Voorjaar

Voorjaar

Verzorging in het voorjaar

Video rozen snoeien

De belangrijkste snoeitechnieken

Snoeien houdt gewoon in dat de rozenstruik af en toe kleiner wordt gemaakt, zodat de plant nieuwe scheuten kan vormen en mooiere bloemen kan produceren. Het allerbelangrijkste is: doe handschoenen aan en gebruik een schone en scherpe snoeischaar. Snoei ontspannen, pas de regels nooit te strikt toe en gebruik uw gezond verstand.

Materialen:
Snoeischaar (schoon en scherp!), takkenschaar en handschoenen (zie afbeeldingen 1 en 2).

Snoeischaar

Takkenschaar en handschoenen

Snede:
a. correct,
b. kans op schimmelinfectie en
c. kans op afsterven tak (zie afbeelding 3).

Snede

Wanneer snoeien:
Herbloeiende rozen in het voorjaar. Eenmalig bloeiende rozen na de bloei.

Hoe snoeien?

Herbloeiende rozen:

 • Grootbloemige rozen en trosrozen (zie afbeelding 5)
 • Heesterrozen (modern)
 • Heesterrozen (oude rozen): Bourbon, Remontanthybride, Muskushybride, Portland Damascener (zie afbeeldingen 6a, 6b en 6c)
 • Bodembedekkende rozen
 • Miniatuurrozen
 • Klimrozen (zie afbeeldingen 7a en 7b)
 • Stamrozen (grootbloemig, trosrozen) (zie afbeeldingen 8a en 8b)
 • Stamrozen (miniatuurrozen) (zie afbeeldingen 9a en 9b)
 • Engelse rozen (David Austin Rozen)
 • Chinese rozen, Theerozen

Eenmalig bloeiende rozen:

 • Alba’s
 • Damascener
 • Gallica’s
 • Centifolia’s
 • Mosrozen
 • Ramblers
 • Botanische Rozen

Gewone perkrozen (grootbloemige rozen en trosrozen)

Grootbloemige rozen en trosrozen

Met de voorjaarssnoei van gewone perkrozen beginnen we vanaf half maart als het niet vriest. U haalt eerst alle dode takjes uit de struiken. Dan ziet u waarschijnlijk wel enige dunne takjes zitten tussen de dikkere. Die dunne takjes haalt u ook weg, want het is niet waarschijnlijk dat daar mooie, geurende, grote bloemen aan zullen komen. Als u aan een struik drie takken overhoudt, is dat voldoende. Denk hierbij ook even aan de vorm van de struik. Niet aan de ene kant alles weghalen en aan de andere kant vier dikke takken laten staan. De takken die u laat zitten knipt u 6 tot 8 cm boven de grond af. Of, als u het heel precies wilt doen, tot op de 3 of 5 ogen. De ogen kunt u boven de bladringen (halve cirkel – litteken, waar het blad gezeten heeft) vinden. Hier zit een stipje en dat is het oog.

Over het algemeen wordt door de rozenliefhebber de fout gemaakt dat ze te weinig wegsnoeien. Het is net alsof ze het jammer vinden zo’n stuk van een tak af te knippen. Maar bedenkt u wel even wat de gevolgen van uw lang snoeien kunnen zijn. Stel dat u rozen op 30 cm boven de grond insnoeit. Wat gebeurt er? Ondanks uw lange tak zullen toch alleen de twee bovenste ogen uitlopen. De anderen blijven slapen. De tak blijft dan 25 cm kaal; pas daarboven beginnen nieuwe takken uit te groeien. Wanneer u het volgende jaar opnieuw gaat snoeien zijn de ogen op het onderste gedeelte doodgegaan of in ieder geval niet krachtig genoeg om nieuwe takken te vormen. Houd daarom uw struik met het nieuwe hout dicht bij de grond en de rozen gaan het langste mee!

Een nieuwe struik snoeien

Een jonge struik moet in het voorjaar van zijn eerste jaar gesnoeid worden. Snoei de plant tot zo’n 13 cm boven de grond terug. Waarschijnlijk is de grond rondom de roos los geworden door de vorst; het is dan ook verstandig de grond weer aan te stampen wanneer u de plant terugsnoeit.

Moderne en oude- doorbloeiende heesterrozen

Heesterrozen (oude rozen)
Heesterrozen (oude rozen)
Heesterrozen (oude rozen)

In het voorjaar halfhouten en uitdunnen. Halfhouten betekent: de helft van de takken terug snoeien. Het is belangrijk het centrum van de struik open te houden door bij voorkeur boven een naar buiten wijzend oog te snoeien.

Bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen worden elke drie jaar teruggesnoeid. Zij zullen dan nieuwe sterke takken gaan vormen. Dit snoeiwerkje kunt u met een heggenschaar uitvoeren.

Miniatuurrozen

Uitdunnen en terugknippen tot ongeveer 5 cm.

Leirozen (klimrozen)

Leirozen

Leirozen

De eerste drie groeiseizoenen vergen klim- en leirozen weinig onderhoud. Een leiroos produceert lange scheuten die het volgend seizoen zullen bloeien. Dit zijn takken die u beslist moet zien te behouden. Deze takken moet u uitbuigen en horizontaal aanbinden. De zijtakjes op deze lange scheuten moeten ingekort worden tot ongeveer 2,5 cm. Vooral de vorm in de gaten houden. Dun uit door oude takken laag weg te knippen en zorg zo voor verjongingssnoei zodat deze doorbloeiende klimrozen niet overdreven stakerig worden. Verwijder hier en daar een lange, overdadig bloeiende scheut, zodat de plant steviger wordt.

Stamrozen

Trosrozen en grootbloemige rozen worden vaak op stam gekweekt. In dat geval moet u de kroon beschouwen als een perkroos en deze perkroos boven de oculatieplaats (de verdikte knobbel boven het stammetje) snoeien als een gewone perkroos.

Stamrozen (grootbloemig, trosrozen)

Stamrozen (grootbloemig, trosrozen)

Miniatuurrozen op stam (b.v. ‘The Fairy’) fatsoeneren en kort snoeien.

Stamrozen (miniatuurrozen)

Stamrozen (miniatuurrozen)

Treurrozen op stam

Treurrozen zijn leirozen (klimrozen) die op een stam zijn geoculeerd. Dun ze op het einde van de winter uit door een deel van de buigende takken bij de oculatieplaats weg te knippen.

Engelse rozen (David Austin rozen)

Snoeien als doorbloeiende heesterrozen. Vaak duurt het bij dit type rozen drie jaar voordat er een mooie struik ontstaat.

Chinese rozen (b.v. ‘Mutabilis’) en Theerozen (b.v. ‘Archiduc Joseph’)

Dit zijn doorbloeiende rozen, die van nature al spontaan vertakken. Snoei in maart. Om een forse struik te krijgen, de snoei beperken tot het verwijderen van dood hout en het licht toppen van de takken.

Eenmalig bloeiende heesterrozen (Alba, Damascener, Gallica, Centifolia, Mosrozen)

Deze rozen bloeien op het hout van het jaar daarvoor. Zomersnoei toepassen. Echter het eerste voorjaar na het planten de rozen kort snoeien. Daarna tenminste twee jaar niet snoeien, slechts dood hout verwijderen. Vanaf het derde jaar, na de bloei in de zomer, de struik licht snoeien, d.w.z. takken die gebloeid hebben hooguit ⅓ inkorten en in het hart van de struik al het dunne hout verwijderen. Wanneer de struik na jaren echt aan verjonging toe is, moet dit gebeuren op het moment dat de roos in de rustperiode is, d.w.z. in het vroege voorjaar drastisch snoeien. De roos zal dat jaar niet of nauwelijks bloeien. Een dergelijke drastische snoei is niet aan te bevelen in de zomer (groeiseizoen), omdat het de roos te veel uit zou putten.

Ramblers

Een hachelijke onderneming, als u er al bij kunt. Snoeien na de bloei (zomersnoei) Probeer het aantal takken wat uit de basis komt tot ongeveer 5 te beperken en haal regelmatig de oudste takken aan de basis weg. Haal verder de uitgebloeide takken weg op de plaats waar zich een krachtige nieuwe loot heeft ontwikkeld.

Botanische rozen (en direct daarvan afstammende rozen)

De meeste botanische rozen verdragen een ingreep niet goed. Beperk daarom in het voorjaar het snoeien, tot het weghalen aan de basis van erg oude takken. Een uitzondering hierop zijn de rugosa’s, die meer snoei verdragen. Maar ook hiervoor geldt: laat de struik zoveel mogelijk zijn natuurlijke vorm behouden.