17 januari 2020 916 bekeken

Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst 10-01-2020

Op 10 januari waren wij (41 leden van de Nederlandse Rozenvereniging) ter gelegenheid van de Nieuwjaarsbijeenkomst te gast in de oude fabriek van Royal Leerdam Crystal waar we, na de film van Bert Haanstra Glas bekeken te hebben, een demonstratie bijwoonden hoe een kristallen object werd gemaakt. Dat object heet een curve.

Kristal vormen

Twee mannen hielpen elkaar met het vormen van het kristal en dit steeds weer in de oven te plaatsen om de juiste (lees: te bewerken) temperatuur te krijgen. Glas koelt snel af en dan wordt het bewerken heel moeilijk.
Het was zwaar werk en glas heeft een eigen wil. Die wil bestaat uit het volgen van de zwaartekracht, dus naar beneden. Dan heb je grote moeite om het object weer in de juiste richting te duwen en glas is zwaar en heet. Maar de heren hadden veel ervaring en na niet al te lange tijd was het object klaar. Het moet dan nog lang afkoelen en er is nog een nabewerking.

Ook het slijpen van glas kregen we te zien. Op een grote draaischijf werd slijppoeder gemengd met water tot een pasta en met deze pasta kon de meesterslijper in minder dan geen tijd een object een vlakke onderkant geven zodat het ook kon staan. De ervaring van een slijper is hier cruciaal want het object moet wel horizontaal zijn. Ter afsluiting van deze demonstratie kregen we erwtensoep in de kristalwinkel en konden we nog iets aanschaffen. Al met al een geslaagde bijeenkomst.

Glas

Haanstra raakt in de ban van de glasfabricage. Hij krijgt toestemming om naast de bedrijfsfilm ook een korte kleurenfilm naar eigen inzicht te maken. Het Ministerie van OK&W kent hem hiervoor een subsidie toe.
Glas is een visueel spektakel met oog voor detail en een groot gevoel voor humor. Gemonteerd op muziek van Pim Jacobs sluit de film qua compositie helemaal aan bij de Nederlandse traditie van het ‘filmgedicht’.

In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet.
Zie hieronder de 4K-versie van Glas:

Verslag en foto’s Kitty Karis
Afbeelding van het eindproduct
curve site Royal Leerdam Crystal

Vorige Een sierraad in uw tuin, betoverende kleur en geur
Volgende Voorjaarssnoei

You might also like

Franse rozen van Meilland

In het Rozenbulletin van juli 2018 schreef Rogier Willeghems een artikel met de titel: De Meilland Dynastie. Voor liefhebbers en kenners is de naam Meilland uit Frankrijk een begrip. Voluit

Spaarzaam omgaan met drinkwater voor uw tuin

Het tuinseizoen komt langzaam dichterbij, tijd om eens na te denken hoe we de planten water gaan geven. Gewoon doen zoals u het altijd heeft gedaan of eens kijken hoe

PR activiteit voor nieuwe leden

Om de ledenwerving eenvoudig te maken is een brochure gemaakt met een “Welkom bij de Nederlandse Rozenvereniging”. De vereniging wordt hierin voorgesteld met de onderwerpen: Rozenbulletin, website en verenigingsactiviteiten. Met