Tijdens een bijeenkomst van de Cultuurgroep Rozen en Rozen Onderstammen op vrijdag 1 maart 2024 zijn de predicaten voor de 10 ‘Excellence Roses’ uitgereikt. De bijeenkomst vond plaats bij Wageningen Plant Research in Randwijk.
Op bovenstaande foto van links naar rechts: Helma van der Louw van KVBC, die de certificaten uitreikt, Hans de Ruijter van de Ruijter Innovations, Hetty Crooymans, aftredend voorzitter van de Cultuurgroep, Thomas Proll van Kordes Roses, Martin Visser van Viva International en Quercus Hanekamp namens Tantau Roses. Het totale sortiment Excellence Roses komt op 76.
Deze bijeenkomst stond ook in het teken van het afscheid van de voorzitter Hetty Crooijmans, die als dank en beloning voor de vele jaren als voorzitter een roos met haar naam Rosa Hetty heeft gekregen
Excellence Roses zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven in particulieren tuinen en de openbare ruimte. De rozen die dit jaar de eindbeoordeling hebben ondergaan, zijn in het plantseizoen 2020/2021 geplant. In totaal waren het er 28. Gedurende drie seizoenen zijn de rozen in juni, juli, augustus en september op vijf locaties beoordeeld. Criteria waarop keurmeesters de rozen beoordeelden zijn onder meer groeikracht, geur, bottelvorming en blad.
Korte omschrijving nieuwe Excellence Roses:
ALEXANDER VON HUMBOLDT (‘Korhumalex’): Regelmatig groeiende bodembedekker van veredelaar Kordes Roses. De enkelvoudige, fluwelig rode bloemen zijn 6-8 cm groot en geuren licht. Krijgt grote, ovaalvormige scharlakenrode bottels. Groeit tot maximaal 50 cm hoog.
DIAMANTINO (‘Visraroda’): Heesterroos van Viva International met diep rozerode, enkelvoudige bloemen (3-4 cm) met een wit hart. Ze schonen goed bij het uitbloeien. Krijgt kleine bolronde, rode bottels. Hoogte/breedte: 80 cm/80 cm.
MINI PINKIE (‘Vispanikov’): Deze miniatuurroos van Viva International wordt 40-50 cm hoog. De enkelvoudige bloemen (3 cm) verschijnen in trossen en verkleuren van donkerroze naar lichtroze.
NAUTICA (‘Korcharblo’): Deze floribundaroos van Kordes heeft licht geurende, halfgevulde bloemen (5-7 cm), die zacht lilaroze van kleur zijn met een lichter hart. De bloemknoppen zijn donkerroze. Krijgt oranjerode bottels. Hoogte/breedte: 80 cm/50 cm.
PERENNIAL DOMINO (‘Tan12628’): Klimroos van Rosen Tantau met volledig gevulde, magentarode bloemen van circa 3 cm in grote trossen. In het najaar verschijnen kleine oranjerode bottels.
PHOENIX (‘Korrosobi’): Floribundaroos van Kordes met gevulde oranjeroze bloemen die een doorsnede van 7-9 cm hebben. Krijgt afgeplatte oranje bottels. Hoogte/breedte: 60-80 cm/50 cm.
PINK RICCO AMORINA (‘Ruirj0065a’): Compacte heesterroos van De Ruiter Innovations en Boot & DartBoomkwekerijen. De halfgevulde bloemen (4-5 cm) zijn eerst donkerroze en verkleuren geleidelijk lichter roze, met een witgeel hart. De kleine ovaalvormige bottels kleuren oranjerood. Hoogte/breedte: 40-60 cm/40 cm.
PINOCCHIO (‘Tan14695’): De halfgevulde bloemen (5-7 cm) van deze patioroos van Rosen Tantau hebben lichtroze met donkerroze vlekken op de lichtroze bloemblaadjes. Ze groeien in grote trossen en geuren licht.
SEE YOU IN PURLPLE (‘Korreform500’): Floribundaroos van Kordes die 70 cm tot 1 meter hoog groeit. De melkwitte enkelvoudige bloemen (5-7 cm groot) hebben een dieppaars hart. Lichtgele knoppen. Afgeplatte oranje-gele bottels.
SUNMAID (‘Korsanhewes’): De volledig gevulde citroengele bloemen (7-9 cm) van deze floribundaroos van Kordes verspreiden een zachte aangename geur. Hoogte/breedte: 70-100 cm/50 cm.
33 nieuwe inzendingen
Voor dit nieuwe plantjaar 2024 hebben 11 veredelaars uit binnen- en buitenland 33 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. De locaties zijn:
- rosarium in Boskoop (Nederland);
- De Rozenhof in Lottum (Nederland);
- rosarium in Winschoten (Nederland);
- Vrijbroekpark in Mechelen (België);
- Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas (België).
De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. Ze zijn te vinden op de website van de KVBC.