Rozen planten

Over rozen planten is al veel geschreven in boeken en op het internet, het is gewoon eenvoudig en leuk werk. Je kan het even doen, rozen in pot kopen bij een goede kwekerij, het label met eigenschappen lezen, een gat graven en in de periode half maart t/m de zomer kan je zelfs planten; de bodem verrijken met uw mooie rozen, de grond rondom wat aandrukken, water geven en klaar. Het genieten kan beginnen.

Soms is de voorpret minstens zo leuk. Een ontwerp maken van je tuin of voor grote potten met een keus uit tientallen soorten, kleuren of geurende rozen voor de ruimte die je hebt. Van een goede roos, vaak doorbloeiend, kan je heel lang genieten van mei t/m december.
Wanneer je het plannetje klaar hebt is het handig om dit even terzijde te leggen en je spontaan ontsproten idee een paar dagen te laten rusten en later nog eens te toetsen op je tevredenheid, budget, tijd en voortschrijdende inzichten.

Grond en bemesting

In de tussentijd is het raadzaam om over de huidige tuingrond na te denken en welke bemesting nodig is, want rozen zijn niet heel kieskeurig, maar vragen echt wel grond waar ze enige voeding uit kunnen halen. Wanneer je weet waar de rozen gaan komen kan je de grond eerst eens vrijmaken van plantjes die er niet meer horen. Grond doorspitten waardoor er ‘beluchting’ ontstaat en de grond eens beoordelen op ‘levendigheid’ met wormen en andere gronddiertjes. Bekijk de losse grond en vraag je af, is dit de grond waar mijn rozen goed gaan wortelen en groeien. De grond doormengen met humusrijke (rozen) grond is meestal een goed begin.

Wil je zekerheid over de grondeigenschap van je tuin dan is het laten uitvoeren van een bodemanalyse met een deskundig advies erg nuttig. Je kan ook zelf de grond goed bekijken en er aan ruiken en vaststellen of de grond geschikt is. Wanneer je geen ervaring hebt, kan je ook een echte bodemanalyse laten uitvoeren met een deskundig advies erbij. Dat klinkt nogal ingewikkeld, maar in de praktijk heel goed uitvoerbaar, ook voor particulieren.

Bodemanalyse en advies – je kan het zelf regelen

Vraag even een ‘Bodemanalyse pakket’ aan bij de firma DCM via info@dcmnederland.com en je ontvangt een klein pakketje met een plat doosje, formulier met instructies, machtiging om het bedrag te incasseren en een gefrankeerde en geadresseerde retourenvelop. Vul het doosje met grond, vul het formulier in en stuur het bodemmonster naar Fertilab in Dronten en u ontvangt de bodemanalyse én het advies van DCM voor de juiste behandeling van je grond en de bemesting binnen circa 7 werkdagen. Kosten € 53,50 excl. btw (2017).

Planten rozenstruiken

Planten rozenstruikJe hebt rozen gekocht in pot of rozen met kale wortel. Je investeert in jarenlang plezier, dus pak het goed aan. Spit met een scherpe spade een vierkant gat in de grond waarin de roos met aanwezige grond (uit de pot) ruim inpast. Zorg dat het punt tussen de takken en de wortelstam, het dikke oculatiepunt, circa 5 cm onder het grondoppervlak komt wanneer de grond aangedrukt is. Dat geeft stabiliteit en weerbaarheid tegen temperatuurinvloeden, vooral tegen kou.
Vul het gat onder de wortels met verse grond en een product zoals RozenSTART, DCM Mycorrhizae, DCM Myko-Aktiv of een vergelijkbaar preparaat of organische meststof *.
Maak de ‘kluit’ met wortels van de roos wat losser en vochtig. Bestrooi deze met wat voedingsstoffen en plant de ‘kluit met wortels’ zodanig dat deze goed omgeven wordt met (humusrijke) grond. De wortels niet in een ‘knoop’ in het gat ‘proppen’ maar zodanig ontwarren dat zij zich vrijelijk en rondom kunnen ontwikkelen. De grond rondom de stam en het vierkante gat zacht aandrukken en de toplaag met een handcultivator luchtig maken.

Rozen met kale wortel zijn voordeliger in aanschaf maar vragen wat meer aandacht. Bekijk vooral de wortels goed. Knip oude of uitgedroogde en ‘omhoog’ groeiende haarwortels wat korter en zet de struik(en) in een emmer met water. Spit een gat, zodanig dat de struik er ruim inpast. Bestrooi de bodem en de vochtige wortels met voedingsstoffen. Houd de struik in de juiste positie in het gat, wortels zo nodig wat spreiden en vul het gat met goede grond, laag voor laag wat aandrukken. Beweeg de struik een beetje, zodanig dat de verse grond goed tussen de wortels komt en dat uiteindelijk het oculatiepunt circa 5 cm onder de grond zit. De toplaag over het ‘gegraven gat’ iets hoger aanvullen, want de grond zal nog iets ‘inklinken’. Na het aandrukken van de grond ook de toplaag wat luchtig cultiveren en met tussenpozen wat water toevoegen. Met voedingsstoffen, water én lucht in de grond wordt een optimaal klimaat geboden voor een gezonde rozengroei.

0556-20161108 0384-20161103
Na het planten van de meeste rozensoorten is het belangrijk om de struik goed te snoeien, een en ander afhankelijk van het tijdstip van planten, in het voorjaar of het najaar.
Voor rozen met kale wortel is de beste plant-periode het najaar, zo van oktober t/m eind november. Meestal zijn de takken zo’n 20 cm lang en ga deze na het planten nog niet snoeien, dat volgt in het voorjaar vanaf half maart.
Wanneer de struiken in het voorjaar worden geplant dan is het raadzaam, voor veel rozensoorten, de takken tot 5 à 7 cm tot boven de grond netjes korter te snoeien om de ontwikkeling van de plant vanuit onderaan te stimuleren. Dan kijken er 2 à 3 ‘ogen’ boven de grond waaruit de nieuwe takken gaan groeien. Je hebt bij het kopen van je rozenstruik betaald voor lange takken, vrees niet, korter gesnoeid stimuleert het breed uitgroeien echt beter.

Voor een succesvol rozenjaar is enkele malen ‘bijvoeding’ onlosmakelijk verbonden met groeien en bloeien van de roos. Gebruik biologisch verantwoorde grond en meststoffen met de juiste dosering en in de cadans van bloei- en rustperioden. Een vuistregel voor voeding met langzaam werkende organische meststoffen is gedoseerd toedienen in maart/april, mei en juli. Een gezonde plant is beter weerbaar tegen ongewenste bladschimmels en luizen die er overigens ook echt wel bijhoren.

* RozenSTART en DCM Mycorrhizae is een preparaat in de vorm van korrels die schimmels bevatten die de wortelgroei en het wortel-functioneren stimuleert. DCM Myko-Aktiv is een organische aanleg-meststof van kruimels inclusief Mycorrhizae. Gebruik biologische meststoffen waar je vertrouwen of ervaring mee hebt, er zijn verschillende firma’s met jarenlange ervaring en goede producten.

Meer informatie over snoeien op de pagina Voorjaar

Hans Homburg – 6 februari 2017