4 februari 2020 1940 bekeken

Voorjaarssnoei

Omstreeks half maart kunnen tuinrozen laag gesnoeid worden, of laat ze wat verzorgd, gewoon doorgroeien. Tussen deze twee snoeivarianten gaat het. Gecultiveerde rozen flink gesnoeid een nieuwe start geven op 7 cm vanaf de grond of bijgewerkt lekker laten doorgroeien, afhankelijk hoe de struiken er uitzien, uw ervaring en wat u wilt.

In het Rozenbulletin van januari 2020 heeft Marnix Bakker hierover een duidelijk artikel geschreven en in deze uitgave ook een overzicht van snoeicursussen, zie de inhoudsopgaaf

De rozen hebben nog weinig gemerkt van vorst en lopen al uit. Sommige planten geloven zelfs al in veilige bladvorming. U staat voor de keus om dit optimisme te volgen: eerste helft februari beginnen met korter snoeien of toch nog even wachten. Mijn advies is nog even geduld hebben.

In dit artikel beperk ik me tot grootbloemige rozen en trosrozen. De meest voorkomende roos is de trosroos of floribunda of de kleinere versie daarvan met de naam polyantha. Rozen met doorbloeiende eigenschappen en veel bloemen vanaf juni.

Snoeien van tuinrozen

Door te snoeien geeft u de plant een gezonde start in het voorjaar. Via verschrompelde, te dunne en ingedroogde takken loopt de plant niet uit.

De basis van snoeien is de plant ontdoen van dode takdelen, te dunne takken en soms te lange takken waardoor de groei van onderuit wordt gestimuleerd. Bij struiken die al langer in uw tuin staan is gemiddeld halveren van takken of een beperkte vormsnoei uitvoeren zodat 2/3 overblijft een veilige keus met snelle bloei. Echt kort snoeien kan bij een zwakke struik goed uitwerken of u wilt weer eens een compacte struik met veel nieuw blad. Snoei dan de takken tot circa 10 cm boven het occulatiepunt, meestal 7 cm boven de grond.
U ziet wat later het ‘eindresultaat’ met veel blad en iets latere bloei.

Snoeien met een scherpe snoeischaar

Het uiteinde van een gesnoeide tak moet een beetje dichtgroeien of indrogen en daarom is een scherpe snede belangrijk, ongeveer 1 cm boven een oog; dat is het punt waaruit een nieuw blad wordt ontwikkeld.
Een goede snoeischaar doet dat ‘messcherp’. Met een eenvoudige puntige knipschaar knipt u de dunne of dode takjes weg van de struik. Een ideale combinatie: b.v. snoeischaar Felco 2 en een puntige knipschaar Felco 310 of zo’n combinatie van een ander merk.
Pleeg een beetje onderhoud aan uw snoeischaar en maak het mes scherp, zie het artikel onderhoud snoeischaar

De perfecte snede

Dit kan ook omschreven worden als de ‘gulden snede’, de beste manier om een tak in te korten met een snoeischaar. Dat wegsnoeien wordt meestal gedaan vanaf de bovenkant van de struik. Iets schuin snoeien is prima, maar je kan ook iets geraffineerder schuin snoeien.
Begin circa 1 cm boven een oogpunt en dan iets schuin, tegenover het oog, naar beneden snoeien.
Een snoeischaar heeft een soort aambeeld en een mes. Bij voorkeur het aambeeld aan de bovenkant houden zodat het overblijvende stukje tak van 1 cm boven het oog niet wordt beschadigd of ingedrukt. Zie je geen oog, dan gewoon op de gedachte lengte knippen, de nieuwe nog ‘slapende’ ogen groeien uit de resterende tak.

Snoeien van klimrozen

Veel snoeivragen gaan over klimrozen, daarom even een zijsprong.
In principe niet snoeien maar als het kan de takken horizontaal leiden. Dode takken of slechte uiteinden wegknippen, eventueel vormsnoei en als het echt nodig is verjongingssnoei, oude takken wegsnoeien of zagen.

Na het snoeien bemesten

Gebruik goede rozenmest na het snoeien. Gecultiveerde rozen zijn ‘opgegroeid’ met voedingsstoffen en hebben bij de groeistart in maart/april en in juni/juli voeding nodig voor de herbloeiperiode. Gebruik spaarzaam langzaam werkende meststoffen en kijk of ‘bijvoeding’ tussentijds nodig is afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Gebruik dan snelwerkende ‘bladbemesting’ of vloeibare bemesting die ‘snel’ werkt.

Leer snoeien van de vakvrouw of vakman

Om vertrouwd te raken met het snoeien van de verschillende soorten rozen is het volgen van een workshop of rozensnoeicursus ergens in het land aan te raden. Naast de uitleg kunt u meestal zelf oefenen en ervaring opdoen en vragen stellen over uw eigen rozen.

Kijk of er bij u in de buurt een snoeicursus wordt gegeven. Een overzicht staat in het Rozenbulletin van januari 2020 of zoek via internet en uw rozenspecialist.

Tekst en foto Hans Homburg

Vorige Uitgebloeide bloemen wegknippen in augustus?
Volgende Rozen kopen via een webshop

Dit vind je wellicht interessant

Bloemstillevens door Kees Mirande

Bloemstillevens ontstaan door de samenhang van bloemenkeus, vaas of pot, ondergrond en achtergrond. Het kan spontaan zijn ontstaan en heeft een plaats gekregen in huis of het bloemstilleven is bewust

Kerstdagen en Nieuwjaarswensen 2021

Beste lezer, wij wensen u gezellige Kerstdagen en een gezond rozenjaar in 2021. Namens het bestuur van de Nederlandse Rozenvereniging, Hans Homburg Tegen het eind van het jaar ontvangt onze

Bloei wilde rozen in april 2019

Dit voorjaar is het merkbaar dat ‘de natuur’ eerder tot ontplooiing komt met bladeren en bloesem in relatie tot de houtige gewassen ten opzichte van vorig jaar. Wilde planten en