Terug naar nieuwsoverzicht

Zaterdag 12 augustus 2023 Excursie naar Alblasserwaard, Streefkerk en Schelluinen

Door de Rozenvereniging kom je op plaatsen waar je anders zonder een goede reden niet naar toe zou gaan. Maar vandaag hadden we een hele goede reden: De Lektuin te Streefkerk en De Bostuin te Schelluinen. Een excursie die vorig jaar niet door kon gaan vanwege de hitte en vandaag is verrast met regen onderweg en een mooi zonnetje tijdens het tuinbezoek en een zeer aangename temperatuur. Ook de weg ernaar toe gaat door een groen en vlak landschap in de Alblasserwaard waar de koeien gelukkig ook nog buiten staan.

De Lektuin te Streefkerk

Zoals de naam al duidelijk maakt: tuin aan de Lek! En zo is het ook; Uitzicht op de brede rivier met voortdurend voorbij varende schepen. Wat ooit een stuk uiterwaarden is is nu omgetoverd tot een prachtige tuin. En die tuin kan bij hoog water onder water komen te staan. Het fotoboek over de geschiedenis van tientallen jaren tuinontwikkeling is een historisch document. Enorme veranderingen op de locatie en de impact van hoog water wordt daarin eens te meer duidelijk. Met andere woorden: een monument van grootse allure.

Een Oosters tafereel met beekje

Sneeuwwitje

De tuinschikking

Leo en Saskia van de Berg met Ria de Vrind

De Bostuin te Schelluinen

Zoals de naam al laat zien is deze tuin van Corry en Louis Sparnaay totaal anders dan De Lektuin. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Een andere tuin en een totaal andere ervaring. Waar de ene tuin uitkijkt over De lek loopt bij de Bostuin de tuin over in het achterliggende graslandschap. Een lang bestaande tuin, waarin natuurlijk getuinierd wordt. Omgevallen bomen blijven soms liggen. Slakken geen probleem. Op de houtsnipper paden door het bos meanderen. Veel zitplekken, waar je heerlijk mediterend tot rust komt.

De tuin loopt door in het achterliggende landschap.

Een spiraliserende rotonde met eenjarige bloemen

En een rugosa roosje

Natuurlijk verval van boomstronken met prachtige vormen

Als afsluiting van deze dag de gebruikelijke koffie en thee, maar dan wel met overheerlijke wortelcakejes, waarvoor hieronder de ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten van deze wortel cakejes: 90g wortel geraspt – 110 g ananas, gepureerd – 60g pecannoten – 130g bloem – 1el bakpoeder – 1/2 tl baksoda – 1/4 tl zout – 1 tl kaneel – 1/4 gemalen nootmuskaat – 1/4 tl gemalen kruidnagel – 70g suiker – 50 g rietsuiker – 1 tl vanille extract – 125 g zonnebloem olie – 2 eieren – 20 g geraspte kokos – 1 sinaasappel. Voor de Topping: 300 g roomkaas – 200 g witte chocolade pasta – – 1tl vanille extract.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortel en rasp fijn. Weeg 90 gram af. Houd een paar mooie pecannoten achter voor versiering en hak de rest fijn. Meng in een schaal de bloem, bakpoeder, baksoda, het zout en de specerijen. Klop met een mixer de suiker, rietsuiker, het vanille extract, de zonnebloem olie en de eieren tot een beslag. Voeg het bloemmengsel toe en meng alles kort met de mixer tot de bloem geheel is opgenomen. Spatel de kokos door het beslag. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en doe de helft hiervan in het beslag en spatel de ananas en wortel erdoor. Spatel als laatste de pecannoten door het beslag. Verdeel het beslag over cupcakevormpjes en bak ze in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar. Laat het helemaal afkoelen op een rooster. Meng in een kom de roomkaas met de witte chocolade pasta en het vanille extract tot een gladde crème. Hak de rest van de pecannoten grof. Versier de cupcakes met de crème, de rest van de sinaasappelrasp en de pecannoten.

Deel dit bericht: