Verslag najaarsbijeenkomst 26 sept 2020

De najaarsbijeenkomst in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn stond in het teken van ruimte geven aan elkaar vanwege de coronavoorschriften, bijpraten, kennismaken en de rondleiding in 2 groepen. De expositie keramiek ‘Ode aan de Natuur’ in het gebied was een verrassing.

Hans Homburg

Voorzitter Dick Schenk heette ons welkom en memoreerde het afgelopen jaar en vertelde dat de komende Nieuwjaarsreceptie vanwege de lastige omstandigheden niet door kan gaan. Kitty Karis legde het protocol rondleiding uit en bij de lunch vertelde Willem Jan Pepping over de binnenlandse reizen en de geplande buitenlandse reis komend jaar naar België. Binnenkort wordt het nieuwe Rozenbulletin aan de leden verzonden!

Expositie keramiek ‘Ode aan de Natuur’

Deze buitenexpo met 64 beelden van 47 keramisten, georganiseerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten was een verrassing in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Met werken op de foto’s van Hanneke Blom (vogels), Gerreke van Veen (zadelreeks) en Theresia Simkens (hoornen), een kleine greep van de keramische beelden in deze fotoserie.
De expositie keramiek is nog te bezichtigen in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn t/m 25 oktober 2020.

‘Ode aan de Natuur’ met keramiek van Gerreke van Veen – www.ecru.nl

Bomen, heesters en rozen

Het Bomenmuseum kan worden ingedeeld in coniferen, loofbomen, heesters en planten. Vooral de eerste twee hebben we bekeken en er werd verteld over bijzondere eigenschappen. Toch nog enkele bloeiende heesters en planten gezien zoals bij enkele Rhododendrons, Fuchsia, Struikganzerik, Herfsttijloos, Paardenbloemen, Madeliefjes en prachtige rozen uit de Polyanthagroep ‘The Fairy’, een geluksmoment in dit bomenrijk.

Coniferen

Deze kegeldragende bomen zijn hier imposant hoog en omvangrijk en verliezen hun loof niet, behalve een enkele zoals de Moerascipres. De wonderlijke Hibacipres of Japanse levensboom, met bijna onnatuurlijk beschubd loof en takken alsof het keramiek is en de meerstammige Californische cipressen met hun bijzondere geur. Watercipressen hebben systematisch ontworpen loof terwijl dat van de Moerascipres nogal warrig is. Ook ruwe basten gezien die zacht of stevig zijn.

Loofbomen

Een uitgebreide collectie inheense bomen en uitheemse bomen en sommige, vooral het blad van de Esdoorns kleurden al van groen naar rood. Wat een ruimte en rust hier met liggend, staand en hangend keramiek. Ruime gazons, heidevelden met bloei en boomgroepen vormen dit levende bomenmuseum. Mooie Trompetbomen die nog niet aan herfst denken, een Aziatische berk met daarbij een samenlevende echt mooie Vliegenzwam. Ook een rechtsom draaiende dikke Japanse Blauweregen tot hoog in de boom.

Einde rondleiding en bijeenkomst

Net voor het einde van de rondleiding zag ik nog iets moois, ja echt rozen, ‘The Fairy’ vol in bloei naast een ander familielid van de roos, een bloeiende Struikganzerik. Hier merk je toch de kracht van gecultiveerde rozen die bloeien van mei t/m oktober.
Het was een prima bijeenkomst en dank aan Kitty die dit voor ons organiseerde en het team van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn die de rondleiding mét zon én de voortreffelijke lunch hebben verzorgd.

Zet de foto’s in de ‘slider’ hierboven met de pijlen stil, klik op de foto’s voor een vergroting

Nog iets over rozen

Hoewel vroeger het rozen kweken of vermeerderen vaak samenging met en op een bomenkwekerij, is dat nu veel minder van toepassing en in de ‘wereld’ van plantenkwekerijen is het kweken van rozen bijna echt een specialistisch vak geworden. Ik loop nu een aantal jaren mee in de dendrologie (het vakgebied van de houtige gewassen waaronder ook rozen) en merk dat het onderdeel rozen, niet heel populair is bij dendrologen, ook al gaat het dan in het vakgebied vooral over wilde rozen en de hybriden daarvan. Toch dankzij het relatief kleine sortiment wilde rozen wereldwijd, zijn de hedendaagse gecultiveerde rozen ooit ontstaan uit deze eenvoudige wilde oerplanten.

Dendroloog Simon Doorenbos kweekte rozen

S.G.H. (Simon) Doorenbos, een van de oprichters van de Nederlandse Dendrologische Vereniging in 1924, had als liefhebberij rozen kweken en was ook betrokken bij de Nederlandse Rozenvereniging, zie zijn publicaties in enkele oude Rozenbulletins uit 1974 en 1975.
Naar het archief Rozenbulletins
Artikelen over zijn passie, de wilde rozen en de afgeleide hybriden.
In het Belmonte Arboretum in Wageningen groeit de bijzondere Doorenboscollectie en als voorbeeld een foto van de Paarse roos uit de Spinosissima Group en het informatiebord over deze collectie.

Informatiebord Doorenboscollectie – Belmonte Arboretum Wageningen

Gimborn – wie kent het niet?

Vanaf 1904 werd inkt gemaakt in de fabriek te Zevenaar en verkocht in sierlijke glazen inktpotjes. Later vulpennen in de 50er jaren en vulpotloden, plakaatverf, stempelinkt en stempelkussens, plaksel met de naam Gim Gom en nog enkele artikelen. Vanaf 1931 werd de firma verkocht aan Pelikan. Tot 1980 is de naam Gimborn gebruikt en daarna werd het Pelikan. In 1993 werd de fabriek in Zevenaar gesloten en Pelikan verliet Nederland in 1995. Omdat ik iets heb met tekenen, koester ik nog oude inktpotjes van Gimborn, waaronder vulpen-inkt in de kleur smaragdgroen. Dankzij deze fabrikant en mensen die dit later hebben gekoesterd en onderhouden, kunnen we nu rondwandelen in dit prachtige museum.


Informatie over het Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Alle informatie over het Nationaal Bomenmuseum Gimborn
en de keramische expositie t/m 25 oktober 2020 vindt u op de site www.bomenmuseum.nl

Tekst en foto’s Hans Homburg

Vorige Frans Neuman 1961-2020
Volgende Jaarcyclus rozen verzorgen vanaf oktober

You might also like

Najaarsbijeenkomst Boskoop op 22 september 2018

Het einde van het seizoen besluiten we traditiegetrouw met de Najaarsbijeenkomst. Dit jaar zijn we op 22 september 2018 te gast in Boskoop bij Jan Spek Rozen en het Rosarium

Wilde rozen in het Beatrixpark 1961

Het Beatrixpark in Amsterdam werd geopend in 1938 als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan. Toen circa 7 ha in omvang. Een overzicht van beplanting uit 1961 van de heer C.W.F.

Nieuwjaarsbijeenkomst za 13 januari 2018 in Museum MORE te Gorssel

De Nieuwjaarsbijeenkomst is traditiegetrouw dé bijeenkomst om elkaar te spreken, een mooi rozenjaar toe te wensen en het laatste nieuws te horen voor 2018. Op zaterdag 13 januari 2018 vanaf