Winschoten

Winschoten

…laat uw pad langs rozen gaan

De showroom van de rozenkwekers

Winschoten Rosarium - 20 juli 2016

Het grondgebied van Winschoten maakt deel uit van ’s werelds grootste kweekcentrum van rozenonderstammen. Circa 80 procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt gekweekt in het gebied Winschoten – Noordbroek – Veendam. Jaarlijks worden vanuit dit gebied ongeveer 70 miljoen onderstammen over de hele wereld geëxporteerd. Logisch, dat men op een gegeven moment ook iets van het uiteindelijke product wilde laten zien. Zo ontstond in 1967 als showroom van de Oost-Groninger rozenkwekers en met steun van het bedrijfsleven, het rosarium waar op 1,6 hectare inmiddels zo’n 320 verschillende rassen (20.000 rozen) bijeengebracht zijn. Van alle geëxposeerde rozen worden de naam en de kweker genoemd.

Winschoten Rosarium - Rosa Grafin Diana Winschoten Rosarium - Rosa Soft Meidiland Winschoten Rosarium - Rosa Broceliande Winschoten Rosarium - Rosa Westzeit

Landelijk is het Winschoter rosarium eveneens van betekenis. In Nederland zijn er nl. enkele rosaria – waaronder dat te Winschoten – die deelnemen aan de zogeheten “Excellence Roses keuring”. Die keuring biedt rozenkwekers de mogelijkheid hun rozenrassen in te zenden om de kwaliteit langdurig te testen. Niet alleen op diverse grondsoorten, maar ook onder verschillende klimatologische omstandigheden. Die verschillen kunnen in beide gevallen, zelfs in ons kleine land, nog vrij groot zijn. Pas wanneer de rozen een strenge keuring met succes hebben doorstaan, wordt een nationaal certificaat afgegeven met het predikaat “Excellence Rose”.

Vanaf 2004 is besloten om het rosarium uitsluitend met biologische gewasbeschermings-middelen te behandelen. Door te stoppen met het gebruik van chemische gewasbescherming zijn de resultaten voor de vakman en de particuliere rozenliefhebber nog betrouwbaarder dan voorheen.

Winschoten Rosarium - Rosa Sunstar Winschoten Rosarium - Rosa Crecendo

Door het organiseren van de rozensnoeidag in maart, de Dag van het Park in mei en de Groenmarkt op de eerste zaterdag in juli en het organiseren van beeldenexposities laten steeds meer mensen hun pad langs rozen gaan in Winschoten.
Een verslag van de rozenkeuring op 20 juli 2016 staat op vondelpark.com/2016/07/22/rosarium-winschoten/

In de Foto galerij staan meer foto’s van het Rosarium.

Verder is er in het “oude Stadspark” een schitterende Rododendron route aangelegd in “Woodland” sfeer. Deze route is 3 km lang en heeft 300 verschillende winterharde variëteiten. Deze route is aangelegd om vroeg in het seizoen voordat de rozen bloeien, ook bloei te krijgen.

Winschoten Rosarium - 20 juli 2016

Kunstwerken Rosarium Winschoten: Vrouw op takken (2013) in de vijver van Henk Vos en De Roos (2012) van Bastiaan de Groot

Het rosarium in het stadspark aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in Winschoten is het gehele jaar toegankelijk. Er is een rozenpaviljoen waar men koffie kan drinken, er kan geluncht worden en men kan er uitgebreid dineren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E. Reinders, coördinator Rosarium Gemeente Oldambt, bereikbaar op telefoonnummer: 06-20431053