aan het restaurant Brasserie Berlage was voorzien