Week van de Potroos Lottum 18-25 juni 2017
8 juni 2017 2482 bekeken

Week van de Potroos Lottum 18-25 juni 2017

Uniek evenement rond de smaak van de roos tijdens de ‘Week van de Potroos’ in De Rozenhof Lottum

Voor rozenliefhebbers valt er ook in 2017 veel te genieten en te beleven in Rozendorp Lottum.
De Koningin der Bloemen is en blijft het stralende middelpunt in de unieke toprozentuin en rozenkenniscentrum De Rozenhof aan de Markt in Lottum. Dat is zeker het geval tijdens de ‘Week van de Potroos’ van 18-25 juni, één van de hoogtepunten in het zomerseizoen van De Rozenhof Lottum in 2017. Dan beleeft Rozendorp Lottum een uniek smaakevenement rond de roos.
Dat gebeurt op zondag 18 juni als De Rozenhof Lottum helemaal in de ban is van de ‘smaak van de roos‘.

Het belooft een uniek kookevenement te worden als een Nederlandse en Duitse topkok u in een speciaal hiervoor ingericht paviljoen in De Rozenhof een uniek gerecht gaan bereiden. Met als ingredienten Noord-Limburgse streekproducten zoals asperges, blauwe bessen, bloemblaadjes, champignons, IJsvogel-jenever en heide-honing. En dat gecombineerd met de verrassende smaak van de roos, zoals rozenblaadjes van speciale rozencultivars van rozenveredelaar Pheno Gheno, rozenijs van IJssalon Theo Clevers of rozenbottelsiroop. Streekkoninginnen/prinsessen uit Noord-Limburg en de Duitse grensstreek gaan dan tevens gerechten met streekproducten – in combinatie met de unieke smaak van de roos – promoten in de Toprozentuin. Met dit kookevenement wil De Rozenhof Lottum de gezonde roos en rozenbottel meer bekendheid geven als bron van geur- en smaakbeleving.

Potrozenshow

Tijdens de jaarlijkse ‘Week van de Potroos’ van 18-25 juni 2017 vormt De Rozenhof Lottum tevens het kleurrijke decor voor de jaarlijkse Potrozenshow. Rozenkwekers/- veredelaars en tuincentra laten dan zien dat de roos uitermate geschikt is als pot- of kuipplant op het terras of in de tuin. Een vakjury bekroont elk jaar de allerbeste potrozen en de allermooiste presentatie en show. Rozenliefhebbers komen tijdens de hele ‘Week van de Potroos’ aan hun trekken met dagelijkse presentaties over groei, bloei, verzorging en vooral ook de smaakbeleving en gezondheid van de tuinroos-in-pot. Tijdens de prijsuitreiking op 18 juni wordt traditiegetrouw weer op ludieke wijze een speciale nieuwe ‘Lottumse’ roos gedoopt. Deze prachtige gezonde roos is afkomstig van de bekende Duitse rozenveredelaar ‘Kordes Rosen’.

Presentaties

Tijdens de hele ‘Week van de Potroos’ (18-25 juni) zijn er voor de bezoekers van De Rozenhof elke dag speciale presentaties rondom de smaak van de roos en streekproducten. Zo zal het bedrijf PhenoGenoRoses dat zich toelegt op het kweken van bijzondere rozen, samen met De Rozenhof Lottum workshops verzorgen over smaak en geur van de tuinroos. PhenoGenoRoses zal de bezoekers laten ontdekken hoe een eetbare roos voelt, ruikt en smaakt. En ook wat er eigenlijk in een roos zit, hoe ze gekweekt wordt én hoe gezond een roos wel is. De eetbare rozen van PhenoGenoRoses zijn geselecteerd op een aantal stoffen (zoals vitamines en antioxidanten), op geur en smaak en op toepasbaarheid in vers en bewerkt voedsel. Er wordt ervaring opgedaan met biologische kasteelt van deze rozen zodat ze straks verkrijgbaar zijn voor consumenten.
Ook de schooljeugd van basisscholen ‘De Bottel’ uit Lottum en van ‘De Kameleon’ uit Grubbenvorst komt tijdens de ‘Week van de Potroos’ op een ‘educatieve’ manier aan bod met speciale workshops rondom de smaak van de roos. Rond de 400 kinderen komen een educatief kijkje nemen in de rozentuin. En onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’ mogen de schoolkinderen een eigen potroosje stekken en mee naar huis nemen. Gedurende de ‘Week van de Potroos’ zullen thema’s als de grote verscheidenheid van toepassingen, de promotie van de gezonde duurzame buitenroos, het gebruik en verzorging van de vensterbankroos op een boeiende manier worden toegelicht aan de bezoekers.

Rozenproducten De Rozenhof Lottum Scharlach Glut - De Rozenhof Lottum

Speciale gasten

Zondag 18 Juni is de echte aanvang van de ‘Week van de Potroos’ met de prijsuitreiking van de vakjurykeuring, de doop van een speciale ‘Kordes Roos’ en de aftrap van het smaakevenement. De doop van de nieuwe roos van Kordes krijgt een bijzonder karakter. Speciale gasten op deze zondag zijn de Limburgse Deputé Daan Prevoo, wethouder Paul Driessen van Horst aan de Maas en de burgemeesters van de Gemeenten Straelen en Geldern.

Publiekstrekker

In de loop der jaren is De Rozenhof in het Noord-Limburgse Lottum uitgegroeid tot een publiekstrekker van formaat. Tijdens het voorbije zomerseizoen wisten liefst 15.000 bezoekers uit alle windstreken de weg naar De Rozenhof te vinden. In de Toprozentuin groeien, bloeien en geuren duurzame toprozen op een idyllische locatie in hartje Lottum. De enthousiaste vrijwilligers van De Rozenhof vertellen vol passie alles wat wetenswaard is over de roos en hoe rozen goed gedijen zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Arrangementen Voor wie alles wil weten over alle facetten van de roos, organiseert De Rozenhof Lottum het hele zomerseizoen boeiende rondleidingen voor groepen vanaf 4 personen. Ook is De Rozenhof Lottum middelpunt van allerlei attractieve combi-arrangementen met uiteenlopende regionale toeristische plekpleisters.

Rozenroutes

De Rozenhof Lottum is tevens vraagbaak voor toeristen en het middelpunt van populaire rozenwandel- en fietsroutes. Deze rozenroutes voeren door een mooi afwisselend landschap en langs rozenvelden in en rond Lottum. Het prachtige Rozenhof Pad brengt de wandelaar temidden van rozen en ander natuurschoon naar het recreatieve voet/fietsveer aan de Maasoever tussen Lottum en Arcen. Ook is er vanaf 23 augustus in De Rozenhof weer regionale kunst te bewonderen.
De Rozenhof is elke dag tussen 10:00-17:00 uur geopend tot 1 november 2017. De entree bedraagt € 2,50 (jongeren tot 18 jaar gratis toegang). Een seizoenskaart kost € 10.

Meer info: www.derozenhoflottum.nl

Vorige Kort verslag excursie HET DEPOT en Belmonte Arboretum 3 juni 2017
Volgende Doop van de Kordes roos 'Orangerie' op 2 juli 2017

You might also like

Bloemstillevens

Begin deze maand vroeg ik of er leden waren die hun schilderwerk met ons wilde delen. Hierbij een eerste expositie van 3 bloemstillevens in olieverf op linnen van Kees Mirande.

Doop van de Kordes roos ‘Orangerie’ op 2 juli 2017

Uitnodiging van Luc Van Esser aan de leden van de Nederlandse Rozenvereniging om op zondag 2 juli 2017 vanaf 10:30 uur aanwezig te zijn voor de doop van de Kordes

World Rose News juni 2020

De rozen hebben begin juni wat terugval laten zien, de eerste mooie bloeiperiode vanaf half mei is ten einde en doorgroei en bloei vanaf half juli is nu gaande. Dankzij