Terug naar nieuwsoverzicht

Bouquets du jardin de Kees Mirande

Kees Mirande beschrijft in het kort zijn schilderij: “Het bovenstaande schilderij is een boeketje uit mijn tuin, met onder anderen PEACE roosjes in een antieke Marokkaanse Harira kom. Harira is soep voor de ramadam. Het onderstaande schilderij uit 2005 heb ik gemaakt bij de geboorte van mijn jongste kleindochter, een flink boeket ook uit eigen tuin, in een jugendstil lampetkan.”
Kees heeft veel landen bezocht in relatie tot rozen. De  roos PEACE van Francis Meilland hoort daar zeker bij zijn favorieten.

Rosier Mme A. Meilland (Peace)

Deze Theehybride van veredelaar Francis Meilland werd in 1935 ontwikkeld en in 1942 in Frankrijk geïntroduceerd als ‘Madame A. Meilland’. Om zijn moeder Claudia te eren met de mooiste roos die hij creëerde. In de Verenigde Staten geïntroduceerd in 1945 als ‘Peace’ en 2 jaar later met dezelfde naam in Australië. Wie kan deze roos het best beschrijven?

Matthias MEILLAND

“De Madame A. Meilland roos is de beroemdste en meest gecultiveerde roos ter wereld. Het is een historische roos, geboren uit de deskundige handen van Francis Meilland tijdens de tumulten van de Tweede Wereldoorlog. Wereldwijd bekend als ‘Peace‘, werd het aangeboden aan de 49 afgevaardigden die in mei 1945 in San Francisco bijeenkwamen om de Verenigde Naties (VN) te vormen. Moeten we deze roos nog steeds beschrijven? Een model van uitmuntendheid sinds de lancering in 1942. De rijkdom van zijn zachte gele kleur versluierd met karmijnroze rond de omtrek van elk bloemblad, de perfecte, ronde en sierlijke klassieke vorm, de uitzonderlijke grootte van de bloeiende ‘kronen’, al zijn kwaliteiten maken het tot een uitzonderlijke bloem. Ze ruiken lekker, zonder meer, zo’n frisse en aangename geur die de zintuigen kalmeert. De groeikrachtige- en uitgebalanceerde verschijning vormt een goedgebouwde struik die ongeveer 100-120 cm hoog wordt. Hij is gekleed in een prachtig glanzend groen blad, licht getint met brons op de jonge scheuten, dat zeer resistent is tegen ziekten. Deze natuurkracht bloeit en herbloeit in een razend tempo tussen mei-juni en tot de eerste vorst.”

Internationale waardering

Portland Gold Medal 1944, AARS 1946, ARS Gold Medal 1947, NRS Gold Medal 1947, Rose d’Or La Hague 1965 (Gouden Roos van Den Haag 1965) , WFRS Hall Of Fame 1976 en de Award of Garden Merit RHS 1993. De roos werd bekroond met de AARS (All America Rose Selections), de meest prestigieuze prijs in de VS, en het is de eerste roos in de geschiedenis die in 1976 het ‘Pantheon of Roses’ betrad, na de toekenning van de prijs ‘Favorite Rose of the Whole World’. Hall of Fame Prize toegekend door ‘The World Federation of Rose Societies’ of afgekort WFRS.
Rosa ‘Madame A. Meilland’ Kom in de sfeer van deze roos en andere rozen op de Franse website meillandrichardier.com

Deel dit bericht: