6 februari 2021 1144 bekeken

Besneeuwde rozentuinen?

Op zondag 7 februari 2021 gaan we het beleven. Besneeuwde rozentuinen met nog enkele bloeiende rozen en startende bladknoppen. Kale stekelige rozentakken en takken met mooi groen blad in onze tuinen. Graag wat foto’s nemen en opsturen aan de redactie website en/of aan de eindredactie Rozenbulletin.

Hans Homburg

Foto’s in hoge kwaliteit opsturen aan: webmaster@rozenverenigingHans Homburg met een redactioneel stukje over de plek, uw naam, datum en welke rozen we eventueel zien, bedoeld voor publicatie op deze site.
U kunt ook overleggen met Kitty Karis voor publicatie in het Rozenbulletin via het mail-adres eindredactie@rozenbulletin.nl

Sneeuw die mooi blijft liggen. De stevige takken van Rosa ‘Warm Wishes’ in onze tuin.

De afgelopen weken heb ik oude Rozenbulletins gescand zodat die via het digitale archief te lezen zijn en het laatste nummer is die van januari 2011, nu 10 jaar geleden. Vier nummers van 2012 staan al op de leesplank en even aandacht voor november 2012.

Oude Rozenbulletins als pdf in het archief

De afgelopen jaren gaat dat publiceren heel soepel, want vanuit het opmaakprogramma ontvang ik een prachtige pdf van hoge kwaliteit. Van de papieren oudere nummers een pdf maken is in principe ook eenvoudig, maar uiteindelijk ontstaat er met het scannen een omvangrijk formaat van 27 Mb. Bekijk het Archief / Showmap dat gratis toegankelijk is.

10 jaar geleden

In het januari-nummer 154 uit 2011 veel wetenswaardigheden.
Een Perzisch verhaal door Chris Warner over de roos die op de titelpagina staat, en verder Shakespeare’s bloemen, Rozen (leren) herkennen: Remontantrozen I, De historische rozen van Mottisfont Abby (Zuid-Engeland) en de rozen van Graham Thomas, Goethe als rozenvriend. Bijdragen van Els de Krijger, Beatrijs Arts, Ien Hempenius (2x) en Tjitske Brolsma. Het hele Rozenbulletin 154 kunt u lezen als pdf via de knop Rozenbulletin 154.


Rozenbulletin november 2012

In het gescande nummer 161 uit november 2012 las ik over verschillende witte of witachtige rozen die ik even een podium geef in relatie tot de keuringen in het Westbroekpark 2012;
Gouden roos van Den Haag, Rosa ‘Midsummersnow’ (‘VISsnowit’) van Martin Vissers uit België. In 2019 won Martin Vissers zijn 2e Gouden Roos van Den Haag met de witte klimroos Rosa ‘Perfume Dreams’.
Certificaat Zilver bij de heesterrozen Rosa Schloss Eutin (‘KORbrespo’) Kordes Duitsland.
Certificaat Brons bij heesterrrozen Rosa Summer Memories (‘KORuteli’).
Voor de rozen van Martin Visser kunt u een bezoek brengen aan de website van Casteels Rozen
Voor een duidelijk overzicht van veel rozen verdeeld in de gangbare indeling kunt u de catalogus bezoeken van Rozenkwekerij Casteels

Witte rozen lijken de kracht te bezitten om lang te bloeien en te herbloeien in het jaar is mijn ervaring met als voorbeeld de soorten Diamant, Diamond Border, Marie Pavié, Innocencia, André Brichet, Summer Memories, Lions Rose, Sally Holmes en Schneewittchen.

Overzicht artikelen nummer 161

Rozenkwekerij Belle Epoque anno 2012 en John Scarman, een informatief artikel over deze oude firma J.D. Maarse en Zn. die in 1902 werd opgericht en dochterbedrijf Belle Epoque kwam er in 1990 bij. Locatie in Aalsmeer en heeft helaas de bedrijfsvoering in 2019 beëindigd inclusief de ‘know how’ van ouderwetse rozen en zeldzame rozen. In dit artikel wordt ook een systeem beschreven van vormsnoeien van herbloeiende oude rozen volgens het systeem van Scarman, een van oorsprong Engelse kweker.
Een uitgedacht snoeisysteem voor kenners en liefhebbers, de ‘Salon de coiffure de mode’ voor de hovenier om bolvormige planten met mooie bloei te creëren.

Rozenkweker Marco Braun, een artikel waarin Marco Braun wordt voorgesteld vanwege het succesvol kweken van een uitgebreid sortiment rozen door hem, en die ook te vinden zijn in het grote Rosarium Westbroekpark in Den Haag waar Marco werkt.
Als kroon op zijn werk was de Rosa ‘Groei & Bloei’, de Gouden Roos van Den Haag in 2018. Lees het nog eens in het verslag

Een eeuw Fryer’s Roses, een artikel over de Engelse rozenkweker Arthur Fryer die in 1912 begon met kweken. Een familiebedrijf die zich later specialiseerde in veredelen. Gareth Fryer beschouwde zijn Rosa ‘Warm Whishes’ (‘FRYxotic’) als zijn beste roos waarmee hij 15 internationale prijzen won en in 1997 de Gouden Roos van Den Haag. Deze roos heeft van 2014 t/m 2020 in het Rosarium Vondelpark gebloeid maar had last van de te natte grond en is eind vorig jaar vervangen door de Rosa ‘Airbrush’ van Kordes Rosen 2013.
Open met de knop het Rozenbulletin 161 en lees het op uw gemak.


Gouden Rozen van Den Haag 1961-2019

Voor veel rozenliefhebbers is de Gouden Roos van Den Haag een begrip en een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een rozenkweker of bedrijf na jurering op die dag in het Rosarium Westbroekpark.
De organisatie hiervan is in handen van de Gemeente Den Haag. Een absoluut hoogtepunt in de internationale rozenwereld en een inspiratiebron om iets speciaals te kweken.
Het overzicht Gouden Roos van Den Haag als pdf

Overzicht internationale winnaars Gouden Roos van Den Haag 1961 t/m 2019

Tekst Hans Homburg

Vorige Romeinse rozen en kunstgeschiedenis
Volgende Bloemstillevens door Kees Mirande

Dit vind je wellicht interessant

Bryan Freidel Pink Tea

Voor meer information, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.865

Excursie ‘s Gravenmoer en Den Hout 5 sept 2020

De commissie Binnenlandse reizen heeft een excursie georganiseerd op zaterdag 5 september 2020. Een bezoek aan twee grote tuinen ten noorden van Breda. Deelnemers konden zich tot 28 augustus j.l.

Fortune’s Five Colour

Voor meer informatie, klik op onderstaande link: https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2768.5